Без много блясък, но с характер Левски постигна важна победа срещу Черно море на негостоприемния „Тича“ във Врана в мача от 28-ия плйеофен кръг в Първата шестица на Първа лига. „Сините“ се наложиха с минималното 1:0, а единственият гол бе дело на Станислав Костов. Благовградчанинът вече натрупа 20 попадения от началото на шампионата и еднолично оглавява листата на реализаторите.

След успеха съставът на Георги Дерменджиев събра 58 точки в актива си на третото място и се доближи на три зад втория ЦСКА и на 6 пункта зад лидера Лудогорец. Именно срещу шампионите ще се изправят левскарите в следващия кръг. „Морето“ е на шестата позиция с 42 точки.

Двубоят в морската ни столица не блестеше с много футболни достойнства, а за това говори и статистиката след края на срещата. Само един точен удар бе отправен в рамките на 90-те минути и четирите минути добавено време. Той бе в полза на Левски и бе достатъчен за трите точки.


Дерменджиев: Преодоляхме една психическа бариера

Илиан Илиев: Сами сме си виновни, Левски се затвори

Станислав Костов смаза конкуренцията за номер 1 на Черно море - Левски


Междувременно отборът от „Георги Аспарухов“ не успя да завърши в пълен състав срещата. В заключителните минути Луи Нганьони бе изгонен с втори жълт картон. Това автоматично вади французина от сметките на Дерменджиев за идния сблъсък с шампионите на 14 април. Аут за тази среща е и централният защитник Нуно Рейш, който натрупа 5 жълти картона след успеха срещу враненци.

Иначе старши треньорът на Левски Георги Дерменджиев направи ротации при все наказанията на Паулиньо и Давиде Мариани, както и решението да не се разчита повече на Жерсон Кабрал, Милош Цветкович и Давид Яблонски. Последният също така бе със санкция за два мача. В състава на „сините“ направи впечатление, че за първи път като титуляр започна бранителят Седрик Унтонджи. Той си партнира в центъра на отбраната на Нуно Рейш. Изненада бе решението левият бек Иван Горанов да бъде изнесен в предни позиции по левия фланг, а мястото му бе заето от Луи Нганьони. Отдясно действаше опитният капитан Живко Миланов.

LAP.bg
40 снимки

Сред титулярите направи впечатление и присъствието на Богдан Вашчук, който оперира в средата на терена пред завърналия се след изтърпяно наказание полузащитник Хали Тиам и Мартин Райнов. Атаката на Левски водеше Станислав Костов, който освен от Горанов, бе подкрепян от младия Станислав Иванов отдясно.

В домакинските редици Илиан Илиев не можеше да разчита на наказания защитник Пламен Димов, както и на контузените Георги Илиев, Цветомир Панов, Георги Божилов и Емил Янчев.

В тяхно отсъствие специалистът заложи на Иван Дюлгеров на вратата, а пред него в защита бе избрал - Мирослав Енчев, Виктор Генев, Мартин Костадинов, Юго Кононго. В средата на терена действаха Мехди Фенуш, Родриго и Васил Панайотов, а в предни позиции Илиев избра да започне с Патрик Андраде, Мартин Минчев и Жоржиньо.

Срещата започна в спокойно темпо, като домакините опитаха да упражнят известен натиск. В 4-ата минута Юго Кононго центрира в наказателното поле, но Луи Нганьони мигновено пресече опасността и изчисти. В 10-ата минута Патрик Андраде центрира от фаул отдясно, но отбраната на гостите се справи безукорно.

6 минути по-късно Левски поведе в резултата. Това се случи при първата по-сериозна атака на столичани. Иван Горанов и Луи Нганьони си взаимодействаха чудесно по левия фланг. Горанов поде атаката, разигра двойно с француизна, който пусна към Станислав Костов. Нападателят успя да излъже бранител и от малък ъгъл по красив начин мушна топката в мрежата на Иван Дюлгеров за 1:0. Това бе 20-ти гол за благоевградчанина от началото на сезона, който еднолично оглави листата на реализаторите в Първа лига.

В 27-ата минута Мартин Минчев от Черно море успя да направи добър пробив между трима, а след това центрира. Хали Тиам обаче се намеси решаващо и пресече.

След центриране от фаул в наказателното поле на Черно море в 30-ата минута, Седрик Унтонджи понечи да играе с топката. Междувременно Иван Дюлгеров излезе и опита да боксира, но се размина и така последва тежък сблъсък във въздуха между двамата играчи, като при по-строг прочит на ситуацията „сините“ можеха да искат и нарушение. Иначе в резултат на сблъсъка бранителят на Левски остана да лежи на терена, като се наложи и намесата на лекарския екип.

В края на първата част Хали Тиам извърши груб фаул срещу Васил Панайотов и получи жълт картон.

Малко след това засада спря атака на Левски, в чиято основа бе Станислав Костов. Останаха съмнения в коректността на решението.

Второто полувреме започна със спорен фаул в полза на домакините. Той бе отсъден за игра с ръка на Живко Миланов, но повторенията показаха, че топката се е отбила в гърба на футболиста на „сините“. Родриго изпълни, но в аут.

Столичани изпълниха фаул фронтално на вратата на „моряците“ в 74-ата минута. Именно капитанът Миланов центрира, като прати топката в близост до десния стълб на Иван Дюлгеров. Там изскочи Станислав Костов, който обаче като че ли закъсня и опитът му излезе в аут.

Левски остана в намален състав в 83-ата минута. Луи Нганьони закъсня с шпагат, за да изчисти топката край тъчлинията в близост до пеналта на „сините“ и така извърши фаул срещу Балми. Владимир Вълков вдигна за втори път в мача официално предупреждение на бранителя на Левски и така французинът бе принуден да се прибере в съблекалнята преждевременно.

В следващия кръг Левски приема Лудогорец, а Черно море гостува на Ботев Пловдив. 


Черно море - Левски 0:1 

0:1 Станислав Костов 16'

Състави: 

Черно море: Иван Дюлгеров, Мирослав Енчев, Виктор Генев, Мартин Костадинов, Юго Кононго, Мехди Фенуш (Аристот Ндогала 58'), Родриго (Радослав Василев 68'), Васил Панайотов, Патрик Андраде, Мартин Минчев (Жоаким Балми 77'), Жоржиньо

Старши треньор: Илиан Илиев

Левски: Николай Михайлов, Живко Миланов, Седрик Унтонджи, Нуно Рейш, Луис Нганьони, Хали Тиам, Мартин Райнов, Богдан Вашчук (Антъни Белмонт 77'), Иван Горанов, Станислав Иванов (Илия Юруков 90+3'), Станислав Костов (Серджиу Буш 85')

Старши треньор: Георги Дерменджиев

Стадион: Тича, Варна

Главен съдия: Владимир Вълков