Черно море спечели наелектризиращото дерби на 22-ия кръг от efbet Лига, побеждавайки драматично другия претендент за титлата – ЦСКА, с минималното 1:0. Екшънът на „Тича“ беше абсолютен, а гол на Живко Атанасов в 88-ата минута раздели двата отбора и остави трите точки в морската ни столица.

Иначе, генерално в хода на мача голямото внимание падна върху нападателя на гостите – Фернандо Каранга. През първото полувреме нападателят си изкара жълт картон, а минута след това реализира попадение. То обаче беше отменено поради тънка засада, която беше маркирана от страничния рефер. След това решение Каранга си изля гнева спрямо него, но второ наказание не последва. До края на частта пък отново той на няколко пъти попадна в екстремни ситуации, а през второто полувреме Валентин Железов взе решението да го изгони заради груб фал в краката на Васил Панайотов.

Същата съдба споходи и играчът на Черно море – Мазир Сула, който преждевременно пое към душовете. Така, ЦСКА за пореден път през сезона не успя да надделее над пряк конкурент в битката за първото място, като „червените“ на Нестор Ел Маестро нямат успех нито срещу Лудогорец, нито срещу Черно море, нито срещу столичния съперник – Левски.

Победата прати временно варненци на първото място с 48 точки, три повече от втория Лудогорец, ала „орлите“ са с два мача пасив. ЦСКА остава трети и е с 45 пункта. На края на срещата пък феновете на „червените“ призоваха сериозно за оставка, която да се даде от Нестор Ел Маестро.

Черно море vs ЦСКА

източник: sofascore.com

Срещата във Варна започна равностойно, като битката между двата отбора през първите пет минути се провеждаше главно в центъра на терена. Няколко центрирания отдясно на Иван Турциов бяха неутрализирани от отбраната на варненци, които пък опитваха нападения главно по десния фланг на тяхното нападение.

startphoto.bg
100 снимки

След четвърт час игра Фернандо Каранга получи жълт картон за фал срещу Дробаров, а постепенно гостите наложиха лек териториален натиск спрямо своя опонент, но той не носеше големи тревоги за стража Иван Дюлгеров. В 15-ата минута пък Джонатан Линдсет изведе прекрасно Фернандо Каранга към вратата на Черно море. Бразилецът овладя и се справи с опеката на Живко Атанасов и Влатко Дробаров, след което отправи мощен диагонален шут, който беше неспасяем за Дюлгеров. Първият асистент рефер на Железов маркира засада, която беше тънка, но закономерно отсъдена.

Домакините имаха претенции за втори жълт картон за нападателя на ЦСКА, който реагира доста остро спрямо решението на страничния съдия, след като по-рано в срещата вече беше получил едно официално предупреждение.

Шест след това Тобиас Хайнц взаимодейства с Джонатан Линдсет с центриране с левия крак, но вторият норвежец не успя да отиграе с глава и топката излезе аут. След половин час игра Вион изведе Каранга в наказателното поле вдясно от вратата на Дюлгеров, но шутът на бразилеца бе доста неточен.

В края на полувремето пък Хайнц даде пас в наказателното на Черно море, а топката беше атакувана от Каранга. Нападателят закъсня и се сблъска с вратаря Дюлгеров и бе маркирана засада. Играчите на Черно море поискаха втори жълт картон за бразилеца, макар това да в тази ситуация да беше съмнително. След това Каранга тръгна да се прибира навътре към терена и се свлече на терена, след като се сблъска с Иса с цел да изкара картон за нападателя на варненци.

Малко след това Исмаил Иса и Юрген Матей влязоха във вербален спор, заради който Валентин Железов показа и на двамата жълти картони. След това пък силен шут на Дани Мартин едва не затрудни Бусато, което беше и последният по-интересен щрих от първото полувреме.

Със старта на второто полувреме феновете и на двата отбора показаха пирошоу в двата сектора, но срещата не се наложи да бъде прекратена за кратко от рефера.

Първото по-сериозно положение за второто полувреме бе за Черно море, след като Мазир Сула проби през центъра в 48-ата минута и подаде наляво към Андреяс Калкан, който обаче се засуети и ударът му бе блокиран.  В 55-ата минута една контраатака на "моряците" завърши с лошо подаване в наказателното поле на Панайотов, което завърши с топка в ръцете на Бусато. 

79 снимки

В 71-ата минута бразилският нападател на ЦСКА - Фернандо Каранга, влезе в единоборство с Виктор Попов първоначално, след което топката стана ничия. Тогава Каранга влезе в краката на игралия с кълбото Васил Панайотов, който започна да крещи от болка на терена. Железов му показа втори жълт на бразилеца, след което преразгледа ситуацията с ВАР и отмени решението си и изгони директно футболиста на "червените".

Шест преди края на редовното време Мазир Сула от домакините също напусна предварително игрището. Играчът на Черно море извърши изключително глупав фал в средата на терена срещу Тибо Вион, който беше затворен и от Пабло Гарсия, но Сула извърши нарушението и остави тимът на варненци също с 10 човека.

В 86-ата пък Тибо Вион изведе Джонатан Линдсет в наказателното поле на Черно море и норвежецът шутира от движение, но безкрайно неточно. При ответното нападение Атанас Илиев шутира от сериозна дистанция и принуди Бусато да прави спасяване. Малко след това пък Амос Юга загуби по детински топката и тя някак се озова в Мишел. Той се завъртя и стреля, но отново Бусато направи зрелищно спасяване.

Не такъв обаче беше развоят при последвалия ъглов удар. Живко Атанасов отиде към далечната греда при центрирането от корнера, а Илиев отклони назад за него, за да може №3 от Черно море да откри резултата.

До края на срещата гостите опитаха да върнат гола-пасив, но ударите на Линдсет и Станислав Шопов бяха неточни и в крайна сметка Черно море записа първи успех в официален мач през 2024-а година.

FT / ЧЕРНО МОРЕ - ЦСКА 1:0

1:0 Атанасов 87'

Рефер: Валентин Железов (Бургас)

Стадион: "Тича" (Варна)

Черно море: 25. Иван Дюлгеров, 3. Живко Атанасов, 28. Влатко Дробаров, 2. Цветомир Панов, 6. Виктор Попов, 33. Мишаел Алвес, 71. Васил Панайотов (К), 5. Пабло Гарсия, 15. Даниел Хил, 8. Мазир Сула, 86. Исмаил Иса

Резерви: 84. Християн Славков, 16. Андреяс-Кристиан Калкан, 9. Атанас Илиев, 27. Даниел Димов, 23. Едгар Пашеко, 17. Мартин Милушев, 39. Николай Златев, 4. Росен Стефанов, 29. Берк Бейхан

Tреньор: Илиан Илиев

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 19. Иван Турицов, 15. Тибо Вион, 6. Християн Петров, 2. Юрген Матей (К), 21. Амос Юга, 26. Марселино Кареасо, 10. Джонатан Линдсет, 14. Тобиас Хайнц, 11. Матиас Фаетон, 9. Фернандо Каранга

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 13. Браян Кордоба, 17. Емануел Шакич, 30. Данило Асприля, 22. Енес Махмутович, 20. Мартин Стойчев, 8. Станислав Шопов, 3. Сейни Санянг, 7. Улаус Скаршем

Tреньор: Нестор Ел Маестро