Лудогорец победи Черно море с 1:0 в мач от предпоследния кръг на efbet Лига. Единственото попадение в срещата вкара Пиерос Сотириу в началото на второто полувреме от дузпа, а след края на срещата „орлите” получиха 11-ата си поредна титла.

Двата тима изиграха интересен и равностоен мач, в който гол на „моряците” беше отменен в 54-ата минута след намеса на ВАР.

С успеха разградчани събраха 76 точки. Варненци остават пети с 46 точки, като след поражението загубиха шансове да завършат трети в крайното класиране.

Антон Узунов
60 снимки

Преди началото на срещата беше почетена паметта на Джоди Лукоки. Бившият футболист на разградчани почина през тази седмица в Нидерландия. 

В 5-ата минута Стефан Велев върна топката към Влатко Дробаров, който обаче беше изпреварен от Кирил Десподов и го фаулира пред наказателното поле. Капитанът на "орлите" изпълни нарушението, но след рикошет топката излезе в корнер. В 14-ата минута Игор Пластун засече с глава след центриране от корнер, но не намери очертанията на вратата. 

Секунди по-късно Велев отне от Шоу и изведе Сердюк. Украинецът обаче се забави да отправи удар и беше блокиран от защитниците на домакините. В 23-ата минута Десподов центрира от корнер, а няколко играчи се разминаха с топката. Кълбото се озова в Делев, който отправи удар от границата на наказателното поле, но Виктор Попов блокира. 

Девет минути по-късно Делев с добро центриране намери Десподов в наказателното поле. Националът опита красиво изпълнение със задна ножица, но стреля над вратата.

В 39-ата минута "моряците" се възползваха от грешка на "орлите", а Беншаа пусна извеждащ пас към Сердюк. Нападателят успя да изпревари Вердон, навлезе в наказателното поле и опита удар от малък ъгъл, но Падт с крак спаси. Малко след това отново Сердюк беше на стрелкова позиция след пас на Беншаа, но Пластун успя да блокира в корнер.

Лудогорец Черно море

източник: Sofascore

В началото на второто полувреме в игра се появи Вандерсон. Бразилецът замени Спас Делев и получи капитанската лента от Кирил Десподов. Двубоят е последен за офанзивния футболист на "Хювефарма арена", след като напуска клуба. 

В 48-ата минута Сотириу се извиси над всички след центриране от корнер и стреля с глава, но в горната греда. Кипърецът опита и добавка, но не намери очертанията на вратата. Главният рефер Георги Димитров обаче прегледа ситуацията на ВАР, след като при удара на нападателя топката се отклони в ръката на Сердюк. Съдията реши, че има основания да даде дузпа и посочи бялата точка. Зад топката застана Сотириу с удар в долния десен ъгъл вкара за 1:0. 

Две минути по-късно гол на "моряците" беше отменен. Шоу беше пристиснат от Сула пред наказателното поле на домакините и изгуби топката, която се озова в Сердюк, а той сам срещу Падт прати топката в мрежата. ВАР отново влезе в употреба, като Георги Димитров прецени, че алжирският халф на гостите е извършил нарушение срещу халфа на Лудогорец и отмени попадението. 

В 61-ата минута гостите имаха добра възможност за изравнителен гол. Курьор намери Сердюк отляво в наказателното поле, а украинецът с прецизно центриране намери Беншаа. Нападателят опита виртуозно изпълнение със странична ножица, но ударът му беше блокиран. Черно море продължи да бъде по-опасният отбор в тези минути. Сердюк отново се озова на стрелкова позиция, но ударът му беше избит в корнер. След неговото изпълнение топката стигна до Мартин Дичев, чийто шут от границата на наказателното поле не намери целта. 

В 78-ата минута феновете на Лудогорец аплодираха Вандерсон, а на таблото се появиха благодарствени слова към бразилския халф. Малко след това Вердон засече с глава центриране от корнер на Десподов, но не успя да намери очертанията на вратата. 

В добавеното време Сердюк стреля опасно покрай вратата от пряк свободен удар. Малко след това Падт улови удар от малък ъгъл на Мартин Милушев. 


Лудогорец - Черно море 1:0

1:0 Пиерос Сотириу (52-дузпа)

Лудогорец: 1. Серджио Падт, 4. Сисиньо, 8. Клод Гонсалвеш, 11. Кирил Десподов (88 - 5. Георги Терзиев), 19. Пиерос Сотириу (88 - 14. Дени Групер), 21. Жан Карничник, 23. Шоу (78 - 10. Матиас Тисера), 24. Оливие Вердон, 30. Игор Пластун, 73. Рик (69 - 37. Бърнард Текпетей), 90. Спас Делев

Треньор: Анте Шимунджа

Черно море: 25. Иван Дюлгеров, 27. Даниел Димов, 28. Влатко Дробаров, 6. Виктор Попов, 32. Мартин Дичев, 77. Стефан Велев (89 - 18. Мартин Милушев), 23. Пабло Гарсия, 10. Велислав Василев (55 - 19. Матиас Курьор), 31. Закария Беншаа (68 - 39. Николай Златев), 8. Мазир Сула (68 - 16. Денислав Ангелов), 9. Евгений Сердюк

Треньор: Илиан Илиев

Ж.к. Рик, Шоу (Лудогорец); Закария Беншаа (Черно море)

Съдия: Георги Димитров

Стадион: "Хювефарма Арена"