Десният краен бранител на Черно море Ондрей Сукуп даде първото си интервю за българска медия след идването си на "Тича". Чехът, който пристигна във Варна през летния трансферен прозорец, говори пред varnautre.bg за това как се е стигнало до привличането му в лагера на "моряците" и какви са първите му впечатления от варненския клуб. За разликите между българското и чешкото първенство, както и кой е любимият му футболист. В изминалите пет мача от началото на сезона Сукуп е неизменен титуляр в тима на "моряците" и определено оправда предварителните очаквания. Ондрей е на 27 години и преди Черно море е играл за унгарските клубове Сигма (Олмоуц) и Баник (Острава).

Ондрей, как се стигна до трансфера ти на "Тича"?

Помогна ми мой много добър приятел, който е българин и от когото чух добри думи за клуба. Предварително имах възможността да получа от него полезна информация, освен за отбора и за България като цяло. 

До момента си играл само в чешки клубове, защо реши да продължиш кариерата си в чужбина?

В Чехия съм играл за отбори с голяма традиция, но след като договорът ми с Баник (Острава) изтече исках да използвам възможността за 
смяна на обстановката. Вече съм на 27 години и исках да се пробвам в чужбина. Разглеждах различни предложения. С жена ми имаме две деца и трябваше да помисля и те къде ще се чувстват добре. След като дойде офертата от Черно море, не се замислих и за минута. Както в личен, така и в професионален план това за мен е крачка напред.

Какви са първите ти впечатления от Черно море?

Първите ми впечатления са само позитивни. Още от самото начало, хората в клуба се стараят да ми помагат във всяко отношение. Съотборниците ми са приятелски настроени, а колектива е на високо ниво. Чувствам се добре в отбора. Тук играят доста качествени футболисти, което допринася за по-бърза и лесна адаптация. Мисля, че с времето ще се напаснем още по-добре със съотборниците ми и представянето и резултатите ни ще са още по-добри.

Знаеше ли нещо за Черно море и футболното първенството в България преди да дойдеш във Варна?

Следях българската лига като резултати и класиране. Естествено знаех що за отбор е Черно Море, но подробна информация потърсих, когато разбрах за интереса на клуба към мен. Знам и за Димитър Бербатов, той е един от любимите ми български футболисти.

Вече изигра няколко мача с екипа на "моряците". Как се чувстваш в този отбор?

Както вече казах, тук играят доста квалитетни и опитни играчи, от които мога много да науча. Щастлив съм, че имам възможност да съм в една съблекалня с тях, както и, че имаме треньор като Георги Иванов.

Черно море е един от най-старите клубове в България. Какво могат да очакват феновете от вас?

Разбрах, че това е клуб с традиции и история, както и с верни фенове, които идват да ни подкрепят, въпреки че не играем на собствения си стадион "Тича". Със сигурност привържениците заслужават великолепен стадион, който в най-скоро време ще бъде използваем, да се надяваме и в евротурнирите. От мен могат да очакват абсолютно себераздаване и битка на терена, за отбора, града и феновете.

От кога тренираш футбол и как се запали по този спорт?

Отдал съм се на футбола от най-ранна възраст, като още на 3 годинки съм направил първите си стъпки в детски отбор. Радостен съм, че това се превърна в моя професия и мога да издържам семейството си с нещото, което ме прави щастлив.

Какви са разликите между чешкия и българския шампионат що се касае до манталитета на футболистите, стила на игра и амбициите на отборите?

Разлика разбира се има. Българската, за разлика от чешката лига е по-силова. Тук играят доста технични футболисти, а и самото първенство е много емоционално. Стилът на игра на отборите не се различава особено, разбира се зависи от конкретния отбор и решението на треньора какъв стил ще наложи. В Чехия има повече амбициозни състави, които се борят за места в европейските турнири, а и условията им са доста по-добри. Всеки отбор играе на собствения си стадион, което за феновете е по-лесно и предполага подкрепа от повече хора.