Отборът на Левски е последният български участник в Европа! „Сините“ на Делио Роси разбиха с 4:1 Черно море в решителен бараж за класиране в европейските клубни турнир през следващия сезон.

Така тимът от стадион „Георги Аспарухов“ си направи страхотен подарък за 104-ия си рожден ден, който празнува днес.

Левски се наложи по безапелационен начин и не остави никакво съмнение в превъзходството си в мача, който се игра в София.

--

Развитието на двубоя минута по минута може да видите ТУК!

--

Мачът започна малко нервно, а в първите няколко минути играта бе доста накъсвана най-вече заради честите нарушения най-вече от страна на гостите. Постепенно обаче футболистите на Левски започнаха да налагат волята си и атаките към вратата на Благой Макенджиев не закъсняха.

Бързите пробиви на Паулиньо отляво представляваха сериозна трудност за бранителите на Черно море, които в повечето случаи оставаха неподготвени.

Първата чиста голова възможност в мача обаче дойде след атака по дясното крило. Роман Прохазка бе оставен непокрит, което му позволи да спечели доста терен и да центрира в пеналта. Топката прехвърли всички в наказателното поле и стигна до Паулиньо, който обаче не успя да отправи точен удар и стреля в аут.

Роси: С мен или не, Левски заслужава да бъде в Европа

Натискът на Левски даде резултат в 24-ата минута. След грешка при изнасянето на топката от страна на Черно море, Васил Панайотов успя да отнеме и веднага комбинира с Жорди Гомес. Испанецът овладя и напредна с няколко метра пред наказателното поле и с много фин пас изведе Обертан, който се измъкна от засадата и стреля точно за 1:0.

Голът допълнително съкруши футболистите на Черно море, които откровено не успяваха да противодействат на своя противник. Капитанът Георги Илиев се нагърби с първия удар към вратата на Левски, който дойде едва в 35-ата минута. Далечният шут на Илиев обаче не попадна в целта.

Илиан Илиев: Третият гол реши всичко

В 39-ата минута „сините“ удариха за втори път. Този път на върха на атаката на домакините бе Серджиу Буш. След грешка на Георги Божилов в центъра на терена, топката попадна в румънеца, който напредна и комбинира отляво с Иван Горанов, който пробяга близо 50 метра, за да се включи в нападението на домакините. Горанов навлезе в наказателното поле и пусна остър пас към Буш, който само трябваше да подложи крака си, за да увеличи преднината на своите.

До края на първата част Левски пропусна още един отличен шанс за гол, но Паулиньо нямаше шанс и ударът му бе спасен от Макенджиев.

Втората част на „Георги Аспарухов“ предостави още много интересни ситуации и цели три гола.

Началото на второто полувреме бе за футболистите на Черно море, които се настаниха по трайно в половината на „сините“, макар да го направиха предимно с изпълнението на свободни удари.

Гостите успяха да намалят резултата и да завържат интригата в двубоя, отбелязвайки попадение за 1:2. Мехди Фенуш вкара за „моряците“ след груба грешка на левия защитник на „сините“ Иван Горанов. Бранителят не успя да се справи с Ндонгала на тъча и позволи топката да му бъде отнета. Футболистът на Черно море напредна добре, навлезе в наказателното поле и точно преди да центрира, Горанов пробва да избие коженото кълбо, но вместо това го прати на крака на Мехди Фенуш, който с премерен удар не остави шансове на Митрев.

Голът обаче не се отрази отрицателно на играта на Левски. Домакините отново взеха инициативата и това даде резултати. Четвърт част преди края „сините“ удариха за 3:1, с което наклониха сериозно везните в своя полза.

След атака отляво за Левски, футболистите на Черно море извършиха поредица от фаулове, които обаче Кабаков не отсъди, а вместо това остави играта да продължи. В крайна сметка бранителите на гостите не успяха да изчистят топката и тя попадна във Васил Панайотов, който с прекрасен удар от дъгата на наказателното поле остави безпомощен Благой Макенджиев.

Васил Панайотов е Играч на мача Левски - Черно море

Треньорският щаб на „сините“ реагира остро на решението на рефера Георги Кабаков да отсъди авантаж при атаката на Левски, а бурните протести се оказаха фатални за преводача на Делио Роси Детелин баялцалиев, който бе отстранен и пратен на трибуните.

До края на срещата Левски вкара още един гол, който дойде от дузпа, точно изпълнена от Иван Горанов. Тя бе отсъдена за игра с ръка на Илиас Хасани в 82-ата минута.

Така въпреки разочарованието във финала за Купата на България и загубата от Славия, Левски все пак успя да „хване последния влак“ за Европа и през новия сезон ще играе във втория по сила клубен турнир на Стария континент.

Левски - Черно море

източник: Gong.bg

ЛЕВСКИ - ЧЕРНО МОРЕ 4:1

1:0 Обертан 24', 2:0 Буш 39', 2:1 Фенуш 55', 3:1 Панайотов 74', 4:1 Горанов 82' (д)

Бараж за Лига Европа, стадион: "Георги Аспарухов", София

Рефер: Георги Кабаков

ЛЕВСКИ: Митрев, Горанов, Ейолфсон, Яблонски, Прохазка, Панайотов, Тиам, Гомес, Паулиньо, Обертан, Буш

Треньор: Делио Роси

ЧЕРНО МОРЕ: Макенджиев, Енчев, Димов, Хасани, Кононго, Витанов, Илиев, Ндонгала, Божилов, Фенуш, Кузма

Треньор: Илиан Илиев