Треньорът на Черно море Георги Иванов - Гонзо разкри подробности относно зимната подготовка на "моряците", както и селекцията в тима през зимата. Специалистът сподели, че ще се радва ако Георги Китанов се завърне на "Тича", но това може да стане само, ако той бъде освободен от ЦСКА.

"Събираме отбора на 9 януари в 13 часа за първа тренировка. Подготовката ще протече на три етапа - във Варна ще сме две седмици, след това уточняваме лагер в Гърция, в Турция вече го отказахме. На 4 февруари се прибираме, а на 11-и играем контролна среща с Балчик.  Първенството започва на 18 февруари с мача с ЦСКА. Надявам се да ги приемем на нашия стадион, а не даходим в Каварна".

"Условията, които ни предложиха от Гърция са добри. Добър вариант за нас е, най-малкото защото отборът ще бъде спокоен и няма да работим под стрес. Турция в момента е страна, в която никой не знае какво се случва. Най-важното за нас е да имаме добри съперници за контроли. Не е от значение къде отиваме и в кой хотел сме. На първо място е времето, условията като база - добри терени и противници. Ако няма противници на екскурзия в Гърция можем да отидем когато си искаме. Затова не бързаме. Получили сме уверение за четири отбора от първа дивизия - силни тимове. Ако подпишем споразумение между нас и клубовете, че ще има мач, отиваме в Гърция. Ако не - ще търсим друг вариант където да отидем, за да играем добри контроли. Във Варна не можем да остане защото не знаем какво време ни очаква и второ няма с кого да играем, за да се подготвим по най-добрия начин".

"Имаме интерес към двама български футболисти. Скоро ще разберете кои са. Не искам да ги коментирам предварително, тъй като единият още има клуб. С другия сме се договорили, може би утре ще подпишем договор. Търсим вратар, след напускането на Коварж. Но и там нещата не са сигурни. От Спарта (Прага) трябва в понеделник да изпратят документите и да платят парите, които са заложени в договора на стража. И ако евентуално намерим някой качествен чужденец - офанзивен футболист, ще го привлечем. Нуждаем се от такъв играч, тъй като се видя през първенството, че пропускаме доста положения. Нападателите не реализират много от ситуациите, които им се отдават. Ако не намерим, имаме време ще продължим да търсим. Доволен съм от тези футболисти, които в момента са тук, така че това ще бъде отборът".

Относно спекулациите, че след напускането на Коварж и Чанович, варненци са провели разговори за завръщането в тима на Георги Китанов, Гонзо сподели: "Не вярвам да има нещо вярно. На първо място за него ЦСКА плати на Черно море не малка сума. Смятам, че е добър вратар и като всички футболисти, които идват от провинцията в грандовете Левски или ЦСКА му трябва време за адаптация. Познавам неговите качества и ако остане в ЦСКА ще се наложи. Ако ЦСКА освободи Китанов, с драго сърце бихме го приели при нас".

"Минков и Илиян Неделчев ще ги пратим да играят някъде, защото на тези момчета им трябва да се развиват. Това става чрез мачове. Защото като тренираш пет дни и знаеш, че на шестия нямаш мач, мотивацията и за тренировъчния процес пада. Затова е важно да играят. Имат качества. Влади Романов, който е добър футболист, но не можа да се наложи, го освободихме, за да си намери отбор, където да играе".

"Нуждаем се от група от 20-21 футболисти, а останалото ще попълним с 17/18-годишни юноши от школата,за да могат да тренират с нас. Защото разликата между юношеския футбол и мъжкия е динамиката на играта и скоростта на топката. И когато тези футболисти тренират с първия отбор, без да усещат те започват да трупат качества, които ги доближава до мъжкия футбол. И ние точно това ще се опитаме да направим".

"Целта ни на първо време е място в топ 6. След това можем да мислим за нещо по-сериозно. Ще бъде трудно да се борим за тройката, но ще се опитаме да направим всичко възможно. Много е важно футболистите, които привлечем, подготовката, която ще направим и мачовете, които ще изиграем, ще покажат на какво ниво сме. Все пак ние трябва да се борим с ЦСКА - един отбор, който съм сигурен, че ще бъде различен след Нова година. За нас ще бъде много важно да се върнем на Тича още за първия мач от първенството. Защото реално ние играем всеки мач като гости, което по някакъв начин ни затруднява. Когато аз съм бил футболист помня, че публиката на Черно море винаги е била основния мотиватор и движеща сила за отбора. Не случайно тимът е толкова силен домакин. А ние се лишаваме от домакинството, а това е важен фактор. Надявам се, че на 18 февруари, Черно море ще бъде домакин на този стадион”.