Черно море изнесе снощи срещу ЦСКА най-добрия си мач от началото на сезона в тактически план и в психологически аспект. Беше ясно, че треньорът Велизар Попов ще прибегне все веднъж до смяна на така любимата му схема 4-3-3, въпросът бе кога. Той избра най-удобния момент - точно гостуването срещу ЦСКА, с което изненада треньорския щаб на съперника. Моментът бе подходящ, защото бе нормално домакините да са уморени от мача им в четвъртък, не са достатъчно сработени, а и се чувства напрежение в редиците им заради неприятния старт в шампионата. Схемата 4-1-4-1 , с която самият Моуриньо обича да изработва при гостувания тимове, които упражняват тотален футбол даде резултат срещу ЦСКА, но той не се изрази само в цифрово отношение. Наситената халфова линия наклони везните на мача още от началото в полза на Черно море. Агресивността и тоталната преса стъписа “армейците” до такава степен, че те издишаха в средата на терена, а хората, които трябваше да изнасят топката бяха принуждавани поне 5-6 пъти да я връщат на вратаря Караджов, нещо, което не е присъщо за играта на домакините. В отделни периоди от двубоя двигателят на “червените” Маркиньос оставаше изолиран, с което опасностите пред Пиргов бяха ограничени до минимум. Това изнерви и нападателя Шеридън, за когото гостите твърдят, че си е позволил дори без топка да удари Александров в края на полувремето.

Новото в играта на “моряците” снощи бе не само тактическата постройка, но и фактът, че офанзивни играчи като Юруков, Дани Георгиев и Дончо Атанасов бяха изключително агресивни и със стръвта на питбули преследваха футболисти от дефанзивния вал на домакините. Последните двама дори си изработиха и жълти картони. Това поведение на “моряците” логично доведе до достатъчно голови положения пред вратата на Караджов, но липсата на концентрация и по-бърза реакция при завършващия удар лишиха гостите от заслужено попадение. Към това трябва да прибавим и едно недоглеждане на главния рефер Ахмед Ахмед, в 68-ата минута, когато имаше откровен фаул на Тодор Янчев срещу намерилия пролука между двамата централни защитници Дончо Атанасов при контра на Черно море. Евентуален фаул отсъден от главния рефер щеше да означава втори жълт картон за Янчев и идеална възможност за пряк свободен удар около дъгата на наказателното поле фронтално срещу вратата на Караджов. Още повече, че “моряците” щяха да имат на разположение повече от 20 минути с числено превъзходство. В защита гостите също показаха стабилна игра, с много малки изключения, като в 76-ата минута, когато централният защитник Александров мина на фланга, за да покрие зоната на десния бек при пробива на Нелсън. Това разстрои подредбата на отбраната в наказателното поле и остави непокрит Маркиньос за единствения гол в мача. Направи впечатление при защитниците на гостите, че се опитваха при отнемането на топката пред и в наказателното поле да търсят свободен съотборник, а не безцелно да я чистят в предни позиции, което доведе до повече сигурност и спокойствие пред Илко Пиргов.

С играта си срещу ЦСКА Черно море показа, че има израстване и в психологически план. Най-важното е, че имаше настроение и спортна злоба и то при гостуване. Точно това звучи като обещание пред феновете за бъдещо участие в евротурнирите.