Още на старта на първенството в А група Черно море приема шампионите от Лудогорец. Безспорно съперникът на „моряците” респектира с играта си, която като футболна продукция е може би най-качествената, демонстрирана по родните ни терени в последните години. От показаното до момента като футболни аргументи на всичките ни вече бивши евроучастници, Лудогорец се очертава като основен кандидат за титлата.

Черно море обаче е единственият отбор, който подчини разградчани на „Лудогорец Арена” през миналата кампания. Това не успя да стори дори Динамо Загреб. „Моряците” се наложиха с 2-0 в един от малкото си мачове, в които можеха да разчитат на титулярния си състав, ако се изключи отсъствието на Дончо Атанасов. Любопитен е фактът, че лявото крило няма да играе и в предстоящия двубой. Стефан Генов ще бъде лишен от услугите  на левия бек Ивелин Янев и Самуел Камазола, който играе ключова роля в халфовата линия на „моряците”. Новото попълнение Еденилсон Бергонси ще направи официален дебют на мястото на сънародника си. Разликата между Черно море миналия сезон и този преди старта на предстоящия е по-голямата вариативност в състава предвид  направената селекция. Да, ахилесовата пета си остава левият фланг на атаката, но за този пост също не липсват алтернативи, дори и да са по-малко. Един Ермес Паломино оперира на тази позиция точно при победата на „Лудогорец Арена” и дори бе в основата на изработването на успеха с изявите си.

Предимствата на Лудогорец преди гостуването им на „Тича”:

Разградчани практикуват изключително разнообразен и атакуващ футбол, съобразен с отличните технически умения на офанзивните играчи. Логично възпитаниците на Ивайло Петев имат сериозно самочувствие, което е резултат от спечелените шампионска титла, купа и суперкупа, както и от представянето им в мачовете с Динамо Загреб и Евертън. Допълнително самочувствие ще им налее и визията на застарелия стадион „Тича”, който бледнее пред тяхното бижу „Лудогорец Арена”. Не на последно място сериозен коз е в пъти по-скъпата селекция. Всичко това прави шампионите фаворит за предстоящия двубой.

Предимствата на Черно море:

Успехът през пролетта в Разград ще влее повече самочувствие и вяра в собствените сили на футболистите. По-голямата вариативност в отбора в сравнение с минали сезон също ще даде някакво отражение. Сега титулярният състав няма да е толкова лесно предвидим, особено що се отнася до позициите на някои от основните футболисти. Изненади със сигурност ще има. Коз може да се окаже и публиката. Ако феновете ревнат от първата минута и стимулират отбора дори и при негативен резултат, това ще подейства като адреналин на „моряците”. И не на последно място, колкото и оплюван  и недолюбван от някои, старши треньорът Стефан Генов може да изиграе ключова роля в двубоя. Успя да излъже съперника си насред собствения му дом през пролетта и със сигурност е замислил тактически капан и за събота.

Истината е, че много трудно Черно море ще успее да се справи с Лудогорец и в този мач домакините няма да се надиграват, а ще се надхитрят със съперника си. Всяка секунда на липса на концентрация може да се окаже пагубна за „моряците”. Защитата ще бъде подложена на сериозен натиск. Лудогорец е отбор, който до голяма степен е подчинил играта си на  атаките по крилата, което често успива или увлича централните защитници и опорните халфове в подпомагане на бековете. Подобни действия отварят свободни пространства около дъгата на наказателното поле, където дебнат Марселиньо и Гъргоров. Сигурно е, че те ще търсят начини да обстрелват от всяка една позиция едва 17 годишния Китанов, ако Стефан Генов заложи на него в рамките на вратата.

Логично изглежда „моряците” да опонират с контри и то през зони оголени от съперника при честите включвания в атака на крайните им защитници. Домакините вероятно ще разчитат на всяко отворило се статично положение, като заложат на изсипвания на топката и по-масирано присъствие в наказателното поле.   Един ранно паднал гол в мрежата на Черно море обаче тотално би променил първоначално замислените тактически ходове на домакините.

Дали Черно море ще успее отново да излъже Лудогорец, или безспорният фаворит ще вземе своето на „Тича”, ще стане ясно броени минути след 19,45 в събота вечер.