Доброто представяне на Черно море накара немалко фенове да се върнат назад към историята, където обаче подобен старт варненци не са имали дори и през сезон 2008-2009, когато тимът спечели бронзовите медали в първенството.

Бившият футболист Йордан Юруков си спомни за славните си години във Варна.

„Спомени, към които винаги се връщам, когато имам възможност, защото ми е много приятно от това, което сме постигнали. Но тук е моментът да пожелая на сегашния отбор да надмине тези успехи, да надгради, да мине, да ни задмине, защото историята ти казва, че успехите трябва да се подобряват и да направят по-добро класиране“, сподели Йордан Юруков пред DIEMA SPORT.

Стартът на настоящия сезон е не само по-солиден от онзи, от преди 15 години, но и разликата в голяма част от показателите е със сериозно предимство за настоящия отбор, който до началото на 10-ия кръг вече има цели 23 точки, за сметка на едва 13 през есента на 2008 година, когато моряците губят в цели четири мача от Черноморец, Левски, Локомотив Пловдив и Литекс.

В онези години Черно море беше воден от покойния треньор Никола Спасов. Йордан Юруков таи много топли чувства към специалиста: „Да, на първо място, първият фактор е точно това, Бог да го прости. Големият, невероятният, не мога да изкажа… Няма може би подходящи думи за този човек. Това е архитектът на нашия отбор. Това е човекът, който изгради и умело ръководеше отбора, по пътя към добрите успехи, които постигнахме.“

През 2009 година шампион в първото ни футболно ниво става Левски, оставил само на точка втория ЦСКА и на девет бронзовия медалист Черно море.

„Ние имахме няколко доста опитни футболисти с голям международен опит. Визирам Сашо Александров - Кривия, който дълги години направи кариера с граница, Милен Петков. Това са хора, които имат огромен опит съд гърба си, печелили са трофеи. Хора, които влизайки в съблекалнята, даваха нужното самочувствие“, добави Юруков.

Още за спомените на бившия играч за Черно море - във видеото