Отборът на Черно море победи с 2:0 Ботев Пловдив в първи двубой от програмата на 10-тия кръг на efbet Лига. След разменени полувремена за двата тима по-точни се оказаха домакините от Варна, като головете отбелязаха Исмаил Иса и Мартин Минчев.


Петрович: Не вярвам играчите ми да продават мачове

Илиян Илиев: Момчетата изиграха мача зряло


Това беше и първа победа за състава на Черно море след 7 поредни срещи без успех. В този период момчетата на Илиян Илиев бяха записали 5 равенства и 2 загуби. За Ботев, от друга страна, това беше 5-то поражение в последните 8 мача, като в този период съставът на Желко Петрович е записал едва 1 победа.

37 снимки

Двубоят започна в доста монотонно темпо. Леко териториално предимство имаше съставът на Черно море, но това не доведе нищо пред вратата на Георги Аргилашки.

Първият сериозен шанс дойде в 20-та минута и беше на сметката на гостуващия тим. След центриране в наказателното поле топката беше отклонена за Антонио Вутов, който не успя да преодолее Миодград Митрович от не повече 10 метра разстояние. След спасяването на Митрович с чудесна намеса се отчете и Мирослав Енчев, за да предотврати нов изстрел на Вутов.

Само 5 минути по-късно отборът на Желко Петрович получи нов изключителен шанс за гол.  Тодор Неделев намери с чудесен пас нахлуващия зад защитата на Черно море Еберт Кардосо, който преодоля отчаяния шпагат на Мирослав Енчев. Кардосо обаче не успя да прехвърли стража Митрович, за да остави резултата 0:0.

През втората част домакините се събудиха и се разрази истинска канонада пред вратата на Геогри Аргилашки и Ботев.

Само 5 минути след подновяването на втората част резултатът беше открит. Чудесен пас раздаде Родриго Енрике, който получи топката между линиите на Ботев и плъзна страхотно извеждащо подаване към Исмаил Иса. Таранът не сбърка очи в очи с Георги Аргилашки, за да направи резултата 1:0.

 

В 55-та минута дойде следващият голям шанс за „моряците“. Енрике отново беше намерен с пас по крилото и пласира хубаво центриране на задната греда, където обаче се размина с топката Мартин Минчев. 

Нови 5 минути по-късно головите положение продължиха. След чудесен извеждащ пас и огромно неразбирателство между централните защитници на Ботев Мартин Минчев остана сам срещу стража Георги Аргилашки, но от няколко метра стреля право в краката му.

Следваше най-интензивният период в мача. Само в рамките на 120 секунди съдията Станислав Тодоров отсъди 2 дузпи за домакините.

Първо Антонио Вутов от състава на Ботев събори Родриго Енрике в наказателното поле. Потърпевшият взе топката, но ударът му от 11 метра беше париран майсторски от Аргилашки.

 

Това обаче не се оказа последният шанс за състава на Илиян Илиев да вкара от наказателен удар. Нов наказателен удар за състава на домакините беше отсъдена след фаул на Аргилашки срещу Даниел Димов. Зад топката този път застана Мартин Минчев и той не сбърка от 11 метра за 2:0.

 

Резултатът можеше и да стане класически 10-на минути по-късно. В 78-та минута Аристоте Ндонгала изведе Мартин Минчев, който просто трябваше да плъзне топката към Родриго Енрике на далечната греда, който щеше да има възможност да вкара на празна вката. Минчев обаче подаде зад гърба на колегата му в атаката на Черно море и така и не се стигна до шут към вратата на Аргилашки.

С тази победа Черно море се изкачи до 7-то място в класирането с актив от 14 точки, само на точка от 5-то място, заемано от Арда Кърджали. Ботев, от своя страна, остана на 10-то място с едва 9 пункта.

Черно Море - Ботев Пд 2:0 

1:0 - Исмаил Иса (50)

2:0 - Мартин Минчев, дузпа (67)

Съставите на двата тима: 

Черно море: Миодраг Митрович, Виктор Попов, Мирослав Енчев, Стефан Станчев, Цветомир Панов, Аристоте Ндонгала, Даниел Димов, Родриго Енрике, Васил Панайотов, Мартин Минчев, Исмаил Иса;

Ботев Пд: Георги Аргилашки, Филип Филипов, Кристиан Димитров, Димитър Пиргов, Еберт Кардосо, Лъчезар Балтанов, Филип ван Арнем, Лазар Марин, Тодор Неделев, Антонио Вутов, Фернандо Виана