Измина първият етап, първото завъртане от шампионата в „А“ група. Точно 13 кръга. За някои щастливи, за други фатални, а за всички – много интригуващи. Това първо завъртане обаче вече ни дава право на изводи и заключения.

Битката за титлата

В нея участват цели 5 отбора, вместени само в 4 точки. Леко изненадващо шампион в тази първа част от шампионата е Литекс. Ето ви първия сюрприз, лидер не е нито Лудогорец, нито Ботев. Приятната изненада в челото е Локо Пд – с доста по-малко пари, но с точка повече от „градските“ си от Ботев. Локомотивци не бяха очаквани в тази компания и сигурно трудно биха могли да спечелят титлата, но все пак респект за тях. Респект и за птицата-Феникс на Стойчо Младенов. ЦСКА възкръсна от нищото, кажи-речи от гроба и започна нова битка за титлата.

А къде тук е Левски? Няма го. По-близко е до боричкането за оставане в първата седмица, отколкото до Европа. И от нея не е чак толкова далеч като точки, но в клуба нещата се нуждаят първо от основен ремонт. Той все някога ще бъде извършен ефикасно, но кога точно... Така че, сега по-резонна е схватката с коравия Черно море на Гонзо, с възродения от Стефан Генов Локо Сф и с неудобния Берое за горната седмица. Звучи невероятно за „сините“, но поне засега това е положението – в буферната зона между двете седмици. Два от тези четири тима ще се закачат за силните, другите два ще отидат при слабите след още 13 кръга, във второто завъртане.

Търси се четвъртият изпадащ

На другия полюс спрямо „Великолепната седморка“, която засега е петорка, е тази на кандидат-удавниците. „Шейховете“ отдавна едва дишат. В Гоце Делчев разчитат на прински дух и на нестандартния Лаптоп, но и там въздухът е крайно разреден. Любимец от любима изненада на старта се превърна в разваляща се диня след края на летния сезон. Тези трите май...

А последният изпадащ? Черноморец също гълта много вода като „градските“, Славия е по-вероятно да се от измъкне от лепкавата тиня с новия треньор Радуканов. Но тези малко над тях не може да са спокойни – разликата в класа и точки е прекалено скромна, даже нищожна.

Интригата обаче е на всички нива – и при щастливците, и в средната класа и за фаталистите.