Левски сложи край на черната си серия с мачове без победа на "Герена" от началото на годината. "Сините" помляха Черно море с 5:1 пред собствената си публика и по този начин си гарантираха и на теория мястото в Топ 3 и минимум ще играят на бараж за Лига Европа. 

Всичко в този мач беше решено още преди почивката. Още след половин час игра домакините водеха с 3:0 с попаденията на Станислав Костов, Паулиньо и Давиде Мариани и на практика интригата за втората част изчезна. А веднага след подновяването на играта Костов с втория си гол в мача започна да оформя погрома над съперника. 

Младият Станислав Иванов реализира попадение във втори пореден мач, за да направи резултата 5:0 малко преди края и със страхотното си представяне даде заявка за титулярно място и занапред. А в края Дани Кики вкара само почетен гол за Черно море. И така варненци си остават вече 61 години без успех над Левски на "Герена". 

ИГРАЧ НА МАЧА: СТАНИСЛАВ КОСТОВ (Левски)

Георги Тодоров: Искам да играем добре, а победите ще дойдат

Костов: Ние сме Левски и сме длъжни да имаме самочувствие

Станислав Иванов: Аз съм в Левски и нищо не ме притеснява

Илиан Илиев: Абсурдни голове! Тръгнахме за мачле срещу Левски

Божинов: Дано ръководството остави Георги Тодоров за постоянно

Нуно Рейш: Един от най-силните ни мачове до момента

А мачът изненадващо или не започна с натиск на "моряците". Още в 1-та минута младият Мартин Минчев нахлу по фланга и центрира във вратарското поле, където беше непокритият Жоржиньо, но ударът му с глава не намери очертанията на вратата. 

После Дани Кики центрира опасно пред вратата на левскарите, но нямаше кой да засече топката. Гостите продължиха да атакуват опасно на контри и в 12-та минута пак бяха близо до гола, когато Пламен Димов качи топката на главата на Жоржиньо във вратарското поле, но изстрелът му пак не затрудни Николай Михайлов. 

И за пореден път се затвърди максимата, че "когато не вкарваш, получаваш гол". В 16-та минута Левски откри резултата при първата си по-опасна атака. Тогава младият Станислав Иванов направи страхотно центриране от десния фланг и задължи топреализатора на първенството Станислав Костов да вкара с глава сам срещу Георги Китанов. За нападателя това беше 23-и гол този сезон. 

Само три минути по-късно "сините" стигнаха и до втори гол. Тогава друг младок в състава им - Илия Юруков - центрира страхотно от десния фланг и намери непокрития Паулиньо пред вратарското поле. Бразилецът засече топката от воле и препарира Китанов за 2:0. 

Тази развръзка освободи тотално левскарите от напрежението и те започнаха да налитат все по-опасно, а съперникът им изглеждаше все по-объркан. И в 24-та минута се стигна до поредната опасност пред вратата на "моряците". 

Тогава Станислав Иванов нахлу в наказателното поле и падна след съприкосновение с Пламен Димов. Реферът Ивайло Стоянов обаче предпочете да не надува свирката и да показва бялата точка. Така тази ситуация се размина. 

Но Левски продължи да се забавлява. В 31-та минута Станислав Иванов се прояви с втора асистенция, когато малко случайно прати топката към непокрития Давиде Мариани в наказателното поле, а швейцарецът без колебание скъса мрежата за трети път. 

До почивката варненци бяха в нокдаун, а домакините търсеха и още попадения. Но Станислав Костов в 39-та минута стреля в тялото на Георги Китанов от изгодна позиция, а точно преди почивката първо Иван Горанов можеше елегантно да забие топката в сглобката на вратата, а при последвалия корнер Хали Тиам стреля от воле след заучено положение, но не намери очертанията на вратата. 

Но "сините" не се отказаха с това изражение на резултата. И веднага след почивката вкараха и четвърти гол. Тогава Паулиньо направи един от фирмените си пробиви в наказателното поле, стигна до аутлинията и свърна за непокрития Костов пред вратарското поле. Нападателят пое топката, излъга вратаря и с външен фалц прониза мрежата за 4:0. 

Това беше 24-ият гол на топреализатора на Левски и първенството този сезон, както и 5-и в плейофите. Така той излезе еднолично начело при реализаторите и във втората фаза на шампионата, изпреварвайки Педро Еуженио от Берое, който е с четири гола. 

Това положение за пореден път доказа, че в този момент Черно море не знае къде се намира на терена, а Левски се забавляваше на терена за радост на феновете си, които отдавна не бяха виждали толкова агресивна и вдъхновена игра от любимците си. 

Все пак левскарите понамалиха темпото около 60-та минута. Паулиньо и Станислав Иванов нападаха опасно, центрираха, но нямаха късмет в търсенето на попадението. В 66-та минута Костов беше близо и до хеттрика си, когато Живко Миланов го намери със страхотно центриране, но този път изстрелът му беше спасен от Китанов. 

Няколко минути след това дойде и лошата новина за левскарите, тъй като централният защитник Деян Иванов получи поредната си травма и беше сменен принудително. Все още не е ясно колко време той ще бъде аут. Той пропусна почти две години заради травми в двете колене и сега прогнозите не са оптимистични, поне на пръв поглед. 

В последните минути темпото отново се вдигна, особено след влизането на Валери Божинов. Той внесе допълнителна острота и макар да не се отличи с гол или асистенция, беше много опасен. Петият гол в мача за Левски стана факт в 83-та минута, когато Паулиньо при поредния си пробив до аутлинията центрира за Станислав Иванов, който с глава вкара за 5:0. 

Все пак в последните минути Черно море стигна до почетно попадение, но нямаше сили и време за повече. В 86-та минута младият Мартин Минчев центрира страхотно за Дани Кики, който изпревари прекия си защитник и с удар от воле оформи крайното 1:5. 

След тази развръзка Левски е непоклатим на третата позиция и на теория, като има вече 65 точки и е на четири зад втория ЦСКА, както и на седем зад лидера Лудогорец. Черно море пък си остава на шестата позиция. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Левски: Николай Михайлов, Иван Горанов, Деян Иванов, Нуно Рейш, Живко Миланов, Хали Тиам, Илия Юруков, Паулиньо, Давиде Мариани, Станислав Иванов, Станислав Костов;

Резерви: Николай Кръстев, Луи Нганиони, Еркебулан Сейдахмет, Милош Цветкович, Мартин Райнов, Мартин Д. Петков, Валери Божинов;

Черно море: Георги Китанов, Стефан Станчев, Пламен Димов, Виктор Генев, Мартин Костадинов, Аристот Ндонгала, Васил Панайотов, Дани Кики, Петър Витанов, Мартин Минчев, Жоржиньо;

Резерви: Иван Дюлгеров, Мехди Фенуш, Радослав Василев, Георги Илиев, Мирослав Енчев, Юго Кононго, Родриго.