Черно море – Калиакра... Пореден мач на „моряците” на „Тича”, в който те се чувстваха, ако не като гости, то като в контрола на неутрален терен. Така беше почти цял сезон, така се очертава да бъде и през предстоящия. Отделни единици или групичка фенове на Черно море не могат да заспят спокойно, ако не благославят треньора до девето коляно, или пък не „наредят” ли някой футболист от любимия си отбор. И в двата случая го отнася все Черно море, техният отбор.

Да, така е, защото подобна негативна агресия няма как да внесе оптимизъм и да окрили отбора за по-добро представяне. Напротив... подобно „плюене” всеки домакински мач я по играч, я по треньора не само изнервя и стресира, но и вкарва сериозна доза напрежение и то във футболистите на любимия ти отбор, този, който уж си дошъл да подкрепяш.

Случайно, миналия сезон при гостуването на противников отбор на „Тича”, дочух как на загрявката човек от треньорския щаб на гостите надъхваше възпитаниците си: „Спокойно момчета, удръжте фронта първите 15-20 минути, после публиката на Черно море сама ще награби своите и мачът става наш”! Няма да ви разкривам как завърши двубоят, но ще ви кажа, че  треньорът се оказа адски прав. В последно време усилено започна да се прокрадва желание у самите футболисти на Черно море дори да играят  повечето си контроли далеч от Варна. Всъщност, едва ли е случаен фактът, че в последните 2 години проверките на Черно море в морската столица се броят на пръсти.

Подобно поведение на определени единици от публиката на Черно море въобще не е прецедент. Ругатни и благословии в по-голямо или по-малко количество са отнасяли всичките треньори на Черно море през последните години, всички са им криви. Отнасяли са го и Велислав Вуцов, и Илиян Илиев, и Ясен Петров, и Никола Спасов /въпреки, че спечели бронзовите медали/, и Велизар Попов, и сега Стефан Генов, както и всички онези, които пропускам. Мислите, че не е вярно ли? Хайде да ги питаме всичките един по един да видим дали ще отрекат. Що се отнася до настоящия треньор, първоначално го оплюваха с изрази от рода на „анонимик” и „физкултурник” , после му лепнаха титлата  „Сър”, за да го понижат накрая отново до... от благоприличие няма назова често употребяваната по негов адрес обидна дума вчера. Истината е, че който и да поеме Черно море, ако ще и Моуриньо да е, рано или късно и той ще бъде грабнат и благословен до девето коляно.  Постоянно успоредно с ругатните се дават и наставления към треньорския щаб кой футболист бъде привлечен, кой да бъде пуснат в игра, кой изваден, каква да е схемата и т.н.

Един съвет към всеки, който иска да се кандидатира за треньор на Черно море. Той трябва да забрави за собствената си футболна философия, да приеме фенската, да залага само на юноши, но да печели всички мачове а също и  да си сложи тапи в ушите и каска. Защо каска ли? За да не го улучи стъклена бутилка. Вчера тя се пръсна два реда зад резервната скамейка, а стъклата можеха да извадят очите на мирно наблюдаващи мача фенове.

Толкова за тези единици или групичка фенове на Черно море и арогантното им поведение. Разбира се, че ги разграничавам от истинските фенове на „моряците”, които стоят твърдо зад отбора и в сняг, и студ, и в жега, и при победи, и при загуби не спират да вдъхват кураж и да подкрепят.

В края ще си позволя няколко думи и за организацията по време на вчерашната контрола срещу Калиакра. Защо на стадиона бяха допуснати подпийнали фенове, че и с бутилки бира в ръка? Да, беше контрола, но къде бяха полицаите или охраната? Нормално ли е обезумели фенове да бъдат допускани в тунела, чак до треньорската стая и канцелариите на клуба, за да обиждат, заплашват и да се нахвърлят върху треньора за обяснение защо Румен Николов не бил в отбора. Стигна се дотам, че от нямане кой, администраторът на отбора да тръгва да успокоява и избутва феновете към изхода, защото можеше да стане и много по-лошо. Едно на ръка, че повечето журналисти на „Тича” са разположени сред феновете, докато отразяват мачовете, ами сега и самите фенове могат да се разхождат самоволно в зона, която трябва да им е абсолютно забранено. Тук вече е крайно време и ръководството да вземе мерки, защото повтори ли се случилото се вчера на официален мач, санкциите към клуба ще бъдат повече от болезнени.

Една справка отпреди години сочи, че за хвърлена пластмасова бутилка и ударен противников футболист Черно море отнесе 6 мача лишаване от домакинство и глоба в размер на 60 000 лева. Тогава си спомням бяха опънати и мрежи пред трибуните зад резервната скамейка и редовият фен гледаше мачовете през мрежата като в зоологическа градина.

Крайно време е и националният фенклуб на „моряците” да обедини всички фенове на клуба в името на една обща кауза и подобна агресия в гореизредените й форми да бъде веднъж завинаги изкоренена. Едва тогава любителите на футбола лека, полека ще се върнат на стадиона и сред тях ще се забелязват и майки с деца. Няма ги, нали? Е, сами си отговорете защо!