Треньорът на Черно море Илиан Илиев коментира в интервю по DIEMA SPORT за предаването „Домът на футбола” повечето теми от родния футбол. Илиев акцентира за нивото на варненци след старта на новия сезон, както и коментира вижданията си спрямо сина си – Илиан Илиев, който заигра за кипърския Аполон.

Не на последно място Илиев коментира и бъдещите избори за президент на БФС, признавайки, че трябва да има промяна, без значение кой ще ръководи футболната ни централа.

„По принцип се опитваме да направим уютна нашата съблекалня, но и обстановката да е за всички такава, за да ни помогнат. За резултатите – първото нещо, което ни вълнува, е играта. В доста мачове играхме футбола, който искахме, макар, че ни напуснаха доста хора. Имаше моменти, в които не взехме точките, които ни се полагат. Като цяло, сме доволни от колектива на терена. Когато имаш отборен дух на терена, резултатите са в следствие”, започна Илиев.

„В последния мач затворихме мача, но не само при нас е този проблем. Първенството е много изравнено и малки неща накланят везните за точките, но при нас водещото е играта, както казах, а след това е резултатът. Никога не сме играли само за резултата, да ритаме топката на далеч. Това понякога влиза във футбола, но при нас не е така. И най-добрият отбор в света да води с един гол само играе с по-голямо напрежение. След завръщането на Загорчич в Славия отборът им стана фактор. Стабилни са, така че ни чака труден мач, което е добре за футбола. За Купата нямаме грам шанс при жребия. Седми мач ще играем с Берое, откакто съм тук в Черно море. С тях имаме пет гостувания и едно домакинство с Левски и прословутите дузпи. Отиваме да играем футбол с тях, те имат качествени единици, но дотогава има два мача – Славия и Враца. След това пътуваме до Стара Загора”.

„Локомотив Пловдив доказаха, че е по-лесно да стигнеш до Европа през Купата, но и в първенството се движиха добре. Купа и Суперкупа имаме спечелена при Кольо Спасов, но това е най-доброто преживяване в цялата осъзната клубна привързаност към отбора”.

„Не вярвах, че имам 350 мача като треньор. Успокоява ме Стойчо Младенов, който е по-възрастен. Мъри и той с една година, Херо. Бях трети-четвърти, но това са добри неща, които не ги следя. Скоро нашият статистик ми беше дал статистика къде са водени тези мачове. Колко нерви са минали през тези срещи. Ние в контроли хвърляме нерви, камо ли в официалните. Като важност със сигурност е най-ценен с Черноморец Поморие и Берое взехме Купата, но има малки моменти в тези срещи, които са ценни. Първата година имахме тежък период и влязохме трудно след зимната подготовка. Мачът с Пирин, когато Марти Минчев вкара първия си гол за 2:1 и стигнахме почти до Лига Европа. За Лудогорец не знам да е имало предложение към мен. За Саудитска Арабия? Имаше предложение от отбора на Карлос Охене. Беше такъв период 5-6 кръга преди края на зимата, тимът беше последен и решихме да не рискуваме. С изпълнителния директор Марин Маринов сме се разбрали само за сериозни оферти. Имаше такива, но за момента сме сметнали, че не е удачно. Ако е между сезоните, може да се помисли. Родните грандове да поема? Ако отидеш на тези места и е както са ме оставили тук да решаваме треньорите – няма лошо. Като си спомням в Левски какво беше – треньор, да, но си заложник на други решения. Бяхме близо до Лудогорец, но знаехме от няколко места, че се търси нов треньор. Знаете младите футболисти какви тарикати са и олекваш пред тях. Ако се ходи някъде, трябва да решавам аз всички, говоря спортно-технически. За чужбина не коментирам и гледам близкото бъдеще и представянето на Черно море. Другите неща – ако има нещо да се случи, ще се”, коментира Илиев.

„Според резултатите, които се показват, има конкуренция. Има доста отбори, които миналата година бяха в по-добро състояние, сега не са, но те имат потенциал да се върнат, така че ще е доста оспорвано влизане в шестицата и на всички други направления. Онзи ден срещу Левски отборът на Лудогорец не стоя добре, но там трябва да се отчете и промяната в Левски в игрово отношение. Също така и подкрепата към отбора им. Със сигурност в момента Лудогорец и ЦСКА ще спорят за първенството. От впечатленията ми към Стойчо Младенов – имахме мачове двамата, когато ЦСКА печелеше със слаба игра, а това евентуално в бъдеще може да ти помогне много в битката, тъй като един отбор не може винаги да е в топ форма. Те така трупат точки. Ние сме много добре, но губим 2 точки с Локо София и Пирин, докато ЦСКА не го позволи в два момента, в които не беше в идеално състояние. Очертава се оспорвано”, конкретизира Илиев.

„Завръщането на Мъри и Стойчо ще се отрази добре. Мобилизацията е навсякъде при тях. Имат оношение и във Варна към тези два отбора. Преживяването в тези мачове на „Тича” е съвсем различно. Ако играем ние с отбор в края на класирането, ние сме дошли как ще победим лесно, но когато играем с ЦСКА и Левски – тази мобилизация и адреналин от публиката дава повече от играчите. В другите мачове има мълчание и няма вдъхновение. Тези мачове липсват на хората. Те носят манталитет на победители, със сигурност. Отборите им играят по-освободено. Със сигурност промяната е позитивна в тези два клуба. Не искам да влизам в детайли за Левски”.

„Аз като треньор, който има съблекалня с футболисти, смятам, че Левски в средата на терена имат футболисти, които всеки един отбор иска, но това е мисленето ми. Присъствието на Левски и ЦСКА е добре за българския футбол, дори за двата мача, които ще играем на „Тича” с тях. Според отложените мачове, които имат ЦСКА и Лудогорец и теоритично си вземат всичко, което могат да вземат, ще имат откъсване пред останали. Не виждам засега трети отбор. Локо Пловдив бяха преди, но сега са по-назад. Ние не взехме тези два хикса, но пък тогава може би нямаше да вземем с Арда”.

„Не мога да коментирам решенията на Ясен Петров. Щом е поканил сина ми, значи е добре. Познавам отбора на Аполон, който се бори за шампион. Имат 27-8 футболисти, повечето чужденци. Трябва да стиска зъби и да се бори много за титулярното място. Като стъпка напред, мисля че с организацията на Аполон и първенството в Кипър, да. Надявам се да е така. Имаше други опции – преотстъпване, евентуално във Франция, но никъде не се гарантира, че ще играе мачове. Вальо Антов отиде в Болоня и с мач и половина спря. Приемаме нещата, които сме решили. Всичко зависи от него. За националния – там не се играе лесно. За клубния му отбор – ако питате мен, добре е, че отиде сега в Аполон. В началото не мислех, че е така, но сега виждам разликата. Илиан беше в Португалия в академия. Който следи футбола там, рядко се дава шанс на млади футболисти. Не че няма отбори, които не го правят, но отборите имат бразилци с опит. Там бързо им се дава статут на гражданство и имат същите права. Във всеки един отбор има минимум 8 бразилци и младите остават на заден план. Пример е Бернардо Силва, който излезе рано, за да го забележат хората. Това не е мястото да се развива млад футболист, но първо трябва да се утвърди в друг отбор. Всеки един баща има огромно желание синът му да го задмине. Ние сме по-различни футболисти с различни качества. Има потенциал, пожелавам му характер, стискане на зъби и търпение”.

„Дано да вземем две победи с националния, няма да е лесно. С Литва играем на изкуствен терен, свободен вход, така че ще е труден мач. Отборът им също е като нашия. Със Северна Ирландия играхме с тях. Както можем да ги победим лесно, така може и да ни е труден мача. Зависи от подхода. Не че зависи единият от другия мач, но резултатът на първия може да предразположи нещата за втората среща”.

„Щом толкова хора се кандидатират за президент на БФС, значи има нужда от промяна. Не искам да коментирам пряко, защото съм треньор на Черно море, но промяна във футбола трябва да има, който и да спечели… Трябва да се промени отношението към всички отбори. БФС зависи от тези хора, а не обратното и да се правим, че не виждаме и чуваме. Говорено е много за това. Има много дребни проблеми, но без клубовете го няма футболния съюз”, завърши Илиан Илиев.