Имаш ли цел, гониш я и прогресираш. Нямаш ли такава, или тъпчеш на едно място, или затъваш постепенно. Да, за Черно море става въпрос. Докато имаха цел-влизане в първата седмица, „моряците” я преследваха до дупка с всички позволени средства без значение от съперника и постепенно се превърнаха във фактор в елита. Седемте точки аванс пред Берое след 23-ия кръг толкова успокоиха собствениците на Черно море , че целта е постигната, че се стигна до раздяла с цели 6 играчи, 5 от които „подарени”. Сега пагубно може да се окаже не толкова отсъствието на въпросните играчи, колкото липсата на мотивация у тези, които останаха.

Моментът тук е чисто психологически. Ходът на ръководството с взетото решение индиректно подсказа на „моряците”, че цели в първата седмица няма да се гонят. Няма да се търси по-предно класиране и евентуално атака на евротурнирите, а просто се изчаква края на сезона, като през това време ще се обиграват юноши. С други думи-не се потърси очакваното надграждане на база постигнатото от началото на сезона. Това сякаш отне най-ценното оръжие на играчите на „Морето”-мотивацията и себераздаването. Сигналната лампичка присветна в контролата с Добруджа, а след продукцията срещу Пирин чак „изпуши”.

А да не забравяме,че първоначално поставената цел все още не е постигната. Да не стане така, че накрая с уж почти гарантирано място в първата седмица „моряците” да се окажат във втората!?

И ако дни преди старта на зимната подготовка си позволих да напиша коментар „Макар и отслабени, „моряците” няма да се предадат”, месец и половина по-късно осъзнавам, че съм забравил за двойния прочит на думите на Николо Макиавели „Целта оправдава средствата”. И на края още нещо - когато нямаш цел, губиш и средствата.