В събота вечер на стадион „Лазур” не Левски загуби финала за купата, а Черно море го спечели. Просто по-правилно звучи така формулирано, за да не се омаловажава с цената на какво и въпреки какво гладиаторите на адмирал Спасов извоюваха купата на България.

Ако следваме хронологията на събитията около финалния мач, триумфът на Черно море стана факт, Въпреки че:

1. Седмица преди мача Никола Спасов се наложи да отстрани от отбора капитана и стожер в отбраната Кирил Котев, а поради травми не можеше да разчита на други двама основни бранители Стефан Станчев и Мамуту Кулибали. Така за мача на сезона той остана с едва двама чисти защитници-Живко Атанасов и Михаил Венков.

2. Ивайло Стоянов бе определен да ръководи двубоя. Несъгласието от страна на Черно море бе иронизирано, осмяно и определено като безпредметен плач. Любопитното е, че когато столичен тим изложи аргументи срещу назначаване на рефер за възлов мач, много често от съдийската комисия, или се вслушват , или най-малкото правят жребий преди началото на двубоя. Какъв бе проблемът да има такъв жребий преди финала? Черно море е тим от провинцията, такива екстри тука няма.

3. В титулярния състав сред четиримата в отбрана само двама бяха чисти защитници, а халфовете Паланков и Стенио преквалифицирани в централен и краен бранител.

4. Прословутата 21-а минута. Ернандес се откъсва сам срещу Йоргачевич и нарушението на Стойчев е помилвано само с жълт картон. И на най-запаления фен на Левски му стана ясно, че картонът отвсякъде си беше кърваво червен. Гониш защитника, връзваш си гащите и никой няма да те оплюва, че в 116-ата минута си компенсирал с неотсъдена дузпа за Левски при влизането на Курьор срещу Абди.

5. Черно море игра близо 90 минути с човек по-малко.

6. От 38-ата минута крайният нападател Курьор игра като десен бек.

7. В 86-ата минута Никола Спасов замени централния защитник Живко Атанасов и остана само с един чист бранител-Михаил Венков. До него като централни бранители играха халфовете Паланков и Клок, а като десен краен продължи да се подвизава нападателят Курьор.

8. В последните минути на редовните 90, когато атакуваше, Черно море си позволяваше да играе дори само с трима в защита: Венков-Паланков-Курьор.

9. Левски се чувстваше като у дома си благодарение на 12 000 свои привърженици. Те обаче не стреснаха момчетата на Спасов. Хърленият предмет по капитана Мишо Венков само още повече надъха и него и съотборниците му да се борят до дупка.

Има още много „въпреки че”, но и тези 9 са достатъчни повече никой да не подценява тактическите умения на Никола Спасов и борбеността и потенциала на „моряците”. Кольо Мастиката вече го няма. Той стана Адмирал, а неговите момчета-Гладиатори.