Монтана взе важна точка в битката си за оцеляване, като с нея пресече мечтите на Черно море за участие в Европа. Тимът на Емил Велев стигна до хикс 1:1 на стадион "Тича" във Варна и вече е с равни точки с Пирин в битката за избягване на деветата позиция, която праща на бараж. "Моряците" пък се отдалечават все повече от зона Европа. 

А този мач можеше да се развие по съвсем различен начин. Монтанци поведоха малко след почивката с гол на Асен Георгиев, но почти веднага Стенио изравни. В края домакините получиха дузпа, която обаче беше пропиляна от Георги Илиев и така двата тима трябваше да се примирят само с точката. 

В края имаше грозни сцени и много нервни изблици, но до изгонване на футболисти не се стигна. Треньорът на гостите беше изгонен, а докато напускаше терена, към него полетя бутилка от трибуните.

Мачът предложи доста интересни моменти преди почивката. Но сковаността пред гола на нападателите и на двата тима си каза думата и те така и не можаха да се разпишат. А не е като да нямаха шансове за това. 

Гостите започнаха малко по-активно, но далечните им удари не намериха целта. Първото чисто положение обаче беше за домакините. Още в 7-та Матиа Курьор можеше да открие резултата, но не успя. 

Тогава след едно постепенно нападение на варненци националът на Мартиника беше изпуснат сам във вратарското поле и той, макар и падайки, стреля към вратата. Стражът Христо Иванов беше на мястото си и с крак изби в корнер. 

Малко след това дойде и отговорът на гостите. Те дори отбелязаха гол, но той беше отменен. Това се случи в 16-та минута, когато Иван Стоянов направи страхотен пробив и с външен фалц центрира от границата на наказателното поле и качи топката на главата на Иван Коконов. 

Бившият играч на Черно море беше точен и опъна мрежата зад рожденика в днешния ден Георги Китанов, но се оказа, че е бил зад защитата и попадението не беше зачетено от реферите заради засада. 

Двуострата игра продължи и в 22-та минута отново домакините можеха да поведат. Тогава пак Курьор беше изпуснат, но ударът му с глава от няколко метра беше избит вещо от Христо Иванов. 

В ответната атака пък монтанци можеха да открият и пак чрез бивш играч на "моряците". Тогава центрирането на Иван Стоянов беше засечено с глава от Атанас Илиев, но Китанов се намеси подобаващо и изби. 

Битката продължи да е остра и оспорвана, а пропуските се редуваха един след друг. Курьор, Георги Илиев и Симеон Райков обстрелваха вратата на Монтана, но изстрелите им летяха далеч от целта. Иван Стоянов пък имаше шанс за гостите от чиста позиция, но стреля над вратата. 

В крайна сметка голове преди почивката не паднаха и развръзката остана за след подновяването на играта. А втората част предложи доста бърза развръзка. Още в 50-та минута Иван Стоянов центрира перфектно от корнер към близката греда и Асен Георгиев с глава насочи топката към далечния ъгъл на вратаря, за да открие резултата в полза на гостите. 

Но пък и отговорът на Черно море беше изключително бърз. Само четири минути след това резултатът отново беше равен. И пак след корнер. Този път Георги Илиев центрира от ъгъла, Стенио се пребори със защитата и с глава вкара за 1:1. 

След това домакините се активизираха и именно Стенио излезе сам срещу Христо Иванов и можеше да направи пълен обрат, но се засуети и се спъна в топката. Гостите продължиха да разчитат на контри, но Иван Коконов и влезлият като резерва Здравко Лазаров не успяха да затруднят Китанов. 

"Моряците" продължиха да са много по-активни, а в 65-та минута младият нападател Валентин Йосков можеше да вкара секунди, след като се появи на терена. Той беше изпуснат в наказателното поле и стреля с глава, но прекалено слабо и вратарят улови. 

Последваха няколко опасни атаки, при които Курьор и Михаил Венков стреляха от добри положения, но или не можаха да намерят целта, или Иванов беше на мястото си и реагира добре. Гостите пък постепенно се прибраха и тръгнаха да пазят равенството. 

Атаките на домакините продължаваха, но натискът им беше хаотичен. И въпреки това, те имаха най-добрата възможност да стигнат до обрата. В 79-та минута реферът Мартин Стоименов даде спорна дузпа за нарушение на Георги Ангелов срещу Валентин Йосков. 

Повторенията така и не показаха категорично къде е нарушението, но реферът не промени решението си. Зад топката застана Георги Илиев, но ударът на ветерана беше избит от вратаря и статуквото беше запазено. 

След тази ситуация монтанци откровено се прибраха назад в търсене на хикса, а домакините тръгнаха още по-разпиляно и хаотично напред. Ударите на Райков и Илиев бяха спирани от защитата и вратаря и така и не падаше гол. 

В 85-та минута стана и най-грозното събитие в мача. Наставникът на Монтана Емил Велев беше изгонен от терена за оспорване на съдийските отсъждания, но при пътя му към трибуните към него полетя бутилка. В крайна сметка страстите се охладиха и мачът продължи. 

Но до края му имаше само стихиен натиск на Черно море, който така и не доведе до гол, а Монтана в края можеше да си тръгне и с победата, но ударът на Здравко Лазаров не намери целта. Гостите така си тръгнаха с важна точка от "Тича", благодарение на която се изравни по точки с предпоследния Пирин. "Моряците" пък вече спокойно могат да помахат за сбогом на мечтите си за участие в евротурнирите през лятото.