Шест месеца изминаха откакто Стефан Генов пое треньорското кормило в Черно море. На 25 октомври той изведе като старши треньор „моряците” за първо занимание за седмицата в очакване на първото предизвикателство пред себе си–домакинството срещу Локо Сф, само броени дни след разгрома в Монтана с 0-4, след който се стигна до освобождаването на Велизар Попов. От тогава до настоящия момент Стефан Генов има зад гърба си 12 шампионатни мача начело на тима, в които постигна 7 победи, 3 равни и само 2 загуби при голова разлика 17-8. Няма как да бъдат подминати домакинските победи над Локо Сф и ЦСКА, както и тотално променения манталитет на „моряците” при гостуванията. Статистиката в мачовете навън е достатъчно красноречива-3 победи, 2 равенства и 2 загуби при голова разлика 6-7. През пролетта Черно море инкасира само 1 шампионатна загуба - срещу Левски с минималното 0-1 и то в мач, в който спокойно можеше да си тръгне с поне точка. Ще остане в историята и първата загуба на „моряците” при Генов в едва втория мач под негово ръководство-унизителното 0-4 като гости в Каварна, когато се предприеха и радикални мерки около състава. Тогава обаче бе твърде рано, за да се говори за налагането на нов стил и промяната на игровия облик на тима.

Под ръководството на Генов варненци стигнаха и до четвъртфинал за Купата на България, където бяха спрени от ЦСКА на стадион „Васил Левски”. В този мач „моряците” действително разочароваха с игровото си поведение, но затова имаше и ред причини.

Ако през настоящия сезон до 25 октомври шансовете на Черно море да играе в евротурнирите граничеха с 0-ата, то в момента това изглежда постижимо. Стефан Генов пое тима от 10-ото място с едва 15 точки след 11 кръга, а в момента, 12 кръга по-късно, варненци се намират на 6-о място във временното класиране вече с 39 точки, само на 2 от четвъртото място, което може да се окаже и билет за евротурнирите.

Рецептата за успешните игри на варненци се крие основно в спокойствието, което внесе Стефан Генов, гарнирано с неговия опит, натрупан през годините и, разбира се, добрата зимна подготовка, която проведе отборът. Треньорът наложи схема на игра, която е съобразена с наличния потенциал в тима и постепенно нещата започнаха да се подреждат. Наличието на още един качествен централен нападател щеше да улесни още повече задачата на треньора и нямаше да го принуждава да прекроява толкова често атаката, но и в тези ситуации той извлече максимума, а и с това доказа, че си разбира от работата. Промененият манталитет в играта на „моряците” е атестат за правилния ход на ръководството на варненския тим с гласуваното доверие към Стефан Генов и игнорирането на редица други именити специалисти, които имаха апетити за треньорския пост. Любопитното сега е дали шефовете на „Тича” ще проявят същото търпение към Генов, както към Велизар Попов, още повече, че резултатите вече са налице. С други думи представянето на Черно море при Стефан Генов задължава ръководството да продължи да разчита на него за един по-дълъг период от време.