Черно море празнува рожден ден днес. Навръх Националния празник на България – 3 март, варненският клуб отбелязва 108-ия си рожден ден. “Моряците” са наследник на “Тича”, регистриран на днешната дата през 1913 г.

ИСТОРИЯ

Футболният клуб “Тича” е част от в дружество “Река Тича”, което развива и спортовете туризъм, хазена и баскетбол за жени, лека атлетика и плуване. Най-голямото дружество във Варна се регистрира на 3 март 1913 г. На 24 май 1914 г., по идея на председателя на “Спортист” Стефан Тончев, футболният “Тича” се слива със “Спортист”. И следва голямата несправедливост в достолепната история на “Черно море”: още в най-ранните си години клубът се обявява за наследник на “Тича”, а не на “Спортист”! Така най-големият брат в семейството на “моряците” е изхвърлен от него! Скандалното подмладяване с 4 г. е обида за “Спортист” и футболна Варна! А неговият председател Стефан Тончев написва и първия футболен правилник у нас – “Футболът”!

Шампион на България през 1938 г.

Съставът: Иван Сарайдаров, Оник Харипян, Гарабед Гарабедов, Георги Гочев, Атанас Ковачев, Георги Радев, Вили Петков, Панайот Розов, Милю Парушев, Илия Дончев и Добри Байчев.

Вицешампион през 1935 и 1936 г. Носител е на купата на Букурещ – 1925 г. Това е първият спортен трофей, спечелен за нашата страна зад граница.

Национални състезатели са били Боян Бянов, Стоян Златев, Стефан Калъчев, Никола Люцканов, Борис Мавродиев, Борис Петров, Георги Станев, Оник Харипян, Кирил Денев и др.

Боян Бянов играе за България на олимпиадата в Париж през 1924 г., първи капитан на А националния тим. Оник Халипян става балкански шампион през 1935 г.

Черно море – носител на Купата и Суперкупата на България:

2015 година бе една от най-успешните за Черно море в цялата му история. Отборът спечели два исторически трофея. На 30 май на стадион “Лазур в Бургас” “моряците” сразиха тима на Левски с 2:1 и след продължения и уникална драма вдигнаха за първи път Купата на България. С човек по-малко от 39-ата минута, варненци успяха да изравнят резултата в 93-ата минута, като преди това Аниете бе извел своите напред в 72-ата. Решителният момент в срещата дойде в 119-ата минута, когато Матиас Курьор направи уникален рейд между цялата отбрана на Левски и с елегантен удар прати топката в мрежата на Йоргачевич и донесе историческата първа Купа на Варна от турнирната надпревара.

На 12 август воденият от Никола Спасов отбор на Черно море завоюва и Суперкупата на страната след победа над Лудогорец с 1:0 отново на стадион “Лазур” в Бургас. Единственият гол в мача реализира Мехди Бурабия.