Левски отново се провали при изпълнение на дузпи за Купата на България. И пак черна котка за "сините" в този турнир се оказа варненският Черно море. Момчетата на Илиан Илиев се класираха драматично за 1/4-финал, след като показаха по-здрави нерви в трилъра на дузпите и хвърлиха в екстаз наставника и феновете си.  

В редовното време и продълженията резултатът беше 2:2. Реферът Ивайло Стоянов подмина дузпа за гостите от София преди почивката, което в крайна сметка се оказа и решаващо за крайния изход на двубоя. А при ударите от 11-те метра след края на редовното време левскарите пак показаха старата си слабост - да бъркат във важните моменти. 

Иначе развръзката на този мач беше много драматична и пак Левски страдаше в момента, в който докосваше победата. А и тимът даде две свидни жертви, в лицето на Холмар Ейолфсон и Иван Горанов, които напуснаха терена с тежки травми. 

Стоянович: И аз сбърках, че пуснах Нашименто

Илиан Илиев: Нужен ни беше и малко късмет

Жерсон Кабрал даде преднина на "сините" в 9-та минута, но почти веднага Атанас Зехиров изравни. В 34-та минута Ивайло Стоянов си замълча при игра с ръка на Пламен Димов в наказателното поле, преди да дойде драматичната развръзка в края. 

Хали Тиам даде отново преднина на столичани 12 минути преди края, но тъкмо когато отборът на Славиша Стоянович се виждаше краен победител, в продължението на редовното време Георги Божилов изравни. В продълженията не се стигна до нищо и мачът беше решен с дузпи. 

При тях Георги Божилов изпусна второто изпълнение за варненци и всичко се решаваше при петото изпълнение за Левски. Тогава зад топката застана Филипе Нашименто, който се подхлъзна и прати топката над вратата. Така Левски изпусна да се класира и наказателните удари продължиха. При тях Пламен Димов вкара за Черно море, а от 11-те метра решителния пропуск за Левски направи друг португалец - Нуно Рейш. 

След последния съдийски сигнал за спречкване при меле в центъра бяха изгонени Илиас Хасани от домакините и Ривалдиньо от гостите, като вторият дори не се появи на терена. Това обаче не успя да помрачи радостта в "зелено-белия" лагер. 

Така, след като загубиха Купата на България миналия сезон след дузпи от Славия, сега "сините" преклониха глави по същия начин, но пред Черно море. И развръзката беше почти толкова драматична, колкото и на финала за Купата през 2015 г., когато варненци отново ликуваха по особено драматичен начин. 

Мачът започна във вихрено темпо. Макар че първата ситуация за отбелязване беше по неприятен повод. В 8-та минута стълбът в отбраната на гостите от София Холмар Ейолфсон се контузи в коляното при едно единоборство с Жоржиньо и се наложи да бъде сменен от Аймен Белаид. 

В следващата атака обаче тунизиецът даде началото на головата ситуация. Той намери в предни позиции свой съотборник, който продължи за Станислав Костов, който пък на свой ред намери пред наказателното поле Жерсон Кабрал. Холандецът финтира защитник, стреля, топката рикошира в гърба на Васил Панайотов, излъга Благой Макенджиев и се оплете в мрежата за 1:0. 

Но отговорът на варненци беше светкавичен. Само три минути след този гол Панайотов се реваншира, като намери на добра позиция в средата на терена Георги Илиев. Ветеранът само с един пас изведе Атанас Зехиров зад защитата, като крилото надбяга Аймен Белаид и с лек удар покрай излезлия Божидар Митрев плъзна топката в мрежата за 1:1. 

В 15-та минута Митрев можеше да си вкара нелеп автогол. Тогава Георги Илиев центрира от пряк свободен удар, вратарят излезе и боксира, но толкова слабо, че прати топката зад гърба си. В последния момент защитата изчисти и предотврати втори гол. 

Седем минути след това отново "моряците" имаха шанс да се разпишат. Тогава пак Георги Илиев центрира опасно, Илиас Хасани беше оставен непокрит в наказателното поле, но стреля твърде слабо и не затрудни Митрев. 

След тези силни минути, домакините се прибраха в защита и дебнеха на контри. Левски вдигна оборотите и започна по-често да създава главоболия на Макенджиев. Така се стигна до 34-та минута, в която дойде най-спорната ситауция до момента. 

Тогава една грешка на Жоржиньо в центъра позволи на Милош Цветкович да намери Габриел Обертан в наказателното поле. Той опита центриране, но топката срещна ръката на Пламен Димов. Реферът Ивайло Стоянов не посочи бялата точка, въпреки че може би имаше основанията да го стори. 

До почивката Левски атакуваше, но последната хубава ситуация за тези 45 минути отново беше пред вратата на "сините". В 43-та минута Георги Илиев стреля много опасно от пряк свободен удар, завъртя топката над стената, но в последния момент Митрев с една ръка изби. Така почивката дойде при 1:1. 

Втората част беше много равностойна, поне в началото си. Кононго опита в началото ѝ един далечен удар, но без успех. Кабрал и Яблонски опитаха далечни удари за "сините", но и те не затрудниха Макенджиев. След 60-та минута Левски наложи тотално надмощие по терена. 

То се изразяваше в непрекъсната преса и "моряците" се прибраха в половината си. Това обаче не носеше опасности пред вратата на домакините. Гостите се опитваха с далечни изстрели и статични положения да затруднят Макенджиев, но без особен успех. 

Гостите натискаха, но без резултат, преди да се стигне до 78-та минута, когато те отново поведоха. Тогава след един корнер Милош Цветкович намери на десния фланг Аймен Белаид, който върна за Давид Яблонски. Чехът стреля мощно от 30 метра, но топката стигна до Хали Тиам, който беше между четирима защитници на съперника, но те го изпуснаха и той с мощен шут скъса мрежата за 2:1. 

След този гол домакините се хвърлиха смело напред. Но можеха да инкасират гол в 83-та минута, когато след центриране на Габриел Обертан топката стигна до Станислав Иванов във вратарското поле, но ударът му от 6-7 метра беше избит от Макенджиев. 

Последните минути бяха за "моряците". В 85-та минута Кононго стреля мощно от малък ъгъл, но Митрев изби в корнер. След него последва продължителна атака, при която имаше центриране за Радослав Василев, който стреля с глава, но на няколко сантиметра от лявата греда. 

Левски се беше прибрал в глуха защита и чакаше последния съдийски сигнал. Но беше наказан малко преди края. В 91-та минута Мартин Минчев навърза защитата по фланга и намери Мирослав Енчев в наказателното поле, той намери на точката на дузпата непокрития Георги Божилов, който се беше появил като резерва малко преди това. 

Нападателят не се поколеба и с лек, но добре насочен удар намери долния ляв ъгъл, за да направи резултата 2:2. И така прати развръзката в продължения, а публиката се наслади на още време футбол от най-висока класа. 

В началото на продълженията поредната груба изява на играч на Черно море доведе и до принудителната смяна на капитана на Левски Иван Горанов, който остана със съмнения за счупено ребро. А за бруталния фаул срещу него Мартин Минчев получи само жълт картон. 

Първото продължение мина под тоталната диктовка на "сините", но чистите положения липсваха. "Моряците" се бяха прибрали и разчитаха на контри, но такива така и не се откриваха пред тях. Но тази развръзка определено задоволяваше домакините. И в крайна сметка през първото продължение нищо опасно не се случи или поне нямаше точни удари към двете врати. 

Второто продължение не предложи много по-различна картинка. Левски атакуваше, Черно море се отбраняваше и разчиташе на контри. Когато се наложи, Божидар Митрев се намеси и така в крайна сметка не се стигна до нещо кой знае колко опасно пред вратата му. В крайна сметка голове в продълженията не паднаха и всичко се реши след изпълнение на дузпи. 

При тях отново всичко се разви много драматично и Левски загуби по особено болезнен начин. Георги Божилов беше изпуснал втория удар за Черно море и всичко трябваше да се реши от изстрела на Филипе Нашименто при петата дузпа. Португалецът обаче прати топката високо в облаците и изпусна да класира отбора си напред, а изпълненията продължиха. 

После Пламен Димов реализира за варненци и Нуно Рейш трябваше да спасява "сините". Ударът му обаче срещна напречната греда и прокобата на дузпите отново се стовари над тима от "Герена" и 1500 "сини" фенове си тръгнаха с увесени носове от стадиона. 

Ето и на какви единадесеторки залагат дватамата специалисти:

Черно море: Благой Макенджиев, Мирослав Енчев, Пламен Димов, Илиас Хасани, Кононго, Атанас Зехиров, Васил Панайотов, Георги Илиев, Петър Витанов, Мехди Фенуш, Жоржиньо

Старши треньор: Илиан Илиев

Левски: Божидар Митрев, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Нуно Рейш, Хали Тиам, Давиде Мариани, Габриел Обертан, Жерсон Кабрал и Станислав Костов

Старши треньор: Славиша Стоянович

Стадион: „Тича“ (Варна)

Главен съдия: Ивайло Стоянов