Треньорът на Черно море Илиан Илиев даде пространно интервю в предаването на DIEMA SPORT "Домът на футбола". Сред засегнатите теми бяха борбата за намиране на място в топ 6, претърпените сътресения в клуба в края на миналия сезон, отпадането от Купата на България срещу Левски, както и евентуалните трансферни планове на "моряците" в зимната пауза. Илиев реши да разясни и коментарите си след мача на "Герена", като той говори за личния си опит начело на "сините". 

Борбата за място в топ 6

„Подотовката за мача с Арда върви нормално. Някои от играчите са леко разконцентрирани като за последен мач от есенния дял, но нашата работа е да ги концентрираме. С изключение на контузените всички други са готови“.

„Резултатът е много важен за настроението ни преди почивката. Не бива обаче да вкараме повече напрежение в конкретния двубой. Трябва да го приемам като поредния мач, в който трябва да търсим максимално добър резултат“.

„Няколко отбора имат шансове за топ 6. От моя гледна точка е реално точно тези отбори да се борят за тези места. Ние имахме своя слаб период по-рано през първенството, ако ги бяхме спечелили сега щяхме да сме много по-спокойни. Конкуренцията е позитивна за българския футбол“.

„Двубоят срещу Лудогорец не беше представителен за нашия стил на футбол. Не успяхме да развием играта си добре, но се надявам точката да ни даде важна основа за следващите кръгове. Поздравих момчетата, защото условията за нас преди двубоя в Разград бяха сложни и точката е страхотно постижение. Трябва да сме обаче не по-малко концентрирани срещу Арда“.

Двубоят с Левски за Купата на България

„Двубоят срещу Левски беше напълно равностоен. Страничните фактори не искам да ги коментирам. Загубихме двубоя след една колективна грешка“.

"Коментарите ми след мача не бяха пряка атака срещу треньори, а беше реална преценка на ситуацията в клуба. В Левски липсва спокойствието, за да се работи в по-дългосрочен план. Това го казвам от личен, защото докато си треньор на отбора единствено се говори за печелене на купи. Това създава едно ненужно напрежение“.

Сътресенията в края на миналия сезон

„Завършихме старото първенство и знаете какви сътресения имаше. Мислехме, че ще завършим сезона по спокоен начин с моя екип, но поради различни фактори трябваше да направим наново отбор. Цели 7 титуляри трябваше да бъдат заменени и това не беше никак малко. Направихме добър старт в шампионата, независимо от определени пропуски във финалната третина на терена. Това, което се случи, даде шанс на много млади играчи да влязат и да покажат своите качества. Ние пускаме тези играчи и в тежките мачове, защото само по този начин те ще се развиват".

"Феновете бяха важна част от новото изграждане на отбора, те ни подкрепиха, за да можем да гледам позитивно занапред. Заключението ни за 2019-а е добро, тъй като успяхме да победим всички отбори в efbet Лига. Успяхме да запазим точковото си съотношение на същото ниво като миналата година, независимо от загубените играчи през лятото и това е радващо“.

„Аз не мога да ни сравнявам с други отбори в шампионата. Локомотив Пд има различен стил от нас. Ние не налагаме млади момчета като самоцел. Направихме добър колектив, може би по-сплотен спрямо предишния сезон след случилото се в края. Изградихме по-конкретен стил на игра, който е разпознаваем в почти всеки един мач. Ние сме отбор, който иска да води играта и да доминира с топката. Имаме своите неща за подобряване, разбира се“.

Трансферни планове

„Нашата юношеска школа се справя чудесно в това да ни предоставя с добри млади футболисти. Тези играчи работят здраво, но има някои, които трябва да се стараят още повече, тъй като нищо не идва даром. Като клуб нямаме фикс идея да сме на мястото на други отбори. Имаме нужда от определено подсилване в някои линии, но искаме да се подсилим с качество, а не количество“.

„Факт е, че на мястото на тримата ни нападатели нямаме готови заместници. Това обаче важи и за всеки един отбор. Никой отбор няма да е същия без трима титуляри. Има обаче и доста опитни играчи, които се очакваше да са водещи фигури през есента, а те бяха в сянка през целия полусезон. Тези неща ще кажа лично на съответните футболисти“.