В събота футболната общност в България отново ще насочи поглед към стадион „Българска армия”. Класирал се за втория квалификационен кръг на Лига Европа, ЦСКА продължава без загуба и допуснат гол на европейската сцена, но реалността в efbet Лига е малко по-различна. На старта на сезон 2019/20 амбициите на червените за 3 лесни точки бяха попарени от Етър.

Сега ЦСКА вече насочва и мисъл към предстоящия мач с хърватския Осиек във втория квалификационен кръг на ЛЕ, но преди това пак ще трябва да се настрои на вълна за българския шампионат.

Градусът на напрежение ще се вдигне в съботния следобед в Борисовата градина, когато на стадион „Българска армия” пристига Черно море. Едно винаги взривоопасно противопоставяне в своя първи епизод за сезон 2019/20.

А ако този път ЦСКА иска да стигне до първата си победа, определено старите грешки не бива да се повтарят…

„Трябва да работим върху завършващите удари. Най-трудно във футбола е да вкараш гол. За да отбележиш гол, трябват умения, качества, защото не са и много ситуациите, които един отбор създава. За съжаление допуснахме два елементарни гола”, сподели Добромир Митов.

„Леко подценихме ситуацията и не мога да си обясня. Предупредих футболистите, че Етър е солиден отбор, играещ футбол. Трябва да бъдем внимателни и да избягваме да си създаваме главоболия, така че ще анализираме това нещо”.

А да се затвърдят думите на Добромир Митов и визуално се оказва, че определено не е трудно, въпреки че ЦСКА е изиграл само 3 мача от началото на сезона.

Грубите неточности в отбрана срещу Етър се оказаха разковничето за това „армейците” в крайна сметка да не се поздравят с успеха.

Да започнем от гола за 1:1 на Даниел Младенов. В една невралгична зона, когато дори на пръв поглед и най-невпечатляващото изритване на топката напосоки далеч от наказателното поле щеше да свърши работа, Тиаго реши да дриблира. Решението се оказа грешно…

И макар оказал се отново напред в резултата, ЦСКА се пропука отново и за 2:2. Пак Даниел Младенов. Този път трябва да отчетем брилянтния пас на Иван Стоянов, но с право мнозина ще посочат и липсата на организация в защитата на ЦСКА, довела всъщност до попадението. В крайна сметка никой не противодейства на Даниел Младенов, който с глава не остави шансове на Черниаускас.

Мачът с Титоград в Черна гора, завършил 0:0, също загатна за неволите на червените в защита. Проблемът с крайните бранители изглежда сериозен, а причините може да са много – липса на синхрон между изпълнителите, подценяване на ситуациите или дори липса на игрови ритъм, след като в 3-те официални срещи досега в ЦСКА неизменно имаше промени в защитата.

И сякаш като единствен положителен лъч от началото на сезона в игрови план остават епизодичните прояви на креативност от хора като Греъм Кери, Тиаго и Диего Фабрини, а и способността на червените да стрелят от дистанция. Както нагледно ни демонстрира Митко Митков при равенството с Етър.

Колкото до предстоящия опонент – Черно море ще пристигне в София със самочувствие след успеха на старта на сезона с 3:1 над Локомотив (Пловдив). Илиан Илиев обаче знае, че сега отборът му трябва да избегне поне една значима неточност, забелязана преди 7 дни…

"В момента, в който се поуспокоихме, преодоляхме пресата на съперника. След 25-та минута почнахме да правим необходимото и можехме да вкараме повече голове. Занапред не трябва да влизаме така в мачовете, защото може да ни коства и загуба", сподели наставникът на Черно море.

А последните 12 месеца показват, че в думите на Илиан Илиев има и статистическо основание. Всъщност през миналия сезон Черно море допусна цели 11 гола в първите 15 минути от своите мачове в първенството. Или над 21% от инкасираните от „моряците” попадения за целия сезон са паднали в първия четвърт час от срещите. Подценяване или лошо начало на мачовете, но често това е разликата между успеха и провала на негостоприемни места като стадион „Българска армия”.

Като повод за оптимизъм обаче наставникът на варненци има за какво да се усмихва, макар рядко да виждаме да го прави от тъчлинията. Илиан Илиев остана доволен от характера на своите възпитаници при обрата срещу Локомотив (Пловдив), а в предни позиции изглежда Черно море има необходимата рутина и опит. Комбинациите, заучени до съвършенство, често затрудняваха защитниците на „смърфовете”.

И така – ЦСКА срещу Черно море. Насочил поглед и към Лига Европа, отборът на Добромир Митов не бива да забравя, че има много работа за вършене в родния шампионат, ако не иска рано-рано да помаха за сбогом на надеждата за 32-ра шампионска корона. Черно море пък ще гони дори по-успешен сезон от предходния, но с надежда да пренесе нещо от миналата кампания и в настоящата – способността да е утвърденият убиец на гиганти в efbet Лига.

Двубоят между ЦСКА и Черно море на "Българска армия" е тази вечер от 18.45 часа и ще бъде излъчен по DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и в развитие на GONG.BG.