Септември приема Черно море в първия мач от съботната програма на Първа лига. Двубоят от 16-ия кръг на първенството стартира в 12:30 часа и може да бъде гледан на живо по NOVA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Преди по-малко от 4 месеца Септември хвърли изненадата като победи във Варна с 5:1, а сега "моряците" ще опитат да си върнат за тежкото поражение у дома.

Тимът влиза в мача със самочувствие след двете победи над Левски за Купата и за първенството. Наказан за мача е Патрик Андраде, но пък след два мача наказание се завръща Иас Хасани. Другите добри новини са свързани с възстановените Пламен Димов и Емин Янчев.

Контузени са Атанас Зехиров и Стефан Станчев, а по треньорска преценка извън групата остават Мартин Минчев и Георги Божилов.

Септември влиза в двубоя след разочарованието от загубата от Ботев. Софиянци играха добре, но в края се пропукаха и допуснаха обрат. В паузата пък тимът загуби с 1:2 от ЦСКА 1948 в контрола. Тимът ще трябва да се справя без наказания Стилиян Николов.

Ето и някои любопитни факти преди двубоя:

• И Септември, и Черно море са се разписвали във всеки от досегашните 7 шампионатни двубоя помежду им в елита, като средната резултатност в тях е 4,14 гола на мач. Нито една от срещите не е завършвала наравно – 3 успеха за Септември и 4 – за варненци.

• Септември е домакинът, спечелил най-малко точки от началото на сезона – едва 3 с победата си с 1:0 над последния Верея в предишния си мач на „Васил Левски”. Преди това загуби всичките си 6 срещи на свой терен.

• Всичките си 3 гола през сезона Крис Гади (Септември) вкара във вратата на моряците при 5:1 на „Тича” в третия кръг, оттогава французинът изигра 10 шампионатни мача без попадение.

• С 1:0 над Левски в предишния си двубой Черно море се завърна в Топ 6, след като в продължение на 6 кръга бе извън челната шестица.

• Само веднъж през сезона Черно море не успя да вкара гол – при домакинското 0:0 с Берое на 17 август т.г., като по този показател вече е номер едно в лигата, след като сините не успяха да се разпишат на „Тича” в миналия кръг.

• 1:5 от Септември на 4 август т.г. бе третата най-тежка загуба на варненци у дома в историята на тяхното участие в Първа лига. Моряците паднаха два пъти по 0:5 от Левски – на 24 юни 1952 и 12 март 1994 г.