Левски посреща Черно море в мач от 33-ия плейофен кръг в Първата шестица на Първа лига. Срещата е по-късно днес от 19:00 часа на стадион „Георги Аспарухов“ и ще може да бъде следена с Gong.bg, DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и по Дарик радио.

„Сините“ ще излязат срещу „моряците“ в търсене на първа домакинска победа за календарната 2019 година.  Това ще бъде ще бъде и последният мач на Левски на „Герена“ за сезон 2018/19. Както е известно, в оставащите 3 кръга до края след днешния мач, момчетата на Георги Тодоров ще гостуват на Лудогорец, приемат ЦСКА, но на Националния стадион „Васил Левски“ и закриват кампанията с визита на Берое.

В предходния кръг преди домакинството на Черно море, Левски надви като гост с 3:1 финалистът за Купата на България Ботев Пловдив, докато варненци инкасираха поражение с 1:3 от „червените“. В класирането „сините“ са на третата позиция с 62 точки, на седем зад „армейците“ и на 10 зад лидера Лудогорец, които обаче са с мач повече, след като направиха 0:0 помежду си в събота. Черно море заема шестото място с 48 пункта.

По традиция столичани и варненци правят интригуващи мачове, а за предстоящия сблъсък извън сметките на треньора на Левски Георги Тодоров остават централният защитник Седрик Унтонджи, както и нападателят Серджиу Буш. Еркебулан Сейдахмет е възстановен от травмата си, като има големи шансове да попадне в групата.

Междувременно наставникът на „сините“ сподели очакванията си съперникът на тима му да бъде психически освободен, тъй като не играе за нищо. Все пак Тодоров допълни, че също така разчита, възпитаниците му да са по-спокойни след успеха срещу „канарчетата“.

„В неделя ще трябва да градим, ще има може би само една промяна. Ще има човек в средата на терена, който може да играе добър футбол. Не само ще се борим и ще играем агресивно, но и да играем добър футбол, за да спечелим“, коментира още Тодоров.

Треньорът на Левски: Ако ние си вземем мача, ще е добре и Лудогорец да бие

Тодоров: Ако треньор на Левски ще е този, за когото се пише, той е правилният избор

Същевременно по-рано през седмицата към гранда от „Герена“ се присъедини и централният защитник Холмар Ейолфсон. Исландецът е на финалния етап от възстановяването си, като вече тренира с топка. Бранителят скъса кръстни връзки в края на октомври в двубоя за Купата именно срещу Черно море на „Тича“.

В редиците на гостите извън сметките на Илиан Илиев са наказаният Патрик Андраде и контузените Георги Божилов и Емил Янчев. Извън групата от 19 футболисти са и младите Петър Вуцов, Лъчезар Йорданов, Матрин Дичев, Виктор Попов и Иван Дичевски, които ще вземат участие за юношите до 19 години срещу Левски в понеделник (13 май) от Елитната група.

„Не бих казал, че мачът ще е по-специален за мен. Има един период, когато играх в Левски, но сега е важно Черно море да вземе нещо. Няма какво да се доказвам“, коментира преди срещата Виктор Генев, който в миналото на два пъти игра за Левски.

Виктор Генев: Срещу силните играем доста успешно

Предстоящият двубой между Левски и Черно море ще бъде пети между двата състава досега през кампанията. До момента столичани и варненци се срещнаха 3 пъти на ниво Първа лига, като си размениха по една минимална победа (1:0) и направиха голово реми (2:2). „Сините“ и „моряците“ се срещнаха и на осминафиналите за Купата на страната, когато съставът на Илиев взе успех.

Георги Илиев: С потенциал сме, но късметът ни попречи за бараж

Любопитно е да се отбележи, че Георги Тодоров бе част от треньорския екип, ръководещ Левски в първия мач срещу Черно море за сезона в края на юли 2018-а. В последствие Славиша Стоянович пое тима и в няколко месечния му престой два пъти, само в рамките на броени дни, съставът му мери сили с коравите „моряци“ – един мач за Купа и един за първенство. В началото на годината при визитата на „Тича“, взета с 1:0, тактиката задаваше Георги Дерменджиев.

Главен съдия на предстоящия двубоя на „Георги Аспарухов“ ще бъде Ивайло Стоянов.