Черно море срещу Левски през настоящия сезон винаги е една добра гаранция за зрелище. В последно време варненци и столичани нямат скучни двубои помежду си, а в някои от тях залогът наистина беше много висок. Именно „моряците” бяха тимът, който изхвърли „сините” от турнира за Купата на България, а после отново във Варна успяха да ги победят, разклащайки сериозно стола на вече бившия наставник Славиша Стоянович.

Винаги горещият сблъсък между Черно море и Левски от 28-ия кръг на Първа лига стартира в следобед в 17.30 часа.

Можете да следите разватието на мача минута по минута в GONG.BG.

Също така можете да гледате срещата пряко по телевизия DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Няма как да не се вземе под внимание, че и двамата наставници имат достатъчно сериозни ядове с броя на контузените играчи. При Черно море заради травми няма да играят Георги Божилов, Емил Янчев и Жоаким Балми. Предвид 120-те минути футбол срещу Ботев Пловдив през седмицата не е изключено тежкият двубой срещу Левски да донесе още главоболия за Илиан Илиев, пред който стои и казусът за бъдещето на крайния бранител Юго Кононго.

Левски е трети във временното класиране в Първа лига, Първа шестица с 55 точки и ще се опита да скъси разликата с лидерите Лудогорец и ЦСКА. Те са съответно с 64 и 61 точки.

Черно море пък е шести с 42 точки в актива си и е без допуснат гол в последните си 6 домакинства, но не защитната игра е проблемът за тях. Срещи Левски „моряците” ще пробват да се върнат към представянето си от по-ранните етапи на сезона, когато съумяваха да извлекат максимума от неголемия си брой възможности.

Левски вкара в групата двама ученици

Преди срещата на „Тича” Левски обяви, че до края на сезона няма да разчита повече на основни фигури като Жерсон Кабрал, Давид Яблонски и Милош Цветкович, тъй като договорите на тримата изтичат, а предстоящото свиване на перото за заплати прави невъзможно продължаването им.

Яблонски така или иначе нямаше да бъде на разположение на „сините” в този и следващия двубой заради наказание. Паулиньо и Давиде Мариани също ще изтърпят санкции срещу Черно море. Като се прибави и спорното физическо състояние на Валери Божинов, предстои да се види дали наставникът Георги Дерменджиев ще успее да продължи позитивната си поредица от 3 победи в трите си гостувания дотук.

Какво сочи статистиката?

- Черно море не е допуснал гол в 6 поредни домакински срещи, в които записа 5 победи и 1 равенство. За последно разпечата вратата на „моряците” на „Тича” нападателят на Дунав Исмаил Иса - на 26 октомври 2018 година при загубата на русенци с 2:3.

- Мехди Фенуш е пред своя 50-и мач в Първа лига. Дебютът на алжиреца с френски паспорт бе на 18 февруари 2017 г. за Локо Горна Оряховица при домакинска загуба с 0:1 от Ботев Пловдив.

- след като се разписа в 3 поредни кръга през ноември м.г., включително за последната победа на моряците над Левски с 1:0 на „Тича”, Жоржиньо няма гол в 8 последователни мача за варненци.

- Давиде Мариани ще пропусне първи шампионатен мач на „сините”, откакто подписа с клуба от „Герена”. В миналия кръг швейцарецът стана първият чужденец, вкарал двуцифрен брой голове в дебютния си сезон със синия екип след Антонио Аниете (14 през 2014/15 г.).

- Левски спечели и трите си досегашни гостувания под ръководството на Георги Дерменджиев през пролетта – 2:0 над Витоша, 3:0 над Славия и 4:3 над Верея. Загуби цели 7 точки от възможните 12 при своите домакинства в същия период.

- Водачът в листата на стрелците Станислав Костов, който не е пропуснал нито един двубой от началото на сезона, е пред своя мач №200 в Първа лига. Дебютът му бе за Пирин Благоевград на 7 август 2010 година при победата с 2:1 над Сливен.

Баланс

В Първа лига: 117 мача, 18 победи за Черно море, 30 равенства, 69 победи за Левски, голова разлика 221:97 за Левски.

Черно море като домакин: 58 мача, 15 победи за Черно море, 20 равенства, 23 победи за Левски, голова разлика 78:60 за Левски.