Старши-треньорът на Черно море и на националния отбор на България - Илиан Илиев, ще бъде награден днес от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов. Футболният специалист ще получи приз за доказан професионализъм и изключителни заслуги в областта на спорта, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Началникът на отбраната - адмирал Емил Ефтимов, също ще отличи Илиян Илиев за неговия принос и високи резултати в областта на футбола. Церемонията ще се състои в Министерството на отбраната (МО). 
 
В своята кариера като треньор Илиан Илиев преминава през няколко футболни отбора, а от ноември 2023 година е и старши треньор на националния отбор. Същата година е обявен за треньор № 1 на България, посочват още от МО.
 
Илиан Илиев е футболист и треньор, роден през 1968 г., сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. През футболната си кариера е играл за отборите на Черно море (Варна), Левски (София), Славия (София), АЕК (Гърция), Бенфика (Португалия), Маритимо (Португалия), Салгейрош (Португалия), Алтай (Турция) и Бурсаспор (Турция).
 
За националния отбор по футбол има изиграни 35 мача и отбелязани три гола. През 2010 г. е определен единодушно от Асоциацията на българските футболисти за "Треньор на годината". Бил е треньор на Черно море (Варна), Левски (София), Берое (Стара Загора), Локомотив (Пловдив), Верея (Стара Загора), Интерклуб (Ангола). През 2010 г. воденият от него отбор Берое (Стара Загора) печели купата на България за първи път от създаването си през 1916 година, а през последната кампания той изведе Черно море до сребърните медали в първенството за първи път в историята на варненския клуб./БТА