Черно море ще играе във втората шестица, но от това кой знае какви трагедии не бива да се правят. Първо това бе очаквано от мнозина, да не кажа от всички, след първите 5 кръга, колкото и да бе рано тогава да се правят подобни прогнози. И все пак при старт с едва 2 точки в 5 кръга, слаб футбол и последно място при угрозата, едва ли не да се бориш за оцеляване, да мечтаеш за топ 6 бе утопично. Смяната на Александър Станков с Никола Спасов внесе промяна, както в играта на отбора, така и в резултатите му. Тимът лека-полека започна да се катери във временното класиране, за да се утвърди някъде в средата на таблицата и дори да гледа към топ 6, заради допуснати грешки и от претендентите. Лошото бе, че Черно море стъпи повече пъти накриво от тях.  Слабият старт при Станков и  загубите при Спасов у дома срещу преки съперници за горната половина на таблицата-Локо Сф  и Литекс, както и минималната победа над Левски, превърнаха последните 3 мача за „моряците” в истински футболен маратон, който дори и да бяха спечелили, вероятно пак щяха да останат в долната шестица. Още след звучната победа на Левски над Хасково с 8-0 мераците на „Морето” за място в първата шестица бяха здраво поляти със студен душ. От там нататък и най-големите оптимисти не са вярвали, че възпитаниците на Никола Спасов биха могли да излязат с  6 точки  и примерно + 7 голова разлика от гостуването на Локо Сф и домакинството на Хасково. Точно това повлия и на представянето на варненци в „Надежда”. Те се впуснаха от първата минута да гонят победата и то с разлика, оголиха се, играха хаотично и бяха наказани от изчакващия от засада подобен стил на игра Локомотив. Сега на Черно море остана един мач за протокола с Хасково преди 3-ия етап от първенството.

Със сигурност за случилото се най-много съжалява Никола Спасов, тъй като и при предния си престой той се показа като максималист.  Показа го и сега като схема на игра на Черно море, и като амбиции. Смелата му постройка 3-4-3, която някои четат като 3-6-1 говори за много атакуващ футбол и жажда за победи.  Спасов залага на тази схема упорито, без да се съобразява дали тимът играе с Хасково у дома, или гостува на Лудогорец в Разград. Позволявал си е да пуска и 4-има нападатели.  Това говори само за едно-смелост и вяра в играчите, на които разчита.  Всичко това се отразява и на надеждите на феновете на Черно море. Дойде ли Спасов на „Тича”, феновете започват да мечтаят за евротурнири. И има логика в това, Спасов сякаш е орисан да играе на европейска сцена. Справка-миналият му престой.

Треньорът със сигурност си даваше сметка, че при място в първата 6-ица имаше реални шансове за атака на 3-ото място дори и при нисък старт, тъй като силите на повечето отбори са изравнени, а Черно море разполага с добър тим.

Сега остана по-краткият път към Европа, този през турнира за купата. Любопитното е, че за Черно море той може да се окаже и не толкова трънлив, но това жребият ще отреди в четвъртък. Само 2 мача ще делят „моряците” от финал. Най-добрият сценарий  би бил да избегнат Лудогорец (ако продължи) на полуфинала, тъй като с тима от Разград биха имали много по-голям шанс в един мач и то на неутрален терен. Който и друг тим да им се падне на полуфиналите, едно е сигурно, на „Тича” ще е ад. Бъдете убедени, че варненци ще впрегнат всички сили за купата и предвид факта, че само им предстои да доиграват първенството ще разчитат на най-доброто за по-прекия път до Европа.
Смятам, колкото и пресилено да ви звучи, че Черно море разполага с 3 коза в турнира за купата.

1.      Тимът е воден от много амбициозен треньор. Да, той не говори много, скромен е, спокоен, не драматизира, не прави трагедии. Никола Спасов обаче е работохолик,  мечтае, сам си поставя цели и ги гони. Сега му се отваря възможност за атака на купата и ще я гони до дупка, което ще даде нужния тласък на играчите.  Спасов се ползва с безрезервната подкрепа от страна на феновете, което също е от изключително значение. Те му вярват.

2.     На „Тича” разполагат с биткаджийски играчи, такива които са идеални за турнирни мачове. В Черно море имат в наличност може би най-борбената халфова линия в лицето на Стенио, Клок, Буркхард, Паланков, Кулибали и Станчев, ако се наложи. Възстановява се и Дани Георгиев. Като прибавим и безспорно креативния Себастиан Ернандес, с опции- възстановяващият се Божилов, опитният Златинов и надеждният Бекир Расим, нещата не звучат никак зле.

3.     Черно море още не е изиграл своя мач на сезона. Това вече направиха  Лудогорец в  шампионската лига, ЦСКА (с двете победи над Левски), Локо Сф (2-0 над ЦСКА), Берое (1-0 над ЦСКА), Литекс (1-0 над Лудогорец) Левски (3-2 над Лудогорец), на Ботев може би му предстои ... Черно море още го чака този мач. Какъв по-добър случай от полуфинал и финал за купата? Единствено евентуалното й спечелване би осмислило сезона за Черно море.