11 октомври 1989 година, стадион „Юрий Гагарин”... Мрачно и дъждовно време и 10 000 зрители. Тогава се игра световната квалификация между България и Гърция, един от последните мачове на осветление във Варна, ако не и последният. От тогава досега, вече 23 години, в Морската столица не се е играл официален мач на осветление на национално и клубно ниво. Това е така, защото няма къде. Лошото е, че в близко бъдеще не се вижда кога се очертава това отново да стане факт. И докато в съседни по-малки градове фенове цъкат с език по китните си съоръжения, във Варна все едно и също...

Нека направим кратка разходка по настоящите стадиони в морската столица!

Стадион „Тича”: Бавната и тромава процедура по съгласуването и сключването на договора за стопанисване на стадиона между клуба и областна управа и МФВС е основната пречка феновете на Черно море да се радват на по-красив и уреден стадион. От май тази година иначе трябваше да стартират ремонтните дейности, за да може да се направи всичко възможно стадионът да е готов за новия сезон. Очакваше се 30 процента закрити с козирка места, осветление, съблекални, зала за пресконференции и други. Сега месецът е юли и остават точно 30 дни до старта на първенството. Картинката си остава същата. Сигурно някой ден „Тича” ще има по-угледен вид, но кога?

Така изглежда в момента мястото, на което би трябвало да се изгради стадион Варна

източник: снимки: Gong.bg, Добри Атанасов

А каква е състоянието му сега? „Тича” не е реновиран от времето на Илия Павлов, ако се изключат съблекалните и административната част, построяването на стола, където се хранят футболистите, както и някоя и друга вишка зад вратите за операторите, които да заснемат мачовете. Други видими промени не се забелязват. Има няколко химически тоалетни и една тухлена съборетина. Местата за журналистите са до тези на феновете, да си го кажем направо-сред феновете. Някои ще кажат: „Да, ама Добри от пролетта коментира мачове в кабина!”. Да, така е - в кабината на диктора , но какво съм възседнал, за да имам добра видимост? Хладилник!

Така изглежда в момента мястото, на което би трябвало да се изгради стадион Варна

източник: снимки: Gong.bg, Добри Атанасов

Така е, защото, когато трима оператори се наредят пред прозорчетото ти с цялата си техника, видимост нямаш. И тях ги разбирам, вършат си работата... къде да застанат?! Да не се отклонявам, нататък... Електронно табло няма и никога не е имало. Осветление няма и никога не е имало. Който има желание вечер да гледа мачове, да отскача до Разград, Бургас или дори Каварна. Там има такива екстри, тук не!

Да, изгради се стадион „Младост”, Черно море разполага и с база под Аспаруховия мост. Чудесно, но тези места обаче няма как да бъдат арена на официалните двубои на отбора. Те се използват основно за контроли и тренировъчен процес.

Стадион „Спартак”: Куп ремонтни дейности в последните вече близо 2 години. Чудесно, но все около стадиона! Издигна се хубава ограда, направиха се затревени игрища, заведение, правят се нови терени със синтетично покритие, правят се и тенис кортове, но никакви ремонтни дейности по трибуните. Сигурно и за тях някога ще дойде ред, но защо все накрая?

Така изглежда в момента мястото, на което би трябвало да се изгради стадион Варна

източник: снимки: Gong.bg, Добри Атанасов

И тук като на „Тича” електронно табло няма, няма и осветление. Няма и тоалетни...всъщност има, но са химически.

Да, изгради се стадион „Локомотив”, красива база, но там няма как представителният тим да играе официални мачове, нищо че местата ще са достатъчни за феновете, които драстично оредяха.

Обещаният стадион „Варна” засега продължава да живее само във фантазиите на футболните фенове. Пречка за издигането му са се оказали подпочвени води и германски инженери продължават да търсят разрешение на проблема и сега. На мястото на разрушения „Юрий Гагарин” и сега продължава да има има само дупка и ново име „Варна”. По последни данни от 7-и октомври миналата година строителството на стадион „Варна“ трябваше да приключи до една година и половина. От тогава изминаха 9 месеца. Отдавна вече трябваше да е приключило изграждането на фундамента и до лятото тази година съоръжението да е със силует бетон. Така дълго чаканият стадион трябва да е с 35 000-40 000 места, а стойността му около 100 милиона евро. Звучи страхотно, но засега обаче, всичко е в застой. Надеждите все пак остават ...за някога!

Един близо 350 000 хиляден град като Варна заслужава поне един качествен спретнат стадион с хубави трибуни, електронно табло, осветление, места за журналисти, паркоместа, тоалетни и т.н. Всичко това, за да ти е кеф да отидеш вечер на мач в съоръжение, което да те кара да се чувстваш горд, че си жител на този град и фен на твоя отбор.