ЦСКА продължава битката за шампионската титла с Лудогорец, но вече не държи съдбата на трофея в ръцете си. След като в събота „червените“ направиха домакинско 1:1 с ЦСКА 1948, а „орлите“ записаха успех с 3:2 над Левски, разградчани излязоха начело в класирането с една точка повече от тима на Саша Илич.
 
Сега ЦСКА се нуждае от задължителна победа над Левски в предстоящото днес трето издание на вечното дерби за сезона, а освен това трябва да се надява, че Черно море няма да загуби от Лудогорец на „Тича“. Само така „червените“ ще завършат на първо място в класирането. При всеки друг изход на двата мача титлата отива в Разград за 12-а поредна година.
 
Черно море вече е правил шампионски подарък на ЦСКА. Това се случва през пролетта на 1966 г. Тогава „моряците“ регистрират слаб сезон, но два мача преди края вече са си гарантирали оставането в елита. На 19 юни 1966 г. варненци приемат актуалния шампион и временен лидер в класирането Левски пред 40 000 зрители на стадион „Юрий Гагарин“ в среща от предпоследния кръг.
 
Черно море печели с 1:0 с гол на Здравко Митев в 27-ата минута. В същото време вторият в класирането на шампионата ЦСКА печели с 3:2 срещу Марек на „Бончук“ и се изкачва на първото място.
 
В последния кръг „моряците“ гостуват именно на „червените“. Още преди почивката домакините имат аванс от 3:0, а в крайна сметка печелят с 4:2. Това е достатъчно ЦСКА да завърши на първо място и да сложи край на тригодишната си суша без шампионска титла. Черно море пък финишира на 11-о място в крайното класиране.