Левски сътвори пълен обрат над Черно море и спечели с  2:1 в мач от плейофите на efbet Лига. "Моряците" успяха да открият резултата чрез Илиан Илиев (41), но "сините" набързо възстановиха равенството с гол на Начо Монсалве. През втората част столичани стигнаха до успеха след гол на Живко Атанасов. Но това не бе единствената добра новина за домакините, след като в игра се завърнаха Радослав Цонев и Матео Стаматов. Именно халфът бе в основата на победното попадение за Левски.

Антон Узунов
73 снимки

С постигнатия успех Левски намали разликата си с Черно море и в момента тя е само от четири точки. "СИните" изместиха от осмата позиция Царсо село и притиснаха "моряците" в битката за седмата позиция. Това бе и трета поредна победа за "сините" в плейофната фаза.

Антон Узунов
19 снимки


Срещата е тази вечер от 20:00 часа на стадион „Георги Аспарухов” и може да я наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. В Gong.bg пък ще проследим срещата на живо минута по минута.


Домакините още след първия съдийски сигнал показаха, че ще се стремят да държат контрола на топката. Но първата опасност бе създадена от "моряците". Във 2-ата минута Виктор Попов центрира в наказателното поле, където Живко Атанасов и Начо Монсалве не успяха да играят с топката, но далечната греда Ивайло Найденов изчисти кълбото в ъглов удар пред погледа на Леандро Андраде.

В 5-ата минута Васил Панайотов с технично изпълнение от пряк свободен удар принуди Звонимир Микулич решително да избива влизащата в десния му ъгъл топка.

Постепенно Черно море упражни висока преса, която затрудняваше "сините" да изнесат топката. Домакините също заложиха на агресия в предни позиции, но в началните минути на двубоя Георги Георгиев не бе затруднен.

В 14-ата минута Леандро Андраде нахлу в наказателното поле и опита да подаде на свой съотборник, но Ивайло Найденов пресече подаването. Крилото на гостите имаше претенции за дузпа, след като топката срещна ръката на защитника на домакините, но преди това кълбото се отби в крака му и главният съдия Радослав Гидженов правилно не посочи бялата точка.

Възпитаниците на Илиан Илиев продължиха да действат агресивно в половината на Левски. "Моряците" заложиха на директни нападения, които носеха нужната острота. При едно от тях в 18-ата минута Илиан Илиев проби отляво и центрира остро в наказателното поле, след което при опита си да изчисти топката Патрик-Габриел Галчев за малко не си вкара нелеп автогол.

Домакините продължиха да изпитват трудности при изнасянето на топката и в средата на първото полувреме не успя нито веднъж да застраши вратата на Георги Георгиев. От своя страна "моряците" създаваха на няколко пъти застраши Звонимир Микулич. В 24-ата минута Васил Панайотов отправи изстрел от дистанция, но халфът не стреля добре и топката излезе в аут.

В 29-ата минута "моряците" организираха бързо нападение. Леандро Андраде напредна в половината на домакините и нанесе изстрел от дистанция, но топката премина покрай десния страничен стълб.

Малко след това Родриго Енрике се справи с двама защитници на Левски и навлезе в наказателното поле, след което нанесе удар, но Начо Монсалве блокира удара и топката излезе в ъглов удар. След изпълнението на корнера се създаде суматоха в наказателното поле на "сините", от която се възползва Зе Гомеш. Нападателят нанесе удар от въздуха, но той бе много неточен.

В 34-ата минута "сините" отправиха и първия си изстрел към вратата на Георги Георгиев. Ивайло Найденов стреля от границата на наказателното поле, но ударът му не намери целта и топката излезе в аут.

В 41-ата минута Черно море откри резултата. Леандро Андраде проби по левия фланг, след което центрира успоредно на голлинията, където на близката греда Илиан Илиев засече в мрежата на Звонимир Микулич.

"Сините" имаха отлична възможност набързо да възстановят равенството в ответната атака. Ивайло Найденов центрира на далечната греда, където Здравко Димитров нанесе изстрел с глава, който бе отразен великолепно от Георги Георгиев, а след това изстрел на Мартин Петков при добавката бе блокиран от защитник на гостите.

Левски реагира мигновено и две минути по-късно резултатът бе изравнен. Здравко Димитров изведе отлично Патрик-Габриел Галчев по левия фланг. Младокът центрира в наказателното поле, където Начо Монсалве атрактивно от въздуха реализира в десния ъгъл.

Домакините стартираха по-агресивно втората част и опита да притисне съперника си, но в началните минути липсваха опасностите пред Георги Георгиев.

"Сините" продължиха да държат контрола на топката, но продължиха да бъдат високо пресирани от "моряците". В 57-ата минута Левски организира добра многоходова атака. Драган Михайлович проби по десния фланг, след което технично с пета подаде към Здравко Димитров. Крилото центрира в наказателното поле, където Марин Петков стреля с глава, но топката премина покрай десния страничен стълб.

В 62-ата минута в игра за Левски се завърна Матео Стаматов. Фланговият футболист бе извън терените от дълго време и не се беше появявал с екипа на "сините" през пролетта.

Четири минути по-късно Мартин Петков отправи изстрел от границата на наказателното поле, който попадна в ръцете на Георги Георгиев.

Черно море отговори с красива комбинация между Родриго Енрике и резервата Файсел Касми, но Звонимир Микулич разчете замисъла им и пресече решително.

В 70-ата минута трибуните на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" избухнаха в овации, след като в игра за "сините" се появиха близнаците Борислав и Радослав Цоневи. Последният се завръна за столичани след дълго възстановяване от контузия в коляното. Борислав вече изигра един двубой след контузията си и дори "отпразнува" това с попадение срещу Царско село.

В следващите минути двата тима оставиха настрани футболните достойнства и се заформи здрава битка, но това водеше до често накъсване на играта заради извършването на множество нарушения.

В 79-ата минута Левски направи пълен обрат. Радослав Цонев центрира великолепно от фаул в наказателното поле, където Мартин Райнов нанесе изстрел отблизо с глава, след което последва намеса на Георги Георгиев, но притичалият Живко Атанасов не сгреши при добавката и реализира.

След попадението треньорският щаб и футболистите на "моряците" имаха претенции към съдийската бригада първо за засада при попадението, а след това и за фаул в атака на Билал Бари, но решението на Радослав Гидженов не се промени и голът бе зачетен, а от протестите треньорът на варненци Илиан Илиев и Васил Панайотов бяха декорирани с жълти картони.

В заключителните минути на двубоя "сините" умело не допускаха "моряците" да организират опасни атаки и Звонимир Микулич не бе застрашен. Дълбоко в добавеното време Мартин Петков проби по левия фланг, след което навлезе в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но Георги Георгиев изби решително в ъглов удар. Това бе и последното по-сериозно действие пред една от двете врати.

ЛЕВСКИ - ЧЕРНО МОРЕ 2:1/КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА

0:1 Ил. Илиев 41'

1:1 Монсалве 43'

2:1 Ж. Атанасов 79'

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

ЛЕВСКИ: Звонимир Микулич, Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Начо Монсалве, Патри-Габриел Галчев, Драган Михайлович, Мартин Райнов, Марин Петков, Мартин Петков, Здравко Димитров, Андриан Краев

Треньор: Живко Миланов

ЧЕРНО МОРЕ: Георги Георгиев, Виктор Попов, Стефан Станчев, Влатко Дробаров, Мартин Дичев, Васил Панайотов, Леандро Андраде, Пабо Гарсия, Илиан Илиев, Родриго Енрике, Зе Гомеш

Треньор: Илиан Илиев

Гл. съдия: Радослав Гидженов

Стадион: "Виваком Арена - Георги Аспарухов", София