Шведският талант Деян Кулушевски е талантът, който има най-много игрови минути в първенството през настоящия сезон, пише CIES Football Observatory в поредното си изследване. Футболистът, който беше купен от Ювентус, но играе в Парма под наем оглавява класацията за играчи, родени след 2000-ата година, с най-много игрово време в първенствата от Топ 5.

След него се нареждат Сандро Тонали (Бреша), Макс Аарънс (Норич) и 17-годишния френски талант Едуардо Камавинга (Рен). Топ 5 се допълва от английската сензация на Борусия Дортмунд Джейдън Санчо. Деян Кулушевски е играл в 95 процента от максимума възможни минути. Тонали е с 94, а Аарънс с 92.

Конър Галахър, който играе в Суонси под наем от Челси, оглавява класацията за вторите дивизии на големите пет първенства. Испанската надежда Педри (Лас Палмас) е четвърти. Роден през 2002 година, атакуващият полузащитник вече подписа дългосрочен договор с Барселона. На 19-та позиция е играч, роден през 2003 г.: Джуд Белингам (Бирмингам Сити). Английският полузащитник вече вкара четири гола в първенството на Лига Чемпиъншип.

Холандецът Свен Ботман е начело в класацията за играчи от другите първенства, които са взети под внимание и са в сред първите 31 в ранглистата на УЕФА. Свен Ботман е 100-процентов титуляр и реално е младият футболист с максимално участие в Европа. Централният защитник, изпратен под наем от Аякс на Хееренвеен, изпреварва бразилския полузащитник Густаво Асунсао (Фамаликао) и трима много млади таланти: чешкият нападател Адам Хложек (2002, Спарта Прага), австралийският полузащитник Луи Д'Ариго (2001, Аделаида Юнайтед) и швейцарският бранител Леонидас Стергиу (2002, Сант Гален).

Най-високо класираният българин е Мартин Минчев от Черно море, но той е точно след топ 50 на талантите в първенствата от 6-о до 31-о място в Европа. / БТА