Черно море още не може да започне подготовка за новия сезон с пълен отбор, поради това че много футболисти и треньори продължават да са под карантина заради заразата с коронавирус. Треньорът Илиан Илиев внесе яснота какво се случва при „моряците” пред Петел. 
 
 
- Г-н Илиев, колко души от Черно море в момента още се лекуват от COVID-19? 
 
- По принцип продължаваме да сме под карантина, една част 18-и ден, друга – 17-и. Знаете, че след PCR тестовете на 3, 4 и 5 юли, 16 души имаха позитивен резултат, а след тестовете на 9-и юли, към тях се присъединиха още двама – Исмаил Иса и Димитриос Хантакиас. От всичките 18 само трима дадоха отрицателни резултати на последните два PCR теста – Илиан Илиев-младши, Васил Панайотов и Мартин Дичев. Останалите 15 души – 11 играчи, треньори и масажист, сме под карантина.
 
- Вие, помощникът ви и другите заразени футболисти, как се чувствате?
 
- Ние специално с Петьо Костадинов, изкарахме доста тежки първи три нощи. С температура, треска, всички вируси - летни и зимни, се бяха събрали в един. След четвъртия ден досега нямаме никакви симптоми, както голяма част от заразените футболисти още от началото на втория ден нямаха никакви симптоми. Но продължаваме, и ние, и те, да сме под карантина, предвид това, че резултатите от последните тестове са позитивни.
 
- Трудно ще бъде да се разбере, но имате ли все пак представа или някакво обяснение, каква може да е причината за тази масова зараза в Черно море?
 
- Трудно е да се открие първоизточникът. Знаем, че има много хора във Варна, колкото и да няма туризъм това лято, така че всичко е възможно. Ние правим вътрешно разследване, преосмисляме нещата, анализираме къде сме сгрешили и имаме някои отговори, но ще ги запазим за нас.
 
- Предвид ситуацията в Черно море, какви мерки ще предприемете?
 
- Бих искал първо да напомня, че ние сме отборът с най-много тестове. На 3, 4 и 5 юли направихме извънредни, след като победихме Арда, преди мача с Ботев Пловдив по препоръка на доктор Мишо Илиев, в целия клуб си направихме по още един тест, след който Иса и Димитриос дадоха положителни резултати. Продължаваме да сме под карантина и не можем да започнем подготовка. В момента с Мартин Христов тренират шестима футболисти плюс юношите.
 
Що се отнася до мерки, от Етър се съгласиха да отложат мача ни от втория кръг в новото първенство. Очакваме отговор от Славия за двубоя ни от първия кръг. Тук искам да бъда разбран правилно. Срещу Арда и Ботев Пловдив играхме предимно с млади момчета и само някои от по-опитните. Не ни е страх да изиграем първия мач със Славия и другите срещи с подобен състав. Но мисля, че след като започваме едно ново първенство, всички отбори трябва да са равнопоставени, и в БФС да преосмислят това, което се случва при нас, в Локомотив Пловдив и други отбори. Надяваме да се намеси първо Здравната комисия към БФС, с шеф д-р Михаил Илиев. Ние го послушахме и направихме тестове преди срещата с Ботев Пд. Нека сега той или някой от Медицинската комисия да изрази становище, дали ще е нормално, предвид това, че на 24 и 25 юли ни предстоят нови тестове и ако, Дай Боже, те са отрицателни и започнем нормална подоготовка на 30 юли, само след седмица да играем официален мач.
 
Надявам се на бърз и експертен отговор от БФС. Ние 20 дни сме заключени вкъщи, надявам се да не са и повече, и редно ли е веднага след това да се подлагат футболистите на големи натоварвания. Получихме позитивен отговор да отложим мача с Етър, очакваме и отговор от Славия, от който зависи дали БФС ще отложи мача ни. В края на миналото първенство ние направихме компромис да играем срещу Арда и Ботев Пд с юношите, тъй като БФС не отложи други срещи. Надявам се, че няма да започнем новия сезон с подобен компромис.
 
- Вашата оценка за играта на Черно море в последните ви две срещи с Арда и Ботев Пд?
 
- Изключително сме разочаровани, че не се класирахме за баража за Европа и трудът ни отиде на вятъра. Но се случиха неща, които не са контролируеми от нас. Съжаляваме, че това, за което работихме цяла година, не можахме да го постигнем заради странични фактори.
Мисля, че опитните изиграха заедно с младите момчета зряло двата мача. Мисля също, че ако във втория мач публиката ни беше на „Тича”, за Ботев Пд щеше да е много трудно да ни победят. Не знам какво толкова щеше да попречи 1500-2000 зрители да са на трибуните, след като преди това се изиграха мачове пред над 10 000 зрители, какъвто бе финалът за Купата, и награждаването с титлата на Лудогорец, когато имаше над 5000 на стадиона. Затова решението е дискусионно и беше в наш ущърб, имайки предвид, че в нашия отбор 15 души – футболисти и треньори, бяха с коронавриус. 
 
- След раздялата с Жордао има ли други новини около изходящи или входящи трансфери в Черно море?
 
- Имаме казус с вратаря Миодраг Митрович, който изяви желание да се прибере в Швейцария при семейството си. Той ни е нужен, но трябва и да уважаваме желанието на всеки футболист, както винаги сме го правили. Ние вложихме време в Митрович една година и не, че не вярваме на нашите млади вратари, но в момента обмисляме как да постъпим с него.
Иначе подписахме договор със Стефан Велев. Бяхме се и договорили с двама чужденци да започнат тренировки с нас, но след като прочетоха какво се случва в клуба, решиха да не пътуват за България. Поне засега.