Gong.bg посети лагера на Черно море в Тетевен. Там разговаряхме с треньора на "моряците" Илиан Илиев. Той сподели как върви подготовката на отбора до момента, какви са впечатленията от съперника в Лига на конференциите Апоел Беер Шева, какви футболисти още са му необходими, както и какво би приел за успех през новия сезон. 

Засегнахме и темата с националния отбор, който под ръководството на Илиан Илиев бележи сериозен прогрес. 

Как върви подготовката на Черно море? Доволен ли сте от свършената работа до момента? 

- Добре дошли. Като цяло сме готови от първия ден, нямахме много почивка. Тази година, може би, беше седмица повече за футболистите. От 2-3 дни сме тук, доволни сме от условията. Имаме някои проблеми с контузени основни футболисти. Надяваме се до края на лагера да се върнат в строя, защото след това имаме две седмици до първия мач и няколко дни след това до мача в Лига на конференциите.

Изиграхте контрола с Ботев Пловдив. Какви са впечатленията от нея? 

- Доволен съм от желанието на всички футболисти. Отсъстваха някои основни играчи, но всички показаха доста голямо желание. По желание на Ботев направиха 4 полувремена по 30 минути, което не беше предвидено в нашата програма. Понатрупа се малко умора, тъй като предни дни тренирахме повече. Позитивно е, защото колкото и да работиш в тренировките, важните качества се трупат в контролните мачове. 

Предстои мач в Европа с Апоел Беер Шева. Успяхте ли да се запознаете вече с противника? 

- Успяхме от мачовете им от миналата година. Знаем, че имат нов треньор. На подготовка са в Полша и не сме осведомени много за моментното им състояние и система на игра. Има близо месец, за да сме наясно с тях, какви нови играчи имат. Познаваме отбора донякъде заради Йоан Стоянов, когото следим в първенството и гледаме негови мачове. Чуваме, че ще имат доста промени, нови играчи, нов треньор. 

Ще гостувате в Ловеч на Апоел. Това дава ли предимство на Черно море? 

- Предимството на терена не го прави това, че играеш в България или в чужбина. Добре ще е, че няма да пътуваме, както и за нашите фенове. Всичко се решава на терена, а не на трибуните. 

Имате трима нови футболисти до момента. Как се вписват те в отбора? 

- С Пламен (б.а. Илиев) се познаваме и сме работили заедно. Той е опитен човек и мисля, че бързо ще влезе в отбора и колектива. При Начо (б.а. Паис) и Дуду е малко по-трудно, но всеки един грамотен футболист, когато отборът има изградена структура, се адаптира бързо. При Дуду проблемът е с работната виза. Това е голям проблем през последните години за нас. Трябват ни около два месеца, за да може да ползваме един футболист, когато има договор. Надявам се това, което правителството каза, че ще има улеснение при процедурата и ще се издава по-лесно виза, да е така. 

Още нови футболисти очаквате ли да се присъединят към отбора? Търсите ли играчи? 

- Билал Бари беше с нас. Беше коректен и дойде и каза, че не се чувства комфортно. Има още проблеми с хрущялите на оперираното коляно. В този момент няма да може да ни помогне и да се присъедини към нас пълноценно. По тази причина търсим един нападател. 

Startphoto.bg
16 снимки

Доста млади играчи има с Черно море на лагера в Тетевен. Има ли такива, които са близо до първия отбор? 

- Ще подпишем договори с пет момчета от 2005 и 2006-а година. Това е, което сме се разбрали с ръководството. Видяхме срещу Ботев, че им е малко труден този преход. Играхме срещу отбор с широка селекция, с доста качествена селекция. Младите показаха желание, което е добра първа стъпка. Половината от хората на лагера са наши юноши. При някои адаптацията е по-дълга и не можем да кажем, че някой от тях е близо до това да играе редовно. Някои от момчетата, които вече са втора-трета година с нас, получават игрови минути. 

Черно море изпрати исторически сезон. Къде искате отборът ви да бъде по-добър в предстоящия? 

- На първо място е важно да играем така или по-добре в дефанзивен план, което е основа да надграждаме в атака, където в миналия сезон в доста мачове не бяхме на ниво. Ако бяхме, може би щяхме да сме и по-близо до Лудогорец и по-рано да сме си осигурили второто място. Затова търсим и нападател, за да е конкуренция в този момент на Исмаил Иса. Уеслен и Брено са контузени. Надяваме се да се върнат, но няма да е скоро на 100%. Трябва ни спешно нападател. В последните две контроли използваме Велислав Василев и Едгар Пашеко като нападатели, където не е тяхното място. Липсва ни малко качество в атака, да се играе един на един. В съвременния футбол тези неща решават мачове. 

Доколко Черно море се приближи до Лудогорец? 

- Колкото и да ми се иска да кажа, че сме се приближили до тях, ние и като селекция сме далеч. Мога да кажа, че имаме страхотен колектив и това е в основата на нашите успехи през миналата година, а и не само. Важно е да се задържи тази група от футболисти, която играе от доста време заедно. Държат и едно ниво. Както нашите години напредват като присъствие в Черно море, така и те трупат възрастта. Гледаме да продължат да държат същото физическо ниво. Виждате и трансферите на Лудогорец. Като бюджет не сме от първите 4-5 отбора. Парите не играят на терена, но качеството си изиграва важна роля. Виждаме и отбори, които са доста зад нас, предлагат двойно по-големи възнаграждения на футболисти. Ние нямаме проблеми с това, при нас бюджетът е ясен. Не искаме да предлагаме по-големи заплати, просто ни отнема много време като правим селекция, за да вземем точните хора. Доста време ни отнема да гледаме футболисти и затова прибягваме до млади бразилски играчи, които искат да се доказват в Европа. Засега ни дават резултати, надяваме се така и да продължава. 

През годините се доказахте като един от отборите, които осъществява престижни изходящи трансфери. Сега има ли интерес към играчи на Черно море? 

- Конкретно няма нищо за никого. Има интерес към един-двама футболисти. Агенти ни питат какви са им цените. Ние винаги сме позволявали на даден футболист, когато е коректен към нас и клубът, който го иска, също е коректен, да играе и да се развива. Направихме доста трансфери, както и вие казахте. Сумите не са такива, като в някои от водещите отбори, но за нашия отбор е добре. Не е приятно да се разделяме, но не можем и да ги задържим. Някои от тях след време се връщат, защото сме ги изпратили както трябва. 

Трудно ли е да се намират футболисти от долните дивизии, от по-неизвестни първенства, които идват тук, развивате ги и след това реализират изходящи трансфери? 

- Не е лесно. Доста време се иска. Не знаем понякога нивото на отбора, откъдето идва. Сега, с новите технологии, всеки треньор може да прецени даден футболист. Много е важно какъв човек е, тъй като едно е на терена, друго извън. Да може да се впише в колектива. Ако някъде сме сбъркали, там е. Малко са такива изключения да не може да се адаптира заради характер. Имаме време да реагираме и през тази година. Ние изстискваме максимума от нашите юноши, но към момента не могат да ни направят конкурентноспособни на отборите, които искаха и искат да се борят за първата тройка. 

Какво ще приемете за успех на Черно море през новия сезон? 

- Миналата година си поставихме за цел да влезем в тройката и я преизпълнихме. Сега очакванията са големи. Ясно ни е, че много трудно може да го повторим. Дай Боже да се случи. Напуснаха ни вратар, дефанзивен халф, Атанас Илиев. Той беше голмайстор и можеше още да вкара при нас. Ще се стремим по най-бързия начин да адаптираме новите хора, да потърсим още 1-2 попълнения. Не трябва мачът на 25-и с Беер Шева да ни е фикс идея. Първенството е дълго и нашата цел е да се подготвим за първия мач с ЦСКА 1948, а не да пропускаме етапи в първенството и после трудно да наваксваме. 

Свикнахте ли вече да съчетавате работата в Черно море с тази на национален селекционер? 

- Вече направихме три лагера с националния отбор. Поопознаваме се вече с футболистите. Особено последният лагер беше доста ползотворен за нас, за да видим кои момчета ще дадат максимума в почти лятна почивка. В тези мачове с участници на Европейското първенство можеше да отидем и на обратната крайност, ако не сме мобилизирани и концентрирани. Излизаш срещу отбори, които се готвят за голямо първенство, можеше да ни е тежко. Футболистите, които дойдоха, показаха, че са дошли да опитат да се представят на ниво. За нас това беше много важно. 

ПФК Черно море
14 снимки

Не загубихме и в двата мача срещу отбори, които играят на UEFA EURO 2024. Доближава ли се националният отбор до нивото на тези отбори? 

- Първото, което видяхме, е че отборите играят изключително агресивно и компактно. Искаме и ние това да направим - отборът да има ясен стил на игра в дефанзивен план и в офанзивен. Донякъде постигахме добри резултати, които преди са ни бягали срещу добри отбори или теоретично казано по-добри на този етап от нас. Избягаха ни и победите срещу някои от тях в последните минути. Това е добра предпоставка, но има какво да надграждаме. В дефанзивен план всеки трябва ясно да знае какво да прави на терена, тъй като отборът започва да се гради отзад напред. Имаме и достатъчно качествени играчи напред. Имаме талант, но нямаме самочувствие. Резултатите от последните години ни го отнеха и трябва да си го върнем. Резултатите от последните мачове мисля, че могат да ни дадат самочувствие. Сега влизаме в една група за Лига на нациите с отбори, които като ранглиста може и да са по-напред от нас. Като самочувстие трябва да мислим, че може да сме на едно ниво или една идея по-добри. Трябва да играем и като отбор, който да води мача. 

През последните месеци се забелязва тенденция на подобряване на представянето на футболистите ни, които играят в чужбина... 

- Двама станаха шампиони, двама бяха близо до това в Полша. Със сигурност не е от работата им в националния отбор. Това дава предпоставка да го пренесат в националния отбор. Вальо Антов беше близо до Серия А. Надяваме се да имаме повече опции. Добре е, че сме вътре в българия футбол като треньори на Черно море и имаме наблюдения над всеки футболист. Мисля, че не сме сгрешили с тези, които дебютираха. Алекс Колев и Серкан Юсеин се представиха добре, извикахме и Ертан Томбак последно. Тази смес от хора, които играят в чужбина и тези от нашето първенство, което е оспорвано, е добра предпоставка.