Нападателят на Черно море Марек Кузма е смятан за трансферна находка за “моряците”. Словакът дойде на "Тича" в края на лятната подготовка, но бързо се приспособи към новата обстановка и в първите 5 мача в първа професионална лига реализира 3 гола за варненци – един при успеха с 3:1 в Благоевград и двата за трите точки срещу Локо Пд. Кузма е на 28 години и е висок 182 см. Роден на 22 юни 1988 година в Тренчин, Словакия, и кариерата му минава в тази страна. Играл е за тимовете на Слован Братислава, Спартак Миява, а за последно е носил екипа на Злате Моравце. Има 17 мача за юношеския национален отбор на Словакия до 19 г. и 6 двубоя за младежкия тим на страната до 21 г. Нападателят и голмайстор на "моряците" от началото на сезона даде интервю, в което говори за Варна, Черно море и надеждите му, че на "Тича" може да получи покана за националния отбор на Словакия.

Как се стигна до трансфера ти в Черно море?
От клуба се свързаха с мениджъра ми и проявиха интерес към мен. Не ми отне много време да преценя, че Черно море е добър вариант, където да продължа моята кариера. Много бързо се разбрахме за условията и така дойдох в клуба.

Какви са първите ти впечатления от отбора?
Много добри. Всички в Черно море са на 100% професионалисти. Като се започне от ръководството, треньорите, играчите, до последния човек в клуба. Щастлив съм, че приех да играя тук.

Знаеше ли нещо за Черно море преди да дойдеш във Варна?
Ако трябва да съм честен не съм се интересувал от българското първенство и отборите в него. Така че определено нямах никакви 
впечатления за този тим. Заинтересувах се едва когато получих офертата.

Изигра няколко мача от първенството, в които отбеляза три гола, какво мислиш за състоянието на отбора и за своето представяне до момента?
В първите четири срещи не само аз, но и целият отбор игра добре, но мисля, че не показахме пълния си потенциал. Изключвам мача 
с Локо (ГО), когато изравнихме резултата от 0:2 до 2:2. Не искам да коментирам последния ни мач с Дунав. Той беше ужасен. Не 
може да си позволим да играем по този начин отново, ако искаме да вървим напред и да гоним поставените ни цели. 

Какво мислиш за футболистите в Черно море?
Те са супер професионалисти. Вижда се, както на терена, така и извън него. 

В кой футболист виждаш най-голяма конкуренция на "Тича"?
Никога не гледам на съотборниците си като на конкуренти. Не мисля по този начин. Когато съм на терена давам всичко от себе си да се представя на ниво и да помогна на отбора. 

Играл си за доста отбори в своята кариера, къде поставяш Черно море сред тях?
Отборът на Черно море заема първо място в кариерата ми на футболист до момента. 

Какво мислиш за Варна и България?
Варна е красив град с добра архитектура. Успях да посетя някои от историческите забележителности и бях впечатлен. На всички мои 
приятели бих препоръчал да посетят Варна 

Кое е първото нещо, което ти направи впечатление при пристигането ти в страната? 
През лятото е наистина доста горещо. Другото, което забелязах е, че българите сте горд народ. На много места виждам националния флаг. 

Има го навсякъде. Това наистина ми харесва. 

А кои неща не ти харесват?
Бях много изненадан, че все още не събирате разделно отпадъците. Може и да греша, но това ми направи впечатление, тъй като не е обичайно за мястото, от което идвам. Притесняват ме и многото бездомни кучета, които се разхождат навсякъде.

Труден ли ти се вижда езикът?
Определено е труден, но ще се справя с това малко по малко.

Познаваш ли някои български футболисти?
Да, естествено. Кой не познава Христо Стоичков?! Той е легенда за българския футбол. Но също така и треньорът ни Георги 
Иванов, който е бил страхотен играч, вкарал много голове.

Имаш мачове за юношеския национален отбор до 19 години и до 21 години. Мислиш ли, че ако играеш силно в Черно море, може да те 

поканят в националния отбор на Словакия?

Да, всичко е възможно. Аз вярвам, че ако играя добре и вкарвам голове - това може да стане. Това ще е най-доброто развитие за моята кариера.

Кой беше твоят идол като малък, на кой известен футболист се опитваше да подражаваш?
Идоли ми бяха бразилските футболисти - Ривалдо, Роналдо и Роналдиньо. Това са големи играчи с уникална техника.

Как ще коментираш българския футбол като стил на игра и каква е разликата със словашкия?
Мисля, че футболът в България е по-техничен отколкото в Словакия и определено е по-бърз. Не задържате много топката. Играете наистина на бързи обороти.