Свалете я тази топка на земята и кажете „баста” на непрестанните далечни подавания! Тези изсипани топки към централния нападател или крилата  не са рецептата за матиране на противниковата защита. Дори напротив – стават лесна плячка за централните защитници, особено ако централният нападател на Черно море не е типичен такъв. Мат Курьор безспорно е на „ти” с техниката, но не и в борбата във въздуха с неговите скромни 177 сантиметра. От друга страна Мат няма опита на таран при отиграването на подобни топки, тъй като на всичко отгоре е типично крило. Очевадно е, че използван като централен нападател, Курьор блестеше само в ситуациите, в които бе търсен с пасове по земя. Тогава той се чувства в свои води и е в пъти по-опасен и остър. И срещу Пирин, и срещу Берое всяка втора топка ( било то от защитник  или от вратаря Китанов) бе изсипвана към национала на Мартиника.Така тотално се изолира халфовата линия. Затова и ситуациите пред вратите на Костов и Пиргов се брояха на пръсти. А тези моменти, които се запомниха и загатнаха за опасност в офанзивен план, дойдоха само след пасове на крак и към крилата, и към централния нападател. Независимо дали са пресирани или не, действията на бранителите при отиграването на топката също опират основно до нейното изчистване към изнесените в предни позиции нападатели, което обезмисля ролята на халфовата линия.

Мачовете, в които „моряците” държаха топката ниско на земята се запомниха от феновете и донесоха трофеи и точки. Такива бяха финалът за купата с Левски, суперкупата в Бургас, второто полувреме на мача за първенство в Стара загора,  гостуванията срещу Славия,  Лудогорец и Монтана, както и онези 30-ина минути на втората част на „Тича” срещу Литекс. Тогава бе загатнат стил, но защо само загатнат и сега си остава загадка за мнозина.

Да, не е лесно да се играе по този начин, но не и невъзможно, след като няколко пъти си го показал, че го умееш и то в мачове, в които зарядът е много голям. Ето оттук идва разминаването между очакванията на феновете и демонстрираното от футболистите. Защото, ако отборът не бе доказал, че може да играе ефективно преди, феновете нямаше да са така претенциозни сега.