Отборите на Черно море и ЦСКА се изправят един срещу друг в среща, която може да е ключова за развоя на сезона и за двата тима.

"Моряците" намериха своята форма през последните седмици и вече са в първата 6-ца на класирането, но тепърва предстои голяма битка за попаддането в тези позиции. Загубата в последния кръг при гостуването на Локомотив Пловдив не спомогна за тази цел, но гостуваняита на "Тича" са изцяло различна сцена на действия.

При ЦСКА положението бавно се нормализира, но напрежението бързо може да се завърне. Милош Крушчич грабна първия си успех като треньор на "червените" след 4:0 при гостуването на Етър. До червения картон за великотърновския състав обаче резултата беше 0:0 и нещата въобще не изглеждаха толкова розови за момчетата на сърбина.

Вижте всички статистики и интересни акценти преди сблъсъка в нашето видео.

В различно настроение, но с еднаква цел. Черно море и ЦСКА ще се изправят един срещу друг този вторник. И докато „армейците” ще са с приповдигнато самочувствие след успеха във Велико Търново срещу Етър, то „моряците” ще опитват да се съвземат след поражението в Пловдив от Локомотив.

Въпреки това отборът на Илиан Илиев остава в топ 6. Загубата от „смърфовете” пък спря серията от 4 поредни срещи без поражение за варненци в българския елит.

"Завършващата ни фаза не беше на висота. Беше доста гъсто, понеже работехме по-бавно с топката. Давахме им възможност да затварят фланговете. Може би трябваше да рискуваме, да играем по-остро. Получи се двуостър мач, както и очаквах. Лошото е, че в такива ситуации сме от другата страна. След като играчът на Локомотив беше изгонен, а това можеше да се случи още през първото полувреме, не стана мач – падане, тъчове… Ние трябваше да сме по-агресивни, по-арогантни в последните метри, в наказателното поле. Това е."

Въпреки някои колебливи изяви и грешни стъпки обаче, ако съдим по цифрите, Черно море върви в правилна посока през настоящия сезон. След 14 кръга през тази кампания „моряците” имат 21 точки. Или с 3 повече за същия период през миналия сезон. И макар като резултатност да са една идея по-назад от постигнатото преди 12 месеца, то подобрението в защита е видно. Сега след 14 кръга Черно море има допуснати 12 гола, а за същия брой мачове преди година беше инкасирал цели 27.

А Илиан Илиев знае, че без солидност в защита неговият тим трудно ще успее отново да шокира ЦСКА.

"Срещу ЦСКА, независимо какво се пише и говори по техен адрес, трябва да играем на висота. Те са от водещите отбори, които могат да решават мачовете от малко на брой ситуации. Не бива да допускаме гол и същевременно да отбележим. Дано хората ни подкрепят, защото навлизаме в такава фаза от първенството, в която са ни нужни точки"

Междувременно ЦСКА ще иска да си върне на този съперник. Във втория кръг от настоящия сезон Черно море пристигна на „Българска армия” и сътвори сензацията. Варненци се наложиха с 3:1, а това беше и първа победа за тях на стадиона на червените в шампионата от 16 години насам…

„Вече загубихме от Черно море през сезона. Те са в добра форма и във Варна се играе трудно. Отиваме там обаче, за да постигне добър резултат“.

И докато цифрите показват възход за Черно море, ситуацията за ЦСКА е коренно различна. 25-те точки на „армейците” на този етап са с цели 7 по-малко от постигнатото за 14 кръга през миналия сезон. Нещо повече – преди 12 месеца за толкова срещи ЦСКА имаше с един вкаран гол повече и с цели 9 допуснати по-малко. И ако в началото на сезона пропускливата отбрана на червените можеше да бъде отдадена и на честите рокади в защита и периодичната смяна на формацията, то в последно време изглежда Милош Крушчич избистри избора за защитна четворка.

Капитанът Петър Занев, Раул Албентоса и Брадли Мазику все по-често стартират заедно. А в отсъствието на контузения Иван Турицов, Пламен Гълъбов получи своята възможност, макар и на по-нетипичен пост – в ролята на десен краен бранител. Тежкият удар в главата, който Густаво Бусато обаче получи по време на срещата с Етър повдига въпросът дали отново бразилецът ще застане под рамката или там ще се завърне Витаутас Черниаускас.

Но да погледнем към атаката. В рамките на само 18 минути ЦСКА се развихри и вкара 4 пъти на Етър. А разликата между представянето на червените от първото полувреме и от второто беше очевидна. Нещо, което и статистиката подкрепя.

От началото на сезона ЦСКА вкара само 5 гола през първите полувремена на мачовете от efbet Лига и цели 20 след почивката. Изглежда с напредването на времето, столичани вдигат оборотите.

На стадион „Тича” обаче ЦСКА ще се нуждае от 90 силни минути, за да се справи с „моряците”. Още повече, че в гостуванията си червените все още трябва да убеждават своите фенове. Всъщност от началото на сезона извън София в мачовете от шампионата ЦСКА триумфира само в Пловдив и Велико Търново. Загуби обаче в Стара Загора от Берое, в Пловдив от Локомотив, изпусна точки в Русе от Дунав и завърши наравно в Разград с Лудогорец.

„Искаме повече точки навън, разбира се. И срещу Локомотив имахме шансове и можеше да е различен резултата. Знаех, че в следващите двубои трябва да се стараем повече. Срещу Етър беше сложен мач и идва още един такъв срещу Черно море“.

И така едно от дербитата на кръга противопоставя Черно море и ЦСКА. Мач, който винаги е създавал истории. Среща, в която един срещу друг са два отбора с високи цели. Двубой, от който не бива да се пропуска нито минута!