Черно море записа нова победа в efbet Лига и удължи на 4 срещи серията си без загуба в първенството. В първата среща от 13-ия кръг „моряците” на Илиан Илиев надиграха Витоша по всички показатели и спечелиха с 2:0 в Бистрица.

Играч на мача: Дани Кики

Тимът на Енгибар Енгибаров стоеше равностойно през първата част, ала след това по нищо не показа, че може да избегне 12-ата си загуба. Головете за победителите отбелязаха бразилският ас Родриго Енрике и Дани Кики.

Енгибаров: Махнете чужденците от първенството и Витоша няма да е слаб

Дани Кики: Проспахме първото полувреме, с отборите от нашата черга играем по-добре

Победата поне временно изстреля Черно море на 5-о място във временното класиране, на три пред Арда Кърджали. Резултатът на варненци поставя под напрежение и 4-ия ЦСКА, който сега е само с точка повече.

Илиан Илиев: Победата дойде трудно, трябва да се подобряваме

Срещата стартира много живо и в ранния си етап се оказа изпъстрена с голови ситуации. Всъщност Черно мореше можеше след по-малко от минута игра да си отбележи автогол, след като Цветомир Панов с глава опита да изчисти едно центриране. Бранителят намери топката с темето и така тя продължи да се движи към вратата, придобивайки крайно неприятна парабола. Вратарят Миодраг Митрович беше безпомощен, като топката прелетя на сантиметри покрай десния стълб.

След още 4 минути Витоша отново беше близо до гола. Венцислав Бонев почти изненада вратаря с воле от около 20-ина метра, което влиташе в горния десен ъгъл, ако не беше намесата с една ръка на Митрович.

Черно море имаше трудности с ранната преса на съперника, като имаше нужда от известно време, за да открие своя ритъм. След като това се случи, само в рамките на секунди гостите имаха две чудесни възможности. В 17-ата Родриго Енрике блесна с техничен пробив покрай Румен Гьонов. Плеймейкърът се устреми към вратарското поле и опита успореден пас, който стигна до Иса въпреки докосването от вратаря. Таранът трябваше да обработи и изстреля топката, което даде време на Георги Купенов да направи вдъхновяващ шпагат пред зейналата врата.

Мигове по-късно Дани Кики доста авантюристично беше оставен без опека около точката на дузпата и засече с глава центрирането на Енрике отляво. Кълбото обаче премина на двадесетина сантиметра в аут покрай лявата греда.

В 19-ата се наложи на варненци да правят принудителна смяна, тъй като заради контузия играта напусна Стефан Станчев. Последва дълъг период от мача, в който нервите и грубите нарушения властваха, а реферът Никола Попов не пестеше картоните.

Към края на полувремето Черно море отново загатна, че има доста класа в предни позиции. В 39-ата минута Исмаил Иса се оказа почти като ляво крило, когато получи пас и елегантно преодоля Гьонов, за да пробие по аутлинията в наказателното поле. Последва остър и нисък шут по диагонала, който не беше много далеч от това да попадне в мрежата.

Най-чистата възможност за тарана се откри в последната за първата част 45-а минута. При една характерна за „моряците” контраатака Енрике красиво намери Иса в половината на Витоша, а той набра скорост, имайки само Венци Бонев срещу себе си. Капитанът на  „тигрите” беше майсторски завъртян около оста си, ала Кацарев беше блестящ при спасяването с крак.

На почивката разговорът, който Илиан Илиев проведе с играчите си, се оказа изключително ползотворен, защото второто полувреме започна с брутален натиск за Черно море. Почти всяка атака на гостите вещаеше гол, а на два пъти капитанът на бистричани Венцислав Бонев трябваше да прави решителни шпагати (в единия случай спря изстрел на Иса към опразнената врата). Поставената под подобно напрежение защита на Витоша очаквано се пропука, а това се случи в 54-ата минута.

Тогава Цветомир Панов показа завидна доза самочувствие и тръгна на рейд през центъра, а след като преодоля двама съперникови играчи смени фланга на атаката с диагонален пас наляво за Енрике. Бразилецът овладя топката, а с второто си докосване я чукна навътре, за да нанесе плътен шут по диагонала. Кълбото тупна коварно за вратаря Кацарев и мина над плонжа му, а сетне срещна лявата греда, за да се оплете в мрежата – 0:1.

Голът се оказа твърде жесток психологически удар за домакините, чийто съпротивителни сили намаляха значително. Играчите на Енгибар Енгибаров сториха твърде малко, за да опитат да се върнат в мача, а той скоро излезе от техния контрол.

В 65-ата минута себераздаването, което струеше от играта на Черно море, даде резултат. Патрик Андраде се озова с топката отляво до аутлинията и с лекота стана поредният, който в хода на мача финтира Гьонов. Вътрешният халф отправи центриране към далечната греда с десния крак и защитниците не счетоха за нужно да гонят топката, която излизаше в аут. Иса обаче вложи всички сили в преследване на паса и не само стигна кълбото навреме, ала и много умно с глава го насочи към вратарското поле по начин, който не позволи на Кацарев да пресече. Така Дани Кики беше поставен пред лесната задача да реализира – 0:2.

Оттам нататък срещата определено се доиграваше, като и двата отбора не показаха кой знае какво в атакуващ план.

Така с 21 точки на сметката си Черно море излезе пети преди изиграването на останалите срещи от кръга. В следващия Илиан Илиев и момчетата му ще се изправят срещу силно представящия се Локомотив Пловдив.

Витоша остава последен с едва 3 точки на сметката си, като регистрира 5-о поредно поаржение. В 14-ия кръг Витоша има ново домакинство, а съперник ще бъде Славия.

ВИТОША – ЧЕРНО МОРЕ 0:2

0:1 Родриго Енрике 54'

0:2 Дани Кики 65'

Витоша (4-2-3-1): Кристиян Кацарев – Румен Гьонов, Венцислав Бонев /к/, Георги Купенов, Тодор Гочев (71' - Теофилос Курупис) – Кристиян Кочилов, Лъчезар Котев (57' - Четин Садула) – Атанас Кабов, Запро Динев, Христо Иванов (62' - Даниел Кутев) – Григор Долапчиев;

Старши треньор: Енгибар Енгибаров

Черно море (4-2-3-1): Миодраг Митрович – Стефан Станчев (19' - Фахд Актау), Даниел Димов /к/, Димитриос Хантакиас, Цветомир Панов – Васил Панайотов, Патрик Андраде – Дани Кики (83' - Аристоте Ндонгала), Родриго Енрике, Илиан Илиев-младши (75' - Мартин Минчев) – Исмаил Иса;

Старши треньор: Илиан Илиев

Стадион: „Витоша” (Бистрица)

Главен съдия: Никола Попов