С игровото си поведение в предпоследната си контрола за това лято срещу Светкавица, „моряците” тотално разочароваха и изместиха на заден план силния финал на миналия сезон и доброто представяне в проверките в Банско. С бледата си и вяла игра, лишена спортна злоба и хъс в събота, футболистите удариха сериозно и по авторитета на треньора работохолик Стефан Генов.

Близо 2 седмици феновете им не можеха да ги гледат на живо и черпеха информация за тях само от медиите. От Банско, където футболистите бяха на лагер 10-ина дни новините бяха добри- хубава игра срещу Локо Пд и особено срещу Славия, въпреки загубата, логични победи над Банско и Септември. Тренировъчният процес също протичаше по план, а отзивите като цяло даваха повод за сериозни надежди за феновете през новия сезон.

Контролата срещу Светкавица, преди която бе и официалното представяне на тима развали празника на привържениците на „Тича”. И причината за това не е онова 0-2, а лежерното поведение на „моряците” на терена. Бяха излезли сякаш просто да се поразкършат високомерно срещу тим, на който са сложили 11 гола в двете контроли по-рано през годината и чакаха сам да се бие. Тежката подготовка и натовареният цикъл от поредица контролни срещи не може да служи за оправдание.

Когато феновете са останали без футбол близо половин месец и чакат с нетърпение да зърнат любимците си в игрова обстановка и да се убедят лично в напредъка им, отборът е длъжен да се раздаде и ако трябва да „изяде” тревата на „Тича” независимо с кого и за какво играе. Макар и в контрола футболистите са на работа и трябва да докажат, че заслужават парите си, особено сега, когато държавата тъне в криза и всеки втори гледа завистливо на професията футболист. Ако действително футболистите на Черно море искат да играят в евротурнирите идната година, нещо което нееднократно са афиширали, дано са си дали сметка, че това с разходката по терена срещу Светкавица няма как да стане. От една страна е добре, че резилът стана навреме - в контрола, а от друга „моряците” ще имат възможност за поправителен в последната такава срещу Черноморец, което ще е поне крехка реабилитация пред феновете.