Само няколко месеца изминаха, откакто Стефан Генов пое треньорския пост в Черно море, но неговият почерк в игровото поведение на „моряците” вече се усеща. Спокойствието, гарнирано с опита на специалиста, натрупан през годините у нас и в чужбина, даде сериозно отражение върху продукцията, която изнасят „моряците” на терена. Да, вярно е, че липсва красотата в играта на варненци, а също и повече голове в противниковите мрежи, но в крайна сметка целта оправдава средствата.

...А когато наличният потенциал не може да се мери с този на Левски, ЦСКА и Литекс, тогава идва ред на диригентската палка на старшията Стефан Генов. Сериозно познаване на съперника, умело подреждане на състава за съответния мач и най-важното – избирането на подходяща тактика... Това засега се оказва печелившата рецепта на Стефан Генов, който за разлика от Велизар Попов се спря на по-опростена и стандартна схема, не „жонглира” от 4-3-3 до 4-4-2, което се оказа и по-разбираемо за самите футболисти и по-усвоимо.

Разбира се, едва ли някой може да отрече добрия ход на Попов с преквалифицирането на бековете Адемар и Ели Маркес във външни халфове, както и старанието и желанието му с по-непривични за родното първенство схеми да изненада и обърка съперника (независимо, че не разполагаше с точните за целта изпълнители). Агресивността и по-голямата емоционалност присъща на младия бивш треньор Велизар Попов тогава, бе заменена от спокойствието, сдържаността и търпението от страна на по-зрелия Стефан Генов сега.

Под ръководството на последния „моряците” успокоиха играта си, не действат прибързано, свалиха топката на земята и най-важното –демонстрираха търпение, което е задължително, когато играеш на изчакване и надлъгване срещу по-силен съперник, какъвто бе ЦСКА. Всичко това логично бе възнаградено с гол, точно тогава, когато трябваше-в заключителните минути на мача, за да няма време съперникът да се окопити.

В случая за „моряците” по-важно ще се окаже не спечелването на 3-е точки, а връщането на самочувствието и удовлетворението от факта, че бе нацелена ваксата за мача срещу въпросния съперник.

Дали по-търпеливият подход на Генов към всеки един от мачовете ще продължи да носи положителни резултати на Черно море предстои да се разбере тепърва. Следващата задача пред треньора сега е да не позволи на „моряците” да се главозамаят, а да запазят спокойствие, защото само така могат да затвърдят добрите резултати от пролетта и да докажат, че те не са случайност.