Не, не си мислете, че това е коментар във възхвала на успеха на Черно море над Левски. Нищо подобно. Кой знае какво в събота следобед не се е случило. Победата на „Морето” по-скоро бе очаквана, защото насреща си имаше отбор, който все още търси своя облик, позагубено самочувствие и слава. На „Тича” бяха наясно с всичко това и се възползваха по най-добрия начин.

Неутрализирана бе ключовата фигура в Левски Гари Родригес, а ходът с „фалшивата деветка” Георги Илиев свърши останалото.  С последния тактически замисъл Гонзо излъга Левски с лекота, не само, защото в центъра на отбраната на съперника не намериха противодействие на повратливия капитан, реализирал гол и дал асистенция, а и защото в определени моменти от мача той се връщаше назад в помощ на халфовата линия, с което „моряците” сведоха до минимум коефициента на полезно действие на „сините” полузащитници. Този ход  на треньорския щаб на „Морето” се оказа предостатъчен домакините да си направят мача лек, защото в Левски просто не намериха отговор. Заслугата за важните 3 точки, бе както на футболистите, които явно стриктно спазиха тактическите указания, така и на този, който ги даде - Георги Иванов. След ремитата на „Герена”, “Българска Армия” и категоричните тактически победи над Лудогорец, ЦСКА и Левски на „Тича”, наричаният от мнозина иронично „инженер” Георги Иванов, май вече с работата си заслужи това звание, не мислите ли?

Да, победата беше важна и „моряците я взеха, но нито тя, нито спечелените точки срещу горепосочените съперници ще имат някаква стойност, ако не бъде изпълнена целта - място в първата седмица. Битката на „моряците” с Берое, въпреки преднината от 4 точки въобще не е предрешена. Загубените 6 точки в домакинските мачове срещу Славия, Локо Сф и старозагорци тежат много в момента, още повече, че ако си бяха взели въпросните срещи, варненци сега щяха да са трети и мястото в седмицата щеше да е гарантирано.

Сега на дневен ред до края на календарната година са мач в Разград, домакинство на Нефтохимик, гостуване на Локо Сф и мач с Ботев на „Тича”. Въпреки убедителната победа над шампиона във Варна, дори и най-големият оптимист трудно би предрекъл и частичен успех на „моряците” в Разград. Първо, защото се изправят и то като гост срещу най-класния български тим в момента, който ще търси реванш за онова 1-3 и второ, защото на фона и на без това късата си резервна скамейка варнеци отиват без двама наказани основни играчи. Това неминуемо ще даде отражение върху поведението им на терена. Шансът  на „моряците”  въобще да мечтаят за нещо в Разград  граничи най-вече с натрупалата се умора у съперника от сгъстения цикъл мачове на 3 фронта. От сряда нататък вече „Морето” трябва да бушува с пълни сили, за удави Нафтата, да изкара извън релси Локомотив и да подлее вода и на Ботев. Тогава ще може да диша по-спокойно, без да зависи от резултатите на Берое, а пък след Нова година, както се казва - нов късмет.

Битка, себераздаване, отборна игра, гарнирана с дисциплина и спазване на тактическите указания са факторите, които дърпаха тима напред. Ако демонстрират същото и продължат да са  като юмрук и в предстоящите двубои, без да се главозамайват от представянето си до момента, „моряците” ще подпечатат безценното място в Топ 7.