Новото попълнение на Локомотив Горна Оряховица Матиа Курьор е решен да даде максимума от себе си и да помогне с опита си за оставането на отбора в елита. В интервю за Дарик радио-Варна той обясни защо не се е завърнал в Черно море, коя е била пречката да премине в ЦСКА и кои са отборите, които са проявявали интерес към него в последните седмици. Ето какво сподели той:


- Мат, защо избра да продължиш кариерата си в Локомотив Горна Оряховица?

- Две са причините да го сторя. Първо исках да продължа да играя футбол, да правя това, което най-много обичам. Оцених това, че всички в този клуб от президента до треньора  искаха да дойда при тях, което е от много голямо значение.

Втората причина са феновете на клуба. Спомних за тяхната подкрепа, когато Локомотив гостува на "Тича" в мач за купата на България, както и в ответния двубой в Горна Оряховица. Радвам се от начина, по който съм приет в Локомотив.  Имат сериозен проект за модернизиране и на стадиона. Това е клуб с амбиции.

- Какъв бе проблемът с ЦСКА-София?

- Проблемът се състоеше в това, че всички шефове в ЦСКА искаха да подпиша договор, но не и новият треньор.

- Няколко дни след сагата ЦСКА -София от Черно море отново те потърсиха, какво се случи?

- Много е просто. От клуба ме потърсиха, като ми казаха, че ще разговарят с Георги Иванов с цел да се върна на "Тича". Истината е, че Георги Иванов никога не ме е искал, а направи така, че всички да си мислят, че аз не искам да се върна в Черно море. Това не е вярно.

- Защо, когато ти предложиха още първият път да дойдеш на "Тича", ти не го стори? Нали беше казвал по-рано, че в България ти би играл единствено за Черно море?

- Тогава аз бях този, който потърси клуба, а не обратното. Гонзо никога не ме е канил лично, за да съм сигурен, че има нужда от мен в отбора. Изпълнителният директор и всички останали в клуба искаха да се върна.

Отборът бе на първо място във временното класиране и аз исках треньорът да ме потърси, за да съм сигурен, че ме иска в отбора. Заради личния проблем, който той има с човека, с когото работя,  ми бе казано да дойда в Черно море без агента си, а и че трябва да го забравя. Аз не мога така, не изоставям никого.

– Ако правилно те разбирам, ръководството на Черно море те  е искало, но Гонзо не...

- Да, така е. Много ме нараниха заключенията на някои фенове, че парите са причина да не се върна в Черно море. Някои ме определяха дори като предател. Получих съобщения, които дори не успявах да прочета до края. Едва след като Гонзо обяви по телевизията, че не ме иска, вече бе проявено повече разбиране към мен.

Но тогава пък медиите представиха нещата така, че аз съм причината да не съм в Черно море. Нищо не казах тогава, не исках по никакъв начин да засягам нито Георги Иванов нито клуба. Черно море ще остане в сърцето ми. Предпочетох да замълча.

Разочарован съм от реакцията спрямо мен на някои фенове, но в същото време съм изключително благодарен на останалите, които преди да решат да ме съдят, изчакаха да чуят моята позиция.

Държа да отбележа, че винаги ще подкрепям Черно море, с изключение само на мачовете, в които играя срещу тях. Надявам се феновете на варненци да ме разберат за това, защото аз съм професионалист и ще дам всичко за новия си клуб.

- Имаше ли интерес към теб и от други отбори в последните седмици?

- Имаше предложения от доста клубове от страни, където аз не желаех да продължа кариерата си - Израел, Румъния, Турция. Истината е, че исках да се върна в Черно море, след това дойде предложението от ЦСКА. След като там не се получиха нещата, получих предложение от Локомотив Горна Оряховица и израелски клуб, но избрах Локо.

- Защо напусна Динамо Тбилиси?

- Много са причините. Животът в Грузия е тежък, хората там са много студени. В отбора единствено французин и испанец говореха с мен, както и Стефан Велев, но той дълго време бе контузен.

Не се чувствах добре, не играех на моята позиция. Треньорът изискваше да играя прекалено защитно. Стигна се до там, че въпреки че играх 10 мача, заради защитната игра не можех да шутирам и веднъж към вратата.

–Какви са амбициите ти с новия ти клуб?

- Искам да помогна на клуба с опита си и да дам максимума, за да остане отбора в елита. Благодаря за това интервю. Искам само да добавя, че  желая всичко най-добро на Черно море и Гонзо, който е направил много за Черно море преди и продължава да го прави и сега.

Благодаря на Николай Жейнов за помощта му, както и на Майез Мустафа за всичко, което направи за мен в България. Благодаря на шефовете и треньора  на Локомотив Горна Оряховица за шанса, който ми предоставят.