След изиграването на само два от мачовете в 21-вия кръг в „А“ група вече частично се изясниха нещата в завързаната битка за попадане в челната шестица.

След като в събота Берое победи ЦСКА с 1:0, тимът събра 37 точки и стана сигурен участник в горната половина от плейофната фаза.

След загубата на Левски от Лудогорец с 0:1, без игра още два тима се присъединиха към водещата компания отбори. Локомотив Сф и Литекс се класираха, тъй като със своите 35 точки вече са недостижими за поне два от преследвачите си, което им е достатъчно.

Така останаха три отбора в битката за последната квота и това са Левски, Ботев и Черно море.

„Сините“ имат най-много точки – 31 в актива си, но и най-малко мачове на разположение. Те приемат Марек на стадион „Георги Аспарухов“.

„Канарчетата“ имат 30 пункта, както и по-лоши показатели от Левски в преките двубои /1:2 и 0:3/. Така че те на практика задължително трябва да спечелят отложеното дерби с Локо Пд във вторник, а също така да бият и ЦСКА в Коматево, ако приемем, че Левски ще преодолее Марек у дома си.

Тогава Ботев би събрал 36 точки, докато максимумът на Левски е 34. При равенство в точките с „канарчетата“ „сините“ се класират.

Черно море е с най-малки шансове за класиране, но теорията все още им дава опции. За целта обаче те трябва да бият и Локо в София, и Хасково у дома, при това с възможно най-много голове на сметката си. Тогава биха събрали 34 точки, а преките сблъсъци с Левски за тях завършиха 1:0 и 0:1. Общата голова разлика на Левски в момента обаче е плюс 7 /32-25/, докато тази на „моряците“ е плюс 2 /24-22/.

Трите отбора могат да финишират редовния сезон и с равен брой точки – по 31, по 32 или по 34. Тогава се прави миникласиране между трите отбора, което печели Левски с 9 точки, Черно море събира 6 точки и отпада заедно с Ботев, който е с 3 пункта /2:1 и 1:2 в мачовете Ботев – Черно море/.

В случай на равенство в точките само между Ботев и Черно море без участието на Левски във възела, то в сила влиза общата голова разлика, предвид разменените еднакви победи. За „жълто-черните“ тя сега е също плюс 2 /28-26/ с повече отбелязани голове от варненци – плюс 2, но 24-22 голова разлика.

Класирани отбори за първата шестица:

Лудогорец 44 т.

ЦСКА 44

Берое 37

Локо Сф 35 /мач по-малко/

Литекс 35 /мач по-малко/

Все още в борба за едно място:

Левски 31

Ботев 30 /мач по-малко/

Черно море 28 /мач по-малко/

Оставащи срещи за претендентите:

Локо Пд – БОТЕВ ПД

БОТЕВ ПД – ЦСКА

ЛЕВСКИ – Марек

Локо Сф – ЧЕРНО МОРЕ

ЧЕРНО МОРЕ - Хасково