Дори само наличието на пловдивското дерби между Ботев и Локомотив придаваше по-особени краски на програмата на десетия кръг, който бе открит още в Деня на Независимостта с мача между ЦСКА и Дунав. След изминалия дълъг футболен уикенд равносметката е 18 гола, които паднаха в шест мача, някои ротации в класирането, а Ботев ще е господар на Града под тепетата…поне до следващото голямо дерби.

Очаква се обаче да падне и последната голяма въпросителна на десетия кръг, защото по-късно днес Борое посреща Левски в затварящия програмата сблъсък. Битката, която е от 20.00 часа на стадион „Берое“, се очаква със сериозен интерес, тъй като по традиция двата състава правят вълнуващи мачове помежду си.

А какво точно се случи в десетия кръг на Първа лига до момента, четете в следните редове:

ЦСКА - Дунав 3:0

Възелът на десетия кръг започна да се разплита още в Деня на Независимостта, а футболен тон зададоха ЦСКА – Дунав.  Двата състава премираха сили на стадион „Българска армия“ в столицата, а срещата завърши с победа – 3:0 – в полза на „червените“, която се яви тяхна осма поредна. Домакините от Борисовата градина за втори пореден кръг, след гостуването на Черно море, имаха претенции към съдийството, след като претендираха за дузпа, а попадение Фернандо Каранга не бе зачетено заради маркирана засада в 53-ата минута.

Иначе попаденията за успеха бяха дело на Фернандо Каранга (56‘), който вече поведе с десет попадения в голмайсторската листа, Николай Бодуров (69‘) и Тиаго Родригеш (73‘). 

В класирането ЦСКА, който притежава най-резултатното нападение в Първа лига от началото на сезона (28 гола), е начело с 25 точки. Дунав, който инкасира шесто поражение е 12-и с 8 пункта.

Играч на мача: Фернандо Каранга

Белчев: Не мислим за поредните победи, дано направим още

Капитанът на Дунав: Много ни е тежко


Славия – Витоша Бистрица 4:0

След двете поредни победи, които бе записал Славия (една за първенство и една за Купа),  отборът на Златомир Загоричич посрещна Витоша Бистрица на Националния стадион „Васил Левски“ в търсене на трети пореден успех. „Белите“ изпълниха повече от успешно своята мисия и подчиниха „бистришките тигри“ с 4:0.

Начало на футболната голеада постави Андреа Христов е 37-ата минута, след като седем минути по-рано попадение на Ивайло Димитров не бе зачетено заради маркирана засада. 

Впоследствие Димитров успя да запише името си сред голмайсторите, а това се случи в 67-ата минута. Емил Мартинов оформи класиката в 84-ата минута, а Наско Милев реализира в третата минута на продължението на двубоя.

Срещата не премина никак леко за „тигрите“, които цялото второ полувреме бяха без наставника си Костадин Ангелов край тъчлинията. Специалистът поиска фаул срещу Румен Гьонов в края на първата част и реагира емоционално, за което реферът Петър Костадинов го изгони. Положението нямаше да е така деликатно, ако и асистентът на Ангелов – Росен Кирилов – не бе наказан. 

Така след втората поредна шампионата победа славистите събраха актив от 11 точки на осмото място. Витоша пък зареди осма загуба и с едва 2 пункта в актива си продължава да е в дъното на класирането.

Играч на мача: Галин Иванов

Венци Стефанов: Трудно се говори с Краля Слънце

Загорчич бил уверен, че Славия ще тръгне във възходяща линия

Ангел Стоянов: Положението ни е тежко


Пирин – Верея 1:2

На югозапад в мач номер 100 в елита за наставника на Пирин Милен Радуканов, „орлетата“ приеха Верея. Двата състава си спретнаха сравнително нервен двубой, краен победител, от който излезе старозагорският тим. С попадения на Георги Андонов (50‘) и Усман Балд (55‘) момчетата на Илиан Илиев си гарантираха трите точки, а Аймен Суда отбеляза за домакините в 56-ата минута, но попадението му се оказа недостатъчно.

Двата отбора не успяха да завършат срещата в пълен състав, след като Бен Джемия получи втори жълт картон, а в края и Антон Костадинов от Пирин го последва в по-ранното прибиране в съблекалнята.

В класирането Верея дръпна нагоре и излезе на третото място с 19 точки. Пирин е десети с 10 пункта.

Играч на мача: Георги Андонов

Илиан Илиев: Време е собственикът да поеме отговорността си

Милен Радуканов: За съжаление късметът не ни покри


Черно море – Етър Велико Търново  0:0

След отпадането от Монтана за Купата на България и последвалата раздяла с Георги Иванов, Черно море посрещна Етър Велико Търново в търсене на положителен развой. Варненци се намираха в серия от 4 мача без победа,  а след домакинството си на „болярите“ не промениха статистиката. Двубоят на стадион „Тича“ завърши при 0:0, като не бе сред най-атрактивните битки на десетия кръг.

Срещата не предложи особено опасни положения, а една от най-интересните ситуации бе в края, когато великотърновци имаха претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от Никола Попов.

В класирането тимът от морската ни столица е шести с 15 точки, докато Етър е позиция назад с 11.

Играч на мача: Веселин Минев

Вутов: Все мисля, че ще спрем серията на ЦСКА

Луканов: Защо да не победим Делио Роси на Герена?


Ботев Пловдив – Локомотив Пловдив 3:0

Коронният мач в програмата на десетия кръг несъмнено бе пловдивското дерби между Ботев и Локомотив. Гладиаторската битка, която се игра пред празни трибуни заради наказание на „канарчетата“, се очакваше с особен интерес, а след нея Градът под тепетата е „жълто-черен“. Момчетата на Николай Киров записаха класическа победа (3:0) над големия си градски съперник. Двата отбора се хвърлиха в люта битка още след първия съдийски сигнал, а след попадения на Густаво Алфонсо (13‘), Тодор Неделев (51-д) и Дуде Ндонгала (79‘), Ботев ликува и се поздрави с трите точки.

„Смърфовете“ не успяха да завършат срещата в пълен състав, след като най-опитният в редиците им Ванчо Траянов бе изгонен с втори жълт картон в 76-ата минута.

Ботев и Локомотив Пловдив имат равен точков актив - 11. „Канарчетата“ обаче са седми с по-добри показатели, докато локомотивци са десети.

Играч на мача: Тодор Неделев

Воин Войнов: Нещата много трудно могат да се променят

Николай Киров: Заслужена победа за самочувствие и точки


Септември – Лудогорец 1:4

Лудогорец излезе срещу Септември на Националния стадион „Васил Левски“ в търсене на задължителни три точки, за да не допусне увеличаване на дистанцията с лидера ЦСКА. Разградчани взеха своето от гостуването си на новака в Първа лига, но все пак трябваше да потреперят за победата с 4:1. Момчетата на Николай Митов поведоха на шампионите в края на първото полувреме чрез Крис Гади, а след почивката възпитаниците на Димитър Димитров-Херо стигнаха до изравняване след попадение на Натанаел в 54-ата минута. В последствие имената си сред голмайсторите записаха Джоди Лукоки (56‘, 88‘) и Вандерсон (85‘).

Така „орлите“ се приближиха на точка зад „червените“ – с 24 пункта, а Септември е предпоследен, 13-и, със 7 точки.

Играч на мача: Натанел

Херо: Започнахме несериозно

Петричев: В плейофите ще видим кой е фаворит, обичаме напрежението

Митов: Допуснахме детински грешки, имахме едно хубаво полувреме

Галчев: Младите ще растат с такива грешки като в този мач


Берое - Левски 

дата: 25 септември 2017 година

час: 20.00 

място: Стадион „Берое“, Стара Загора

Може да следите мача с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.