Полузащитникът на Черно море - Мехди Букаси даде първото си интервю за клубния сайт. В него той разказа как се е стигнало до преминаването му във варненския клуб и кое е го е накарало да избере точно отбора на “моряците” пред отбори от Португалия.

Букаси е роден в Алжир. На 6 години започва да тренира футбол в родния си град Сиди Бел Абес. Когато навършва 15 години заминава далеч от дома.

“Баща ми ни заведе в Белгия, където започна работа. Престоят му обаче бе кратък и се върна в Алжир, а ние с брат ми останахме сами. Това беше много труден период за нас”.

Мехди тренира в белгийския Шарльороа, като първо е в академията на клуба, а впоследствие подписва полупрофесионален договор.

“Цели четири години изкарах в този отбор. Отначало беше много трудно, но след контракта вече започнах по-добре да се справям с нещата”, обясни Букаси.

Следващата му дестинация е в холандският Рода U21, където е останал една година, но не е успял да подпише договор с клуба заради проблем с документите.

“Първият ми професионален контракт бе с втородивизионния португалски Оливейрензе. По-късно получих предложения от други втородивизионни клубове в Португалия, но прецених, че за мен по-добрият вариант е да премина в отбора от елита на България – Черно море, откъдето също имах оферта. Проведох разговор с мениджъра си, който ми обясни, че Черно море е силен отбор. Има супер треньор в лицето на Илиан Илиев, който е играл футбол на високо ниво. Това ме накара да взема решение да продължа кариерата си в България. Мисля, че мога да науча много от Илиев, който е един от най-добрите наставници в страната. Надявам се някой ден да стигна до националния отбор на Алжир. Това е мечтата ми”, каза халфът, който обясни, че брат му е играл в трета лига на Белгия, но след като получава тежка контузия, става треньор в отбор от долните дивизии в страната.

“Никога не съм имал треньор, който е бил голям футболист. Пред мен се отвори тази възможност и ще се възползвам от нея по най-добрия начин. Смятам, че ако следвам неговите указания, може да се развия много като играч. Когато дойдох в България, не очаквах нивото на футболистите да е толкова високо. Определено останах изненадан. Конкуренцията за моята позиция в отбора е голяма, но пък това ме мотивира да работя още повече. Патрик Андраде е играч с много офанзивни качества, може да развива играта. Васил Панайотов, който също играе на моята позиция, пък е много силен в отнемането на топката и има много енергия. Не спира да бяга през целия мач и е много ефективен в двете фази на играта. Наблюденията, които имам, разбира се, те са най-вече от Черно море, са че в България мога да се развия като играч. Първенството е силно, с добри футболисти, коректни треньори и ръководители, а това ще ми помогне да се уча и да подобрявам играта си. Това го казвам на всеки, който ме попита как е новият ти отбор”, обясни алжирецът.

“Разбира се, в началото ми беше трудно, но Илиан Илиев – младши, Патрик и Родриго ми помогнаха бързо да се адаптирам. Треньорът ни говори португалски, което премахва езиковата бариера. Така че мога да кажа, че вече се чувствам част от колектива. Треньорът на тима е човек, който иска да играем добър футбол. Знаем си целите и смятам, че имаме всички аргументи, за да ги постигнем. Мисля, че можем да победим всеки отбор от елита, независимо у дома или като гости. Имаме нужния потенциал”, продължи Мехди.

Запитан как преминава един ден от подготвителния период в Турция, Мехди каза:

“Еднообразно като програма, но пък тренировките са разнообразни и интересни. Не мисля, че в отбора има футболист, който отива на занимание с нежелание. Всички искаме да се подготвим добре, имаме всички условия – база с хубави терени, добри треньори, добра храна...остава ни да мислим само за футбол. Свободното ни време е след вечеря. Тогава се събираме в някоя стая и играем FIFA Playstation. Към 22 часа обаче си лягаме, защото имамe нужда от почивка след тежкия тренировъчен ден. Ако трябва да съм честен, започнах да свиквам с Варна и вече ми липсва. Харесвам този град, има много хубави момичета”, завърши с усмивка Мехди Букаси.