Ремонтът на стадион "Тича" във Варна ще започне най-рано след седмица. Това съобщиха от Министерството на младежта и спорта. Обществената поръчка за новото осветление и терен на клубното съоръжение на Черно море бе прекратена, а решението за това е от 17-ти октомври. То подлежи на обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията в 10 дневен срок.

От министерството бяха категорични, че това няма да забави осезаемо изпълнението на ремонтните дейности: "В момента тече процедура по пряко договаряне и ако всичко върви по план, в началото на другата седмица може да има нов договор за изпълнение на поръчката".

Обществената поръчка бе обявена на 18-ти август, а в последствие избраният изпълнител е отказал да подпише договор. Именно заради отказа на ДЗЗД "Органик Сълюшънс" и предвид, че дружеството е единственият класиран участник в процедурата, е взето решение за прекратяване й.

Припомняме, че правителството отпусна 1 млн. лева за реновирането на клубното съоръжение на "моряците". Ремонтът бе наложителен, заради изискването на БФС мачовете от новият сезон в Първа лига да се играят на стадиони, разполагащи с изкуствено осветление. 

Ремонтът обаче ще е на стойност 1,2 млн. лева и включва ново осветление (800 000 лв.) и подмяна на тревното покритие на терена на стойност 400 000 лв. Зад трибуните ще бъдат разположени общо четири мачти, високи 30 метра, с по 36 прожектора. Освен това ще бъде изградена автоматизирана дренажната и поливна система. Ще бъде изпълнено и затревяване на футболния терен с размери 105 метра на 68 метра. Предвижда се и обновяване на трите входа на стадион “Тича” и нов пропускателен режим. Останалите необходими средства над държавната субсидия ще бъдат инвестирани от клуба.

През миналата година завърши първият етап от обновяването на клубното съоръжение на Черно море, който включваше подмяна на седалки в сектора от страната на козирката и бе за сметка на клуба.

Ще има и трети ремонтен етап, който ще включва изграждане на козирка, ремонт на трибуните, нови съблекални и сервизни помещения. За целта собствениците на Черно море ще кандидатстват с проект пред европейския фонд Джесика, който предоставя нисколихвени и дългосрочни кредити.