Ако искате да намерите логика и последователност в решенията на Българския футболен съюз /БФС/, може да се окажете във водовъртежа на паранормалните явления, от които искрено биха се заинтригували Фокс Мълдър и Дейна Скъли. „Досиетата Х“ все повече изглежда като скучен и досаден сериал, на фона на невероятните мистерии, които се случват по коридорите и стаите на футболната ни централа.

Конкретният повод е поредната порция озадачаващи решения след изминалия кръг в „А“ група. Треньорът на Левски Стойчо Стоев бе уцелен с бутилка вода, а помощникът му Елин Топузаков с малък камък по време на гостуването на Черно море. Поведението на варненските фенове обаче донесе на клуба само „предупреждение за лишаване от домакинство и имуществена санкция в размер на 1500 лева“. А това за пореден път просто потвърждава едно – правилникът на Дисциплинарната комисия /ДК/ на БФС продължава да бъде все така изключително странен и объркан.

Какво гласи член 37, ал.1, т. 4, в частта му за хвърлен предмет от трибуните с последствия:

-  Ако той е влязъл в съприкосновение със служебно или длъжностно лице, санкцията е предупреждение за лишаване от домакинство.

- Ако обаче той е влязъл в съприкосновение и е причинил нараняване, тя вече е лишаване от домакинство за 1 среща.

Какво излиза? Трябва да има нараняване, за да се стигне до по-тежко наказание. С други думи, няма толкова голямо значение дали си ударен с предмет или не. Важното е дали си ударен толкова сериозно, че да получиш нараняване! Нямам абсолютно никакви пристрастия към Левски, нито пък лоши помисли към Черно море. Но как точно е преценено дали едно нараняване е сериозно? Стоев има леки драскотини, а Топузков е бил с оток на веждата. На база на какво тези наранявания се тълкуват като леки?!? Да, от медицинска гледна точка, те са такива. Но какво става с човешката? Дали някой в ДК най-накрая няма да си зададе елементарния и крайно належащ въпрос – очаквате да се стигне до разбита глава, тежки травми или не дай си Боже смъртен случай, за да бъде променен този абсурден член от правилника? Защо трябва да се насърчава агресията на феновете и какво най-накрая трябва да се случи, за да бъдат взети мерки? И докога липсата на точни и ясни критерии, ще позволява да бъдат налагани „удобни“ наказания?

Защото само преди около месец феновете на Черно море нахлуха на терена по време на контролата с Локомотив /ГО/, нападнаха футболистите на гостите и нанесоха тежки удари на Антоний Балъков. Санкция подобна на тази, която получи ЦСКА за поведението на привържениците на двубоя с Ашдод, не последва…

За да започне работата на ДК да функционира нормално, разбира се, ще е необходимо по-висшестоящите ръководители в БФС също да поемат своята отговорност, да не оказват натиск и бъдат част от една работеща система. А тя ще бъде такава, когато не се стига до парадокса, член на Изпълкома да иска оставката на изпълнителен директор, заради подменено правило за участието на футболисти до 21 години в „А“ група. В наредбата за новия сезон е записано, че те трябва да започнат мача, а не да бъдат на терена през пълните 90 минути. Защо обаче близо месец след започването на шампионата, тя все още не е изпратена до всички клубове….Истината е някъде там…