Въпреки победата с 1-0 в първия четвъртфинален мач от турнира за Купата на България по футбол срещу Локо ГО, Черно море разочарова с игровото си поведение. Не би звучало сериозно като оправдание за футболистите евентуално подценяване на съперника, нито отсъствието на един-двама основни играчи.

Да, има и такива мачове, особено първите официални за годината, в които не се получава играта. И така да е, пак не звучи сериозно. На „Тича” в събота не се видя кой знае каква разлика между 8-ия в А група и втория в Б. Все пак бюджетът на варненския клуб е от порядъка на 4 милиона и по този показател трябваше да се види явно превъзходство на „моряците” в игровото им поведение на терена. Вместо това, Черно море се показа като отбор, който не знае как точно да превземе противниковата врата. Нямаше я скоростта в играта, липсваше идеята в средата на терена, така желаното и налагано от Никола Спасов продължително разиграване, а нападателите също разочароваха. Домакините не показаха стил и на много пъти действията им в офанзивен план бяха белязани от липса на достатъчна концентрация, нещо което и самият треньор отбеляза на пресконференцията.

Единственото красиво отиграване, в което имаше едновременно скорост, изненада, концентрация и майсторство бе головата атака в 93-ата минута, подхваната от Мишо Венков, продължена от Живко Петков и завършена по брилянтен начин от резервата Бекир Расим. Цял мач се наложи да чакат феновете на домакините, за да възкликнат с облекчение едва в продължението. Всичко горепосочено принуди ръководството на Черно море да реагира светкавично след края на срещата и да привлече под наем от Лудогорец колумбиеца Себастиан Ернандес.

Не е сериозно играчи с претенции за класа и възнаграждение да представят подобна постна продукция. Отруденият и зажаднял за футбол редови фен, отделил 3-4 лева за билет от скромната си заплата с нищо не заслужава с мъка да търси да хареса моменти от отиграванията на любимците му.

В никакъв случай не подценявам отбора на Локомотив ГО, чието второ място в „Б” група явно не е случайно. Гостите стояха компактно на терена и евентуално равенство щеше да им приляга. Адмирации и за сериозната им агитка, пропътувала разстоянието до Варна, за да окаже своята подкрепа. Но все пак тук говорим за отбори от А и Б група с драстична разлика в бюджетите, разлика, която на терена нямаше това измерение.

Да, критичен съм към продукцията на Черно море, защото зная, че футболистите могат в пъти повече. Дори в контролата с Добруджа, въпреки равенството (1-1), „моряците” изненадаха приятно измръзналите фенове с новости в играта си като продължително задържане на топката, разигравания с много къси пасове, скорост, агресия и жажда за игра. Показаха почерк. Тогава самият Никола Спасов изрази задоволство от начина, по който „моряците” стояха на терена.

Всичко това липсваше в събота, или ако го е имало е било епизодично. С това представяне и при тази минимална победа, „моряците” сами си утежниха положението преди реванша. Сега вместо да запази свежи част от титулярите за тежкото шампионатно гостуване в „Надежда”, Никола Спасов ще се принуди да заложи на основния състав за мача в Горна Оряховица 4 дни по-рано. Отделно ще трябва да трепери от евентуални картони или травма на ключов играч.

Хубавото за футболистите на Черно море е, че сигналната лампичка светна още в първия официален мач за годината. Поне сега ще имат възможност да внесат необходимите корекции в играта и най-вече в нагласата си за двубоите, защото повторят ли продукцията от събота, влизане в Топ 6 и евентуален финал за купата ще граничат с илюзията.