След изиграването на срещите от 19-ия кръг на А група картинката пред Черно море в борбата за Топ 6 придоби други краски. Неочаквано изразителната победа на Локомотив Сф на „Лаута” , изненадващата загуба на Левски в „Овча Купел”, категоричният Берое в Дупница, загубите на Ботев в Разград и на Черно море на „Армията” промениха опциите пред „моряците” за Топ 6.

Ако преди този кръг се очертаваше за заветната цел възпитаниците на Никола Спасов да се сборят основно с Локо Сф, Берое и Ботев, то след него като евентуални основни конкуренти останаха Локо Сф и Ботев + Левски вместо Берое.

В най-незавидно положение от горепосочените 4 отбора предвид програмата в оставащите 3 мача е този на Черно море. Варненци са с най-скромния актив от 25 точки. За да съхранят шансове за Топ 6, те трябва да вземат  и трите си мача, а същевременно да се надяват на здрави грешки на Локо Сф и Ботев, и поне още една загуба на Левски.

 Така че пред „моряците“ се очертава сложен моряшки възел в първите три кръга напролет. За да играе в Топ 6,  Черно море  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да спечели и трите си оставащи мача, за да има актив от 34 точки. И това не би било достатъчно, ако не бъдат изпълнени следните условия:

1.     Локомотив Сф да не вземе повече от 2 точки в домакинството си на ЦСКА и гостуването на Берое и със сигурност да загуби в „Надежда” от Черно море. При равенство в точките между Черно море и Локо Сф, както и при абсолютно равни показатели в директните двубои, варненци трябва да имат по-добра голова разлика от столичните железничари във всички мачове, а при ново равенство-повече вкарани голове.

2.     Ботев да не вземе повече от 7 точки при домакинствата си на Марек и ЦСКА, и при гостуването си на „Лаута” . При евентуално равенство в точките с Черно море, „канарчетата” да са с по-лоша голова разлика от всички мачове. При равенство и при нея, да имат по-малко вкарани голове. Всичко това е заради разменените победи с по 2:1 в директните двубои.

3.     Левски да не спечели повече от 6 точки при домакинствата си на Хасково и Марек, както и при гостуването в Разград. При евентуално равенство в точките с Черно море, „сините” да са с по-лоша голова разлика. При равенство и в головата разлика да са с по-малко вкарани голове в крайното класиране, заради разменените победи с по 1:0 в директните двубои.

Разбира се, Черно море има теоретични шансове да се пребори и с Берое, но те изглеждат безкрайно оптимистични. Това е така, защото  старозагорци трябва да не успеят да вземат поне 4 точки в двубоите им с Локо Пд и Локо Сф у дома, и при гостуването си на „Армията”. Спечелят ли по-малко, „моряците” трябва да са били наред до края и при равенство в точките накрая ще са с предимство заради изхода от директните двубои.

Евентуални надежди на Черно море да елиминира от борбата за Топ 6 Литекс граничат с утопията. За целта Литекс трябва да вземе максимум точка от домакинствата си на Лудогорец и на Локо Пд,  и  гостуването на Марек. И това отново с изричната уговорка Черно море да бие наред до края.

   Ето какво предстои пред  тимовете от 8-о до 3-о място в битката им за Топ 6:

8.Черно море (25 т.):  домакинство на Славия, гостуване на Локо Сф, домакинство на Хасково;

7.Ботев (27 т.):  домакинство на Марек, гостуване на Локо Пд, домакинство на ЦСКА;

6.Левски (28 т.):  домакинство на Хасково, гостуване на Лудогорец, домакинство на Марек;

5.Берое  (31 т.):  домакинство на Локо Пд,гостуване на ЦСКА, домакинство на Локо Сф;

4.Литекс (32 т.):  домакинство на Лудогорец, гостуване на Марек, домакинство на Локо Пд;

3.Локомотив Сф (32 т.): домакинство на ЦСКА, домакинство на Черно море, гостуване на Берое;