Един от най-техничните футболисти на Черно море Уго Секо даде първото си интервю за българска медия, откакто пристигна при “моряците”. След колебливо начало на сезона, португалецът демонстрира все по-добра форма, като в последните няколко срещи се отличи с няколко асистенции след добри самостоятелни пробиви, в резултат на които паднаха голове, донесли точки на клуба. 28-годишният футболист пристигна в Черно море по време на лятната подготовка в Банско. Инициативата за привличането на халфа бе на треньора Георги Иванов. С представянето си до момента Секо оправда очакванията на Гонзо и е неизменен титуляр в състава на “моряците” в мачовете за първенство и от турнира за Купата на България.

Как се стигна до трансфера ти в Черно море?
Получих оферта от български мениджър. Той се свърза с моя агент, поговориха и се разбраха изключително бързо. Това беше добра възможност за мен и реших да се възползвам.

Беше ли чувал нещо за България и българския футбол преди да дойдеш в Черно море?
Да. Имам приятели, които вече са играли в България. Това са Франсиско Гомес, който бе в Черноморец (Бс), Фаусто Лоренцо (Локомотив Мездра) Руи Мигел и Давид Силва (ЦСКА). С тях разговарях и получих информацията, която търсих. Дори бих казал, че бе доста подробна.

Какви са първите ти впечатления от Черно море?
Страхотен колектив и сериозна организация. Това е първото, което ми направи впечатление когато пристигнах в клуба. Всички ме посрещнаха много добре. От самото начало се почувствах като у дома си. В отбора има качествени футболисти и всичко е на много добро ниво. Има настроение в съблекалнята и ръководството се е погрижило да ни осигури всичко необходимо, за да се представим на ниво в първенството.

Изигра доста мачове с екипа на Черно море, как виждаш отбора и ще успеете ли да постигнете целите, които са ви поставени?
Направихме добри и не толкова добри мачове до момента. Вярвам че занапред ще играем по-силно. Чувствам се по-уверен в себе си, по-добре физически и се надявам да помогна на отбора да постигне набелязаните цели, а защо не и повече. Всичко зависи само и единствено от нас самите. Ще се борим и докъдето ни стигнат силите.

На кое място ще зимува Черно море?
Отборите са равностойни и трудно може да се предскаже на коя позиция ще зимуваме. Но мисля, че ни отива това място, на което сме в момента – третото. Но първо целта ни е да се класираме в шестицата. После ще мислим за повече.

В играта сте за Купата на България. Може ли Черно море да повтори успеха от 2015 година и да спечели трофея?
Всички отбори, които са достигнали до тази фаза, си мечтаят да спечелят. Ние мислим мач за мач. Надявам се да покажем най-добрата игра, на която сме способни, да демонстрираме бързо движение по терена и с топката, както иска треньорът от нас. Важното е да се получат добри двубои и ние да продължим напред.

Литекс е следващият ви съперник в турнира. Всички определиха жребия като благоприятен. Но отборът от Ловеч е с традиции в България. Мислиш ли че може да ви изненада, въпреки че в момента е със статут на аматьорски отбор? Все пак гостувате в тази среща.
Няма значение дали съперникът е от първата, втора или трета дивизия. Щом са стигнали на 1/4-финал, трябва да подходим с респект. Все пак отсраниха елитния тим на Славия. Не можем да подценяваме никого в тази фаза на турнирната надпревара.

Играл си за няколко отбори в своята кариера, къде поставяш Черно море сред тях?
Трудно е да се отговори на този въпрос. Всеки отбор е различен и има своя начин на игра.

Кой футболист от Черно море ти направи най-силно впечатление и има ли играч в клуба, който може да играе в португалското първенство, според теб?
В отбора има много качествени футболисти, които при някакво стечение на обстоятелствата биха могли да играят в Португалия. Не искам да споменавам имена, за да не се обиди някой. Имам само положителни впечатления от всички в клуба, но има играчи, които са ми помогнали повече да се интегрирам в отбора.

Влияе ли на отбора това, че не играете на собствения ви стадион Тича, а се налага да пътувате до Каварна?
Разбира се, че влияе. Много по-добре би било да приемаме съперниците си на нашия стадион. Първо че ни тежат тези непрестанни пътувания и второ – феновете страдат. Въпреки това ни подкрепят и в Каварна, за което им благодаря.

Как ще коментираш българския футбол в сравнение с този в Португалия?
Тук се играе по-силов футбол. В Португалия може би повече се подхожда тактически. Стилът на игра е по-техничен. В Португалия се инвестира повече в детско-юношеските школи. Но вярвам, че след няколко години в България ще има повече отбори на европейско ниво.

Има ли някой от твоето семейство с теб в България?
Засега съм сам, но ако продължа да играя и през следващата година тук, приятелката ми ще дойде при мен.

Как се запали по футбола?
На 9 години започнах да играя футзал в отбора в моя град. Когато станах на тринадесет години се посветих на футбола, така е и до днес.

Какво ще кажеш за живота във Варна, какво мислиш за града?
Варна е красив град. Не е твърде голям, но пък има всичко, от което има нужда човек. Най-ми допада това, че е морски град, защото много обичам плажа.

Кое е първото нещо, което ти направи впечатление при пристигането ти в страната?
Много ми харесва храната тук. Понякога е малко пикантна, но е вкусна. Добре би било да има и португалски ресторант, за да не ми липсва нашата кухня.

А какво не ти харесва?
Хората в България шофират много опасно. Правилата често не се спазват и трябва да се внимава много на улицата. Климатът също не ми допада. Трябва да свикна с постоянните настинки, които ми причинява времето тук.

Какво мислиш за българските жени?
Харесват ми. Българките са много красиви. Не мога да кажа нищо повече, защото приятелката ми ще се разстрои. (Смее се)

Труден ли ти се струва българският език, научи ли го поне малко?
Много е труден. Въпреки че вече започнах да разбирам някои неща. Смятам, че до края на сезона ще се науча да говоря по-добре.