Черно море победи Ботев Пловдив с 2:1 в зрелищен сблъсък от петия кръг на Първа лига. "Моряците" успяха да изненадат "канарчетата" като гости и по този начин да запазят лидерската си позиция в класирането. Домакините не съумяха да реализират куп пропуски, което позволи на Марек Кузма да открие резултата в 22-ата минута, а Орлин Старокин да удвои в 35-ата минута на срещата. Новото попълнение на "жълто-черните" Стивън Петков върна надежите на Ботев в 69-ата минута, като до края на двубоя събитията основно се развиваха пред вратата на варненци. До изравнително попадение обаче така и не се стигна. Така "моряците" остават непритеснявани на върха с актив от 14 точки, а Ботев с мач по-малко е 12-и само с 4 точки. 

Киров: Ниската ефективност ни коства загубата

Мачът започна със сериозен натиск на домакините. Първото по-сериозно положение пред вратата на Емил Михайлов бе в 11-ата минута на срещата, когато Фелипе Бризола опита удар, който бе блокиран. При добавката Крум Стоянов шутира, а топката мина на сантиметри от десния стълб. 

Само две минути по-късно пред Ботев се откри нова сериозна възможност и отново Бризола бе в центъра на събитията. Полузащитникът на “канарчетата” успя да се измъкне от отбраната на гостите и да стреля, но ударът му мина встрани от левия стълб.

Атанас Зехиров е Играч на Ботев - Черно море

В 17-ата минута бразилецът отне топката от Зехиров и пусна към Фернандо Виана. Силният шут на нападателя от границата на наказателното поле обаче мина над напречната греда.

“Моряците” дадоха първи признаци на живот едва в 21-ата минута, след като Георги Илиев изведе Марек Кузма, който стреля, но топката срещна десния стълб на вратата на Чворович.

Минута по-късно пред гостите се откри още една чудесна възможност, която този път не бе пропиляна. В 22-ата Ертан Томбак напредна по фланга, пусна към Зехиров, който опита директен удар към вратата на домакините. Иван Чворович не успя да се намеси по най-добрия начин и топката попадна на крака на Кузма, който от близо нямаше как да сбърка, разписвайки се за 1:0. Наставникът на "моряците" Георги Иванов отпразнува по доста зрелищен начин попадението, изпълнявайки атрактивен танц край страничната линия пред погледа на четвъртия рефер.

"Моряците" вкарват, Гонзо танцува

Въпреки че Ботев продължаваше да ръководи темпото на игра, до изравнително попадение така и не се стигна. Възпитаниците на Георги Иванов поднесоха поредната изненада в 35-ата минута на срещата, след брилянтна контраатака, при която Мариян Огнянов центрира към намиращия се в по-добра позиция Орлин Старокин, който с глава заби топката в мрежата на Чворович.

В добавеното време на първата част Тодор Неделев можеше да върне надеждите на “канарчетата” с удар от границата на наказателното поле, но Михайлов се отличи с добра намеса и спаси.

Георги Иванов: Важна победа срещу силен отбор

След почивката новото попълнение Дуде Ндонгала направи своя дебют с фланелката на “жълто-черните”, влизайки на мястото на Алваро Юлиано. С влизането си на терена конгоанецът успя да създаде сериозна опасност пред вратата на гостите, след като засече центриране на Минев отдясно. Ударът му с глава от няколко метра обаче не затрудни Михайлов.

В 55-ата минута лошо изчистване на Сукуп в наказателното поле на гостите, предостави добра възможност пред Ботев. "Жълто-черните" не успяха да се възползват и Хасани в крайна сметка предотврати опасността пред вратата на Михайлов.

Стивън Петков също записа първите си минути като играч на Ботев. Юношата на Левски замени Тони Тасев на терена в 59-ата минута на двубоя.

В 65-ата минута Тодор Неделев отново потърси попадение след удар от границата на наказателното поле. Михайлов успя да избие, но топката попадна в Крум Стоянов, чийто диагонален удар обаче стражът на "моряците" улови без проблем.

Точно десет минути след като се появи на терена Стивън Петков успя да открие сметката си за “жълто-черните”. 22-годишният футболист се възползва от чудесно центриране на Крум Стоянов от ляво и с атрактивен удар с глава от границата на вратарското поле, изпрати топката право във вратата на варненци.

До края на втората част “канарчетата” пропуснаха още няколко възможности да изравнят резултата. В 86-ата пореден удар на Тодор Неделев от дистанция, мина встрани от целта. Това бе и последното по-интересно положение в срещата.

Възпитаниците на Георги Иванов нямат нито една загуба от старта на първенството. За сметка на това обаче Ботев записа трета поредна домакинска загуба, след пораженията от ЦСКА и от Пирин Благоевград.

Вижте съставите на двата тима:

Ботев Пловдив: 99 Иван Чворович , 11 Тони Тасев, 4 Виктор Генев, 70 Пламен Димов, 23 Йордан Минев , 6 Алваро Юлиано, 8 Тодор Неделев, 7 Фелипе Бризола, 17 Лъчезар Балтанов, 25 Крум Стоянов , 9 Фернандо Виана

Черно море: 33 Емил Михайлов, 3 Ертан Томбак, 15 Александър Др. Александров, 23 Илиас Хасани, 73 Ондрей Сукуп, 66 Олрин Старокин, 21 Георги Илиев , 18 Атанас Зехиров, 22 Мариян Огнянов, 6 Александър Цветков, 29 Марек Кузма